Kauan odotettu ja käytännössä kaikista myyntikanavista loppunut PlayStation 5 on ensituntumien perusteella lupaukset lunastava konsoli, kunhan sen saa asennettua kotonaan johonkin.
Pari viikkoa sitten myyntiin ilmestynyt PlayStation 5 on Sonyltä jatkoa 2013 ilmestyneelle PlayStation 4:lle ja puolivälipäivityksenä toimineelle PlayStation 4 Prolle.
Konsolista on saatavilla kaksi versioita, joiden ainoana erona on levyasema. Teknavin testiin saapunut malli sisältää levyaseman. Tallennustilaa konsolissa on teratavu, josta on käytettävissä reilut kuusisataa gigatavua. Tallennnustila on kuitenkin nyt hitaan mekaanisen kovalevyn sijaan nopealla SSD-levyllä, joten peleistä pitäisi päästä nyt nauttimaan myös konsoleilla ilman pitkiä latausaikoja.
Tehon konsolille tuo AMD:n uudet prosessorit ja grafiikkasuoritin. Yksi tärkeimpiä ominaisuuksia konsolissa on näiden myötä mahdollinen HDMI 2.1 -liitäntä. Se sallii 4K-kuvan toistamisen 120 kuvan sekuntinopeudella tai 8K-kuvan kuudenkymmenen kuvan sekuntinopeudella.
Konsolin sisuksien ja ulkokuoren lisäksi Sony on laittanut uusiksi peliohjaimen. Uusi DualSense ohjain sisältää reilusti päivitetyn tärinäominaisuuden ja aivan uudenlaiset liipasimet R2- ja L2-näppäimissä. Koko on myös hieman kasvanut aiemmista sukupolvista.
PS5:n kaivaminen paketista ja käyttöönotto on suhteellisen nopea prosessi. Myyntipakkaus aukeaa simppelisti eikä sisällä yhtään mitään ylimääräistä.
Pakkausta avatessa konsolin poikkeuksellisen ison koon huomaa nopeasti. PlayStation 5 ja sen tärkein kilpailija Xbox Series X ovat molemmat entistä enemmän lähellä kompakteja pelitietokoneita myös koon suhteen. Tehokkaat komponentit tarvitsevat yksinkertaisesti paljon tilaa jäähdytykselle, joten ensimmäisen sukupolven laitteet eivät ole niin kompakteja kuin ennen.
Itse konsolin lisäksi paketista löytyy ainoastaan ohjain, HDMI-kaapeli , USB-A – USB-C -kaapeli ohjaimen lataamiseen, jalusta ja virtajohto konsolille.
Käyttöönottoon kuuluu johtojen kytkemisen lisäksi jalustan asentaminen joko pysty- tai vaaka-asentoa varten. Jalusta kiinnitetään yhdellä ruuvilla, jonka kiristys onnistuu vaikkapa pienellä kolikolla.
Käyttöönotto itsessään vie puoli tuntia aikaa, mikäli tilit Sonyn verkkopalveluihin löytyy jo ja haluaa kopioida suoraan tietoja aiemmalta PS4-konsolilta. Tämä onnistuu oman kotiverkon sisällä helposti.
Käyttö on nopeaa
Pelkästään valikoita selatessa huomaa, että aiempaa merkittävästi nopeammalle kovalevylle asetetut odotukset saadaan lunastettua. Konsolin valikot toimivat todella nopeasti eivätkä takkua lainkaan.
PlayStation 4:n omistaja saa siirrettyä vanhalle konsolille asennettuja pelejä suoraan oman verkon sisällä uuteen konsoliin pelitallennusten kera ja pelilevytkin toimivat suoraan uudessa konsolissa, mikäli hankkii levyasemallisen version.
Uutta konsolia testatessa voi ensimmäiseksi ladata Sonyn demokäyttöä varten kehittelemän maksuttoman Astro’s Playroom tasoloikkapelin. Tämä kepeä koko perheen peli esittelee leikkimielisesti konsolin uusia ominaisuuksia.
Konsolin nopea kiintolevy tarkoittaa, että pelien lataustaot kestävät korkeintaan pari sekuntia kerrallaan eikä niitä oikeastaan ehdi huomata. Tämä on juuri se, mitä uudelta konsolilta odotettiinkin.
Parhaiten pelin kautta saa käsityksen ohjaimen uusista toiminnallisuuksista, jotka ovat lopulta kenties se kaikista merkittävin uudistus nykyisessä konsolisukupolvessa ja jotain sellaista, johon Xboxin täytyy jossain vaiheessa vastata omilla konsoleillaan.
R2- ja L2-painikkeisiin saa todella luotua erilaisen vastuksen pelin tilanteesta riippuen. Esimerkiksi Astro’s Playroomista löytyvää virtuaalista kolikkopeliä pelatessa huomaa miten eri tavalla eri esineiden kovuus on mallinnettu liipaisimiin. Tölkki on helpompi puristaa hajalle kuin metallipallo.
Ohjaimen kehittynyt tärinäpalaute tuo sellaiset asiat, kuten pelihahmon askeleet ja vastaanottamat iskut vanhojen ohjaimien tärinöitä huomattavasti yksityiskohtaisemmin lähelle pelaajaa.
Kaikki tuntuu myös muuten olevan kunnossa uudella konsolilla. Pelit näyttävät hyvältä isollakin 4K-televisiolla, kuten sopii odottaa. Astro’s Playroomin ruudunpäivitys on hyvin vakaa kuusikymmentä kuvaa sekuntiin ja tekstuurit kestävät läheistäkin tarkastelua.
Kaikenkaikkiaan pelikokemus on ensimmäisten hetkien perusteella sellaista, jota uusilta konsoleilta uskalsikin odottaa.
Kerromme myöhemmin lisää PlayStation 5:n käyttökokemuksista Teknavissa.
Kuvat: Joonas Koivisto
Lue myös:
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Samsung Odyssey G7 32’ – Testissä kaareva pelinäyttö päihittää tasaiset vertailukohtansa
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta