Ensikokemukset iPhone 8:sta ja iPhone 8 Plussasta: erittäin tuttua iPhonea – nyt taas lasikuorissa

Applen uudet iPhone 8 ja iPhone 8 Plus tulivat myyntiin perjantaina 22. syyskuuta ennakkotilausten toimitusten alkaessa.

Saimme puhelimet testiin DNA:lta. DNA myy iPhone 8:aa alkaen 829 euroa tai 23,02 € euroa/ kk (36 kk, yhteensä 828,72 €) ja iPhone 8 Plussaa alkaen 949 € tai 26,36 € / kk (36 kk, yhteensä 948,96 €).

Uudet iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat saatavissa 64 ja 256 gigatavun tallennusmuistivaihtoehtoina kolmena eri värivaihtoehtona, jotka ovat tähtiharmaa, hopea ja kulta.

iPhone 8 -värivaihtoehdot.
iPhone 8 -värivaihtoehdot.

iPhone 8 -puhelinten muodot ovat tuttuakin tutumpia, sillä ne jatkavat jo iPhone 6, 6s ja 7 -puhelimissa nähdyillä linjoilla. Vaikka mitat ja muodot ovatkin käytännössä ennallaan, on rakenteessa ja materiaaleissa kuitenkin tapahtunut merkittävä muutos. iPhone 4s:n jälkeen uudet iPhone 8:t ovat nyt ensimmäiset iPhonet, jotka on varustettu laajalla lasipinnalla myös puhelimen takana. Ratkaisulla on hyötynsä ja haittansa: lasipinta tuntuu hienostuneemmalta ja tarjoaa paremman pidon kädessä kuin liukas alumiinipinta. Toisaalta lasipinta luonnollisesti rikkoutuu helpommin säröille, kun alumiiniin tulee korkeintaan naarmuja tai iskuja maalipintaan. Lisäksi lasin käyttö on tuonut lisää painoa: iPhone 8 on 10 grammaa ja iPhone 8 Plus 14 grammaa iPhone 7 -edeltäjiään painavampia.

Verrattuna iPhone 7 -puhelimissa nähtyyn lasimaiseen peilimustaan värivaihtoehtoon, joka on erittäin altis naarmuille ja hankaumille, pitäisi lasipinnan kestää huomattavasti kauniimpana käytössä pidemmälläkin ajalla.

Lasin käyttö takana tarkoittaa alumiinirungon saumattomuuden kadottamista.
Lasin käyttö takana tarkoittaa alumiinirungon saumattomuuden kadottamista.

Lasisen taustan myötä Apple on tuonut iPhoneihin vihdoin myös tuen langattomalle, induktiiviselle lataukselle. Päädyttiinkö Applella lasipintaan langattoman latauksen tuomiseksi vai päätettiinkö langaton lataus tuoda, kun se jo valitulla lasitakapinnalla oli mahdollista, sitä emme todennäköisesti koskaan saa tietää. Vuosien odotuksen jälkeen kuitenkin monista Android-puhelimista, erityisesti Samsungeista, ja takavuosina muun muassa Nokian Lumioistakin tuttu langaton lataus on nyt mukana myös iPhoneissa. Vielä emme ehtineet iPhonen langatonta latausta kokeilemaan – senkin aika on myöhemmin laajemmassa arviossa. iPhone 8:t tukevat langattoman latauksen Qi-standardia, jonka myötä niiden pitäisi toimia laajasti myös yleisillä paikoilla esillä olevien latausalustojen kanssa.

Lukuun ottamatta muutosta lasirakenteeseen ja osittain uusia värivaihtoehtoja, ei iPhone 8 -puhelimissa ole käytännössä muita ulkoisia muutoksia verrattuna iPhone 7 -malleihin.

Vasemmalla uusi iPhone 8, oikealla viime vuoden iPhone 7. Etupuolella ei muutoksia ole tapahtunut.
Vasemmalla uusi iPhone 8, oikealla viime vuoden iPhone 7. Etupuolella ei muutoksia ole tapahtunut.

Ainoa uudistus uusien iPhone 8 -puhelinten näytöissä iPhone 7 -puhelimiin verrattuna on True Tone -ominaisuuden mukaantulo. True Tone mukauttaa näytön valkotasapainoa jatkuvasti säätelemällä näytön värilämpötilan sopimaan paremmin kulloisenkin käyttöympäristön valon määrään ja sävyyn. Aiemmin iPad Prossa nähty tekniikka parantaa näytön luettavuutta eri olosuhteissa. Applen itsensä mukaan se tekee näytöstä enemmän paperin kaltaisen luettavuudeltaan. Käytännössä True Tone tekee näytöstä usein lämpimämmän sävyisen, ja vaikutukseltaan sitä voikin kuvailla myös jatkuvasti päällä olevaksi, hämärässä näyttöä silmille miellyttävämmäksi säätävän Night Shiftin miedommaksi versioksi. Suuremmalla iPad Pron näytöllä True Tonen vaikutus tuntuu merkittävämmältä, mutta myös iPhonessa kyse on yllättävän suuresta muutoksesta: True Tonen kaltaista näytön säätymistä ei tiedä kaivanneensa ennen kuin jää ilman sitä. Vierekkäin iPhone 7:ää ja iPhone 8:aa vertaillessa huomaa True Tonen tuoman eron selvästi.

Verrattuna iPhone 6s -puhelimiin mukana myös iPhone 8:ssa on iPhone 7 -puhelinten tavoin laajemman väriskaalan (DCI-P3) tuki, mikä mahdollistää värien tarkemman esittämisen, sekä enimmäiskirkkaus on 25 prosenttia suurempi 625 nitiä.

iPhone 8 Plus on edelleen erittäin suurikokoinen. Android-puhelimissa samankokoisen 5,5 tuuman näytön saa huomattavasti pienemmässä kokonaisuudessa.
iPhone 8 Plus on edelleen erittäin suurikokoinen. Android-puhelimissa samankokoisen 5,5 tuuman näytön saa huomattavasti pienemmässä kokonaisuudessa.
Kamerat on uudistettu. Plussassa niitä on edelleen takana kaksi, iPhone 8:ssa vain yksi.
Kamerat on uudistettu. Plussassa niitä on edelleen takana kaksi, iPhone 8:ssa vain yksi.

Vaikka pääosin yleisimmät tekniset määreet, kuten 12 megapikselin tarkkuus, ovat säilyneet ennallaan, on iPhone 8:n ja iPhone 8 Plussan kameroissa nähty Applen mukaan merkittävä muutos ja parannus.

Kameroiden testaamiseen erikoistunut DxOMarkin arvioi uudet iPhone 8:t parhaimmiksi toistaiseksi testaamikseen kamerapuhelimiksi. iPhone 8 keräsi 92 pistettä ja kaksoistakakameralla varustettu iPhone 8 Plus 94 pistettä, kun aiemmin ennätystä pitivät hallussaan jaetusti 89 pisteellä Google Pixel ja HTC U11.

Lukuisten eri kuvanlaatuun vaikuttavien muutosten lisäksi merkittävin uutuus kameraan liittyen on nyt iPhone 8 Plussan Muotokuva-tilan uudet valaistusefektit. Luonnollisen valon lisäksi valittavissa ovat nyt studiovalo, ääriviivavalo, lavavalo ja lavavalo mustavalkoisena mono-versiona. Pikaisessa kokeilussa valaistusefektit ovat näyttäviä silloin, kun ne toimivat. Erityisesti lavavalo-tilalla on kuitenkin usein hankaluuksia erotella kuvauskohdetta taustasta, jolloin esimerkiksi hiusten ympärille jää vaaleita kohtia.

Etukamera on iPhone 8 -puhelimissa sama 7-megapikselinen kuin iPhone 7 -puhelimissakin.

Sisuksista iPhone 8 -puhelimista löytyy Applen uusi A11 Bionic -järjestelmäpiiri, joka on suorituskykytesteissä jopa murskannut kaikki kilpailijansa. Tehoa uusissa iPhone 8 -puhelimissa siis piisaa. Tavallisessa peruskäytössä nopeuseroa aiempiin iPhone 7 -puhelimiin ei kuitenkaan juuri huomaa. Lähinnä A11 Bionic tekee iPhone 8 – puhelimista paremmin tulevaisuuden kasvaviin haasteisiin sopivan. Lisäksi toki A11:n suuremmalla suorituskyvyllä on merkittävä roolinsa esimerkiksi juuri edellä mainittujen Muotokuva-kuvaustilan uusien valaistusefektien luomiseksi vaadittavassa laskennassa, minkä lisäksi sen kyvyt parantavat lisätyn todellisuuden sovellusten toimintaa. Toisin kuin aiemmat iPhonet, ovat iPhone 8:t optimoitu uusien lisätyn todellisuuden sovellusten käyttöön niin piiriltään kuin kameroiltaan. Tämä tarkoittaa nyt ilmestymään alkaneiden erilaisten lisätyn todellisuuden sovellusten toimivan paremmin ja tarkemmin uusissa iPhoneissa.

iPhone X ja iPhone 8 sekä iPhone 8 Plus.
iPhone X ja iPhone 8 sekä iPhone 8 Plus.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plus eivät ole tietenkään nyt ainoa iPhone-uutuus. Uusi huippumalli iPhone X on tulossa myyntiin myöhemmin, 3. marraskuuta.

Sen merkittävimmät erot iPhone 8 -puhelimista ovat uusi, ensimmäistä kertaa iPhonessa OLED-teknologialla toteutettu lähes koko etupuolen kattava näyttö sekä Touch ID -sormenjälkitunnistuksen korvaajaksi tullut Face ID -kasvontunnistus. Lisäksi kameroissa on eroja. iPhone X:ssä on optinen kuvanvakain molemmissa takakameroissa, kun iPhone 8 Plussasta se löytyy vain pääkamerasta. Myös kasvontunnistuksessa käytettävät näyttölovesta löytyvät sensorit puolestaan tuovat Muotokuva-kuvausominaisuudet iPhone X:ssä myös etukameraan.

Applen valitsemat iskulauseet iPhone-uutuuksille kertovat paljon. iPhone X:ää kuvaillaan tulevaisuudeksi, kun taas iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat seuraavan sukupolven iPhoneja. Ne ovat tuttuja ja turvallisia, viimeisimmällä tekniikalla päivitettyjä.

Yksi syy valita iPhone 8 tai iPhone 8 Plus tulevan iPhone X:n sijaan on hinta. iPhone 8 maksaa alkaen 829 euroa ja iPhone 8 Plus 949 euroa, kun iPhone X:n hinta tulee lähtemään 1 179 eurosta. Toinen syy iPhone 8 -mallien valintaan voi olla epäluulo iPhone X:n uudistuksia kohtaan. iPhone X:n muotoilun huomiota kiinnittävin seikka, näyttölovi, jakaa mielipiteitä eikä Face ID -kasvontunnistuksen toimivuudesta luotettavan ja nopean sormenjällkitunnistuksen korvaajana ole vielä varmuutta.

Apple jatkaa lisäksi yhä myös iPhone 6s, 6s Plus, 7 ja 7 Plus -mallien sekä pienemmän iPhone SE:n myyntiä. Vaihtoehtoja iPhone-mallistossa on siis enemmän kuin koskaan.

iPhone 7 -mallien käyttäjille iPhone 8 -puhelimet eivät tarjoa mahdottoman paljoa merkittäviä uudistuksia, kun esimerkiksi lisäsuorituskyvystä ei käytännössä ole juurikaan vielä kouriintuntuvaa hyötyä. iPhone 6s ja iPhone 6 -puhelimien käyttäjille päivittäminen uuteen lieneekin jo ajankohtaisempaa, ja näille uudet iPhone 8:t tarjoavatkin jo huomattavasti enemmän uutta, kun mukaan lasketaan jo iPhone 7 -malleissa tulleet uudistukset, kuten tärkeimpinä vedenkestävyys ja stereokaiuttimet.