Muistatko vielä Sony Walkmanin? Näin toimii Walkman vuonna 2016

Sonyn Walkman on ollut vuodesta 1979 yksi tunnetuimmista kannettavan audion brändeistä. Teknavin sisältöyhteistyökumppani Hifimaailman testaama tuotesarjan uusin NW-ZX2-soitin osoittaa, että Sony vahvasti mukana myös nykyisen digialan kärkiryhmässä.

Tykkäsimme

Erinomainen äänenlaatu ja sofistikoitunut toteutus

Monipuolinen tiedostotuki

128 gt muisti ja muistikorttilisä

Emme tykänneet

Hintava

Osa dsp-ominaisuuksista hiukan tarpeettomia

NW-ZX2-soittimen kohdalla on kyse huippuluokan tuotteesta monessakin mielessä. Se on ennen kaikkea hyvin laadukas, tehokas ja tyylikäs kannettava musiikkisoitin, jonka lähimmät vertailukohteet löytyvät esimerkiksi Neil Youngin masinoimasta Ponosta tai Applen iPod Touchista.

Jälkimmäisenä mainitusta verrokistaan NW-ZX2 eroaa selkeimmin pidemmälle vietyjen äänentoisto-ominaisuuksiensa ja hintansa puolesta. Siinä missä iPodit ovat kustannustehokkuutensa ja helppoutensa vuoksi maailman ostetuimpia kannettavia musiikkisoittimia, Sonyn näkemyksessä on jotain hifihengelle ominaista eksklusiivisuutta, teknologista suorituskykyä ja tiettyä vakavuutta.

Älypuhelinta ulkoisesti muistuttavan NW-ZX2:n toteutuksessa on menty äänenlaatu edellä. Sen sisälmyksistä löytyvät kaksi kello-oskillaattoria, seitsemän OS-CON-kondensaattoria ja kuulokelähdön käämiresistori eivät ole jokaisen älylaitteen rakennuspalikoita. Tehokkailla superkondensaattoreilla on saatu hillittyä myös akunkäyttöä, joten NW-ZX2 soi mp3-tilassa noin 60 tuntia, kun taas hd-tilassa käyttöaikaa löytyy noin 33 tunnin ajan.

Monipuoliset dsp-ominaisuudet tarjoavat mahdollisuuden hienosäätää toistoa omaan makuun sopivaksi. Erityisesti manuaalisen taajuuskorjaimen Clearbass-toiminto mahdollistaa mojovan alapäätoiston myös hieman penseämmillä kuulokkeilla, vaikka yleisellä tasolla soittimen perussuorituskyky jättää jo todella positiivisen vaikutelman eri luurien kohdalla.

Lisäksi Sonyn muistakin hd-laitteista löytyvä Dsee hx -ylösskaalaus pääsee selvästi parhaiten esiin juuri NW-ZX2:n kohdalla. Kokeilussa tarkoituksella käytetyt heikommin pakatut mp3-tiedostot saivat aivan uutta virtaa soittimen läpi toistettuna. Clearaudio- ja Soundfield-ominaisuudet sen sijaan eivät juuri säväyttäneet. Ensin mainitun vaikutus stereokuvaan on kuulokekuuntelussa hieman liiankin manipuloiva, kun taas jälkimmäiset sopisivat paremmin esimerkiksi multimediasisältöjen tarkasteluun. Niidenkin esittämisestä laite kyllä suoriutuu nelituumaisen näyttönsä ja Android-käyttöliittymänsä ansiosta.

Formaattipuolella tukea löytyy lukuisien pakattujen tiedostomuotojen lisäksi myös flacille ja dsd:lle, ja tiedostojen lisääminen soittimen 128 gigabitin sisäiseen muistiin tapahtuu mutkattomasti drag & drop -periaatteella. Striimaaminen taas on mahdollista langattoman verkkoyhteyden avulla.

Kannettavien musiikkisoittimien joukossa Sonyn NW-ZX2 onnistuu tarjoamaan yhdessä paketissa sen, mihin muuten tarvittaisiin esimerkiksi älylaite ja sen rinnalle erillinen kannettava da-muunnin/kuulokevahvistin. Kun soittimen ja sitä komentavan Android-käyttöjärjestelmän toiminnan on saanut otettua haltuunsa, voi rauhassa keskittyä lempimusiikkinsa kristallinkirkkaaseen ja pontevaan toistoon olosuhteista riippumatta.

Yhteenveto:

NW-ZX2:sta on hankala löytää valittamisen aihetta. Sen tyylikäs ulkomuoto, helppo käytettävyys ja pettämätön suorituskyky nostavat soittimen kannettavien musiikkisoittimien kuninkuusluokkaan, mistä kertoo myös 1 325 euron hintalappu. Mutta kuten korkeamman tason hifilaitteissa yleisestikin, rahalle saa myös monessa mielessä vastinetta.

Sony NW-ZX2
Hinta 1 325 €
Mitat (LxKxS): 6,5 x 13,1 x 1,9 cm
Paino 235 g
Tulot Usb
Lähdöt 3,5mm plugi
Muuta 128 gt sisäinen muisti, MicroSD-korttipaikka, bluetooth, nfc ja wifi

—-

Testissä myös menevät peruskuulokkeet: Sony MDR-1A

NW-ZX2-soittimen kokeilun kylkeen toimitettiin Sonyn hd-kuulokevalikoimasta malli MDR-1A, jossa edullinen hinta kohtaa hyvän suorituskyvyn. Vaikka kuulokkeita markkinoidaan erityisesti korkearesoluutiotiedostojen toisto mielessä, niistä puuttuu tietty alleviivaava kliinisyys ja diskanttien teräväpiirtoisuus. Sen sijaan MDR-1A:t ovat koko kaistaltaan miellyttävät, keveät ja tasapainoiset kuulokkeet.

Korvan ympärille luontevasti asettuvat pehmikkeet eristävät liikkeellä ollessa kohtuullisesti ympäristöääniä, mutta eivät kuitenkaan ole tukahduttavat tai raskaat. Korvakupit säätyvät myös sivuttaissuunnassa, joten kuulokkeet istuvat mukavasti ja kiinteästi paikalleen. Vaikka MDR-1A:t painavat vain 225 grammaa, ne tuntuvat silti juuri oikealla tavalla raskailta, eivätkä hölsky liikkeessä. Myös kuulokkeiden runko on melko vähän ääntä johtavaa sorttia, joten ne sopivat monenlaiseen menoon.

Kuulokkeiden toistossa ei varsinaisesti ole liikaa karismaa tai erityisiä vahvuusalueita, mutta tasapainoista ja kiinteää perustoistoa piisaa senkin edestä. Toistokaista on viritetty hienotunteisesti kaupallisempaan sävyyn pyöreiden bassojen ja melko erottelevien yläkeskiääni-diskanttien kohdalla, mutta ei mitenkään korostetusti.

Esimerkiksi NW-ZX2-soittimeen kytkettynä ainoa ajoittain perusteltu taajuuskorjainominaisuus oli Clearbass-toiminto, joka toi alapäätoistoon hiukan enemmän syvyyttä, mutta vain tarvittaessa. Yleistä potkua piisasi myös siinä määrin, että äänenvoimakkuussäädin pysyi pääosin vielä kaukana ääriarvoista.

MDR-1A:t ovat kokeilun perusteella yhdet hintaluokkansa miellyttävimmistä kuulokkeista. Korkearesoluutiotoistovalmiudet, käyttömukavuus ja tasaisen varma suorituskyky kaikissa olosuhteissa tekevät niistä hyvän valinnan edullisia ja moneen pystyviä kuulokkeita etsivälle.

Sony MDR-1A
Hinta 130 €
Paino 225 g
Rakenne Dynaaminen over-ear
Liitin Kullattu L-mallinen stereominiplugi
Kaapelin pituus 1,2 m
Nimellisimpedanssi 24 ohm
Muuta Mukana kantolaukku sekä toinen kaapeli mikrofonilla ja kauko-ohjaimella

Toimittanut: Heikki Kivelä, Hifimaailma