Pikatestissä Canonin uudet peilittömät järkkärit – helppoa ja laadukasta kuvaamista

Peilittömät järjestelmäkamerat ovat yleistyneet vauhdikkaasti muutamien vuosien aikana. Pikaisten ensituntumien jälkeen syitä ei tarvitse kauaa miettiä.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Automaattitarkennuksen toiminnasta liikkuvan auton kuvauksessa

EOS R6 hinta alkaen 2 899 €
EOS R5 hinta alkaen 4 849 €

Canon on panostanut viime vuosina vahvasti peilittömiin järjestelmäkameroihin. Perinteisiin peilillisiin kameroihin verrattuna kompakti koko ja rungon keveys ovat helpoimmin havaittavia etuja. Hiljattain esitellyt uutuudet tottelevat nimiä EOS R6 ja EOS R5. Fyysiseltä kooltaan rungot ovat lähellä toisiaan. Ne ovat hieman peilillisiä ammattilaiskameroita pienempiä, mutta eivät kuitenkaan mitään pokkarikokoa. Ja toki objektiivit vaikuttavat kokonaisuuden mittoihin ja painoon merkittävästi. Uudet peilittömät EOS-sarjalaiset on suunniteltu toimimaan yhdessä tuoreiden RF-objektiivien kanssa. Toki varustevalikoimasta löytyy myös EF-adapteri.

canon_eos_makingof_2020

Uutuuksista selkeästi edullisempi on EOS R6, joka asettuu ominaisuuksiltaan muutama vuosi sitten esitellyn EOS R:n ja R5:n väliin. R6 kuitenkin olennaisimpana erona R:ään verrattuna saman kuvanvakaajan kuin R5. Kokonaisuutena R6 tarjoaa hyvin perinteisen käyttökokemuksen kaikille Canonin järjestelmäkameroita käyttäneille. Oikealla kädellä rungon päällä on päävalintakiekko. Tämän lisäksi etusormella ja peukalolla on omat ohjelmoitavat kiekkonsa. 3-tuumaisen kosketusnäytön kautta hoidetaan asetusten tekemiset. Monet painikkeet näytöllä ovat varsin pieniä, mutta onneksi valintaruutua voi käyttää myös fyysisillä painikkeilla. Näyttö on nivelöity, mikä helpottaa kameran käyttöä haastavissa paikoissa.

EOS R5:n kohdalla huomio kiinnittyy muutamaan eroavaisuuteen. Kameran päällä ei ole perinteistä päävalintarullaa, vaan pieni näyttö kertoo käytössä olevat valinnat. R5 tarjoaa myös hieman suuremman LCD-kosketusnäytön, mutta muita olennaisia eroja kameroiden käytettävyydessä ei ole.

Vakaata työskentelyä

Teknavi sai tämän uutuuskaksikon sekä ammattilaiskäyttöön tarkoitetun Canon Cinema EOS C70 -järjestelmäkameran testiin vauhdikkaaseen kuvauspäivään Alastaron moottoriradalle. Molemmilla uusilla R-sarjalaisilla otettiin sekä valokuvia että videota. Palaamme C70:n käyttökokemuksiin lähiaikoina.

canon_eos_c70_2020

Valokuvaamiseen molemmat R-sarjalaiset tarjoavat hyvät lähtökohdat. Merkittäviä kehitysaskeleita edelliseen R-malliin verrattuna ovat rungon tarjoama viisisuuntainen vakaaja, kehittyneempi automaattitarkennus sekä kuvausnopeus. Autoja kuvatessa automaattitarkennus ei aina osaa lukea kuvaajan ajatuksia, mutta onneksi tarkennuspisteen voi valita helposti myös näytöltä. Molemmista rungoista löytyy uusi Dual Pixel CMOS AF II -automaattitarkennus, joka tarjoaa molempien runkojen yhteydessä noin 6 000 tarkennuspistettä. Sen sijaan ihmiset ja silmät kameran automatiikka tunnistaa hienosti ja pysyy niissä myös kiinni.

Videokuvaamiseen siirryttäessä kaksi erillistä muistikorttipaikkaa ovat mukava ominaisuus. Korttipaikan valinta on helppo yhdistää käytettävissä olevaan kuvaustilaan, joten valokuvat ja videotiedostot tallentuvat aina omille korteilleen. Myös mahdollisuus kameran langattomaan yhdistämiseen on kätevää monissa tilanteissa. Molemmat rungot tarjoavat mahdollisuuden kameran etäohjaukselle älypuhelimella ja myös jo otettuja otoksia voi siirtää puhelimeen esikatselukoossa tai täydessä mitassaan.

Videokuvaamisessa uusien R-sarjalaisten vakaajien toiminta tulee loistavasti esille. Käytännössä jopa telelinsseillä on mahdollista kuvata täysin kelvollista verkkovideolaatua vapaalla kädellä. Videokuvaukseen tuo uusia mahdollisuuksia myös R5-rungon tarjoama 8K-video sekä hidastettu 4K-videoa. Vastaavia ominaisuuksia ei ole vielä totuttu näkemään tämän luokan kameroissa.

Peilittömien kameroiden kaksi klassista haastetta ammattikäyttö ajatellen ovat olleet akunkesto ja kennon lämpeneminen pitkissä kuvauksissa. Näyttö ja elektroninen etsin kuluttavat ymmärrettävästi virtaa, eikä akkujen kokoa haluta liiaksi kasvattaa. Teknavin kuvauspäivän aikana kummankaan aiheen kanssa ei tullut ongelmia. Esimerkiksi lämpenemisongelma tullee vastaan lähinnä pitkiä kuvauksia 8K-resoluutiolla tai 4K 120 fps:ää kuvatessa. Akunkesto oli valmistajan ilmoittamalla tasolla, mutta toki pitkille kuvausreissuille kannattaa varustautua vara- tai lisäakuilla.

Canonin uudet peilittömät EOS R-sarjalaiset ovat vakuuttavia paketteja. Ne ovat ominaisuuksiensa puolesta todellisia vaihtoehtoja monille perinteisiä peilillisiä kameroita käyttäville ja kompaktin koon ansiosta se lähtee helpommin mukaan harrastelijan reppuun kuin iso ja painava peilillinen järkkäri. Paras kamera on kuitenkin se mukana oleva kamera.

Making of -materiaali on kuvattu EOS R6:lla käsivaralla. Itse päämateriaalia kuvattu EOS R5:llä sekä EOS C70:llä jalustoja käyttäen.

Canon EOS R6
TEHOLLISET PIKSELIT 20,1 MP, täysi kenno
KUVANVAKAIN Viisisuuntainen
SARJAKUVAUS 20 fps
VIDEOKUVAUS 4K 60 fps, Full HD 120 fps
PAKKAUS IPB, sisäinen 10-bittinen 4:2:2, Canon Log 1
NÄYTTÖ 3” LCD
LIITETTÄVYYS Bluetooth, 2,4 GHz Wi-Fi, USB C
TALLENNUS 2 x UHS-II SD
PAINO 680 g
AKUNKESTO 380 kuvaa, virransäästötilassa 510 kuvaa

Canon EOS R5
TEHOLLISET PIKSELIT 45,0 MP, täysi kenno
KUVANVAKAIN Viisisuuntainen
SARJAKUVAUS 20 fps
VIDEOKUVAUS 8K 30 fps, 4K 120 fps
PAKKAUS AII-I-/IPB, sisäinen 10-bittinen 4:2:2, Canon Log 1
NÄYTTÖ 3,15” LCD
LIITETTÄVYYS Bluetooth, 5,0 ja 2,4 GHz Wi-Fi, USB C
TALLENNUS CFexpress ja UHS-II SD
PAINO 738 g
AKUNKESTO 320 kuvaa, virransäästötilassa 490 kuvaa

Kuvat: Mikko Autio

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
FacebookistaInstagramistaTwitteristä ja YouTubesta.