Canon on julkaissut ahkerille kännykkäkuvaajille lisälaitteeksi tarkoitetun Power Shot Zoom -pikkukameran. Kännykkäkuvien heikko digitaalinen zoomi on mahdollista päivittää aitoon optiseen zoomiin.
Tykkäsimme
- Hyvä optinen zoomi ja kuvanvakautus
- Yhteistoiminta älypuhelimen kanssa
Emme tykänneet
- Hinta
- Ei sovi kamerajalustoihin
Canon Power Shot Zoom: Suositushinta 350e
Power Shot Zoomissa on tarjolla polttoväliltä sadan ja neljänsadan millimetrin zoomaus sekä digitaalisesti toteutettu 800 millimetrin polttovälin zoomaus. Kamerassa on sisäänrakennettuna Bluetooth- ja Wi-Fi -yhteydet, joiden avulla saa suoraan muodostettua yhteyden puhelimeen. Etsimen näkymä on mahdollista peilata suoraan puhelimen näytölle. Myös kuvien ja videoiden ottaminen onnistuu suoraan puhelimen kautta.
Laitetta operoidaan kuten pientä yhden käden kiikaria. Etsimenä on pienkokoinen näyttö. Painikkeita löytyy videokuvaukselle, valokuville, valikoille ja zoomin valitsemiselle.
Power Shot Zoomin valikot on kopioitu muista Canonin kameroista ja ovat sitä kautta helposti omaksuttavissa yhtiön laitteita aiemmin käyttäneille. Koko laite ja sitä myöten painikkeet ovat pienet, mutta onneksi riittävän kokoiset toimivaan käyttöön.
Pikkukameran vahvuus on luonnossa
Power Shot Zoomin selkein vahvuus on luonnossa kuvaaminen. Maisemakuvaamiseen tulee uusia mahdollisuuksia paremman zoomin myötä ja eläimiä kuvatessa kunnollinen zoom on elinehto. Myös Canon on ymmärtänyt tämän. Kameraa markkinoidaan nimenomaan retkeileville perheille ja aktiivisille ulkoilijoille. Tähän lienee syynä myös se, että kamera tarvitsee riittävästi päivänvaloa laadukkaita kuvia varten. Näin joulukuussa kameran käytön aikaikkuna on suhteellisen pieni, mutta kesällä laitteesta on varmasti eroa pidemmälle.
Kuvien suhteen kannattaa pysyä sadan ja neljänsadan millimetrin polttoväleissä. Digitaalinen 800 millimetrin polttovälin zoom on näihin verrattuna yhtä ontuva ratkaisu kuin puhelimienkin digitaaliset zoomit. Aidon optisen zoomin polttovälit ovat kuitenkin selvä parannus puhelimella kuvaamiseen verrattuna. Ja parhaat kuvat saa juurikin luonnossa liikkuessa. Optisen zoomin alueella kuvanvakautus toimii myös mainiosti ja kohtuullisia kuvia voi saada hyvässä valossa jopa vain yhdellä kädellä. Suurin osa onnistuneista otoksista tulee kuitenkin napattua kahdella kädellä tai tukeen nojaten.
Alla esimerkkiotoksia kameralta joulukuulta päivänvalossa.
Päivitys: 8.1 9:10 Julkaisujärjestelmä pakkaa kuvia ja vaikuttaa niiden laatuun. Linkin takaa voi katsoa alkuperäisiä kuvia Google Drive -kansiosta.
Yhteys älypuhelimeen toimii Bluetoothilla ja kuvatessa Wi-Fi Direct -yhteyden yli. Käyttö puhelimeen yhdistettynä toimii parhaiten kuvien siirtämisessä puhelimeen ja kuvien nopeassa jakamisessa sosiaaliseen mediaan tai viestipalveluihin. Etsimen suora seuraaminen puhelimelta takkuaa herkästi. Tämän takia esimerkiksi luontokappaleiden kuvaaminen on vaikeaa kännykän kautta.
Lisäominaisuuksia kaivataan
Tiettyyn kapeaan käyttökohteeseen Power Shot Zoom on loistava ja hauska tuote. Sillä tosiaan saa hienompia zoomattuja kuvia, kuin puhelimen kameralla. Varsinaisten digi- ja järjestelmäkameroiden kanssa laite ei pyri kilpailemaan. Valttikortteja ovat pieni koko ja helppo käyttö yhdessä älypuhelimen kanssa.
Tämänkokoisesta ja -muotoisesta kamerasta olisi kuitenkin saatavilla enemmänkin irti helposti. Kun laitteen pohjaan vaan olisi saatu kamerajalustoihin sopiva kiinnitys, voisi sillä hoitaa myös action-kameran virkaa ja toiminnallisuus yhdessä puhelimen kanssa olisi entistä hyödyllisempi.
Optinen vakaus vaikuttaa olevan sillä tasolla, että kameralle olisi laajemminkin käyttöä juuri videokamerana tämän avulla. Tällaisenaan laitteen käyttökohteet ovat vähäiset. Mahdollisuus helppoon jalustakiinnitykseen tekisi kamerasta entistä hyödyllisemmän yleisen lisälaitteen monenlaisiin harrastusprojekteihin.
Kenelle? Ahkeralle luonto- ja maisemakuvaajalle, joka kaipaa zoomausominaisuuksia kännykällä napattuihin otoksiin.
Yhteenvetona voi todeta, että Canon Power Shot Zoom on hyvä lisälaite ahkeralle kännykkäkuvaajalle, joka kaipaa vaikkapa kävelyretkiin tai lomamatkoilla napattuihin kännykkäkuviin lisämahdollisuuksia paremman zoomin myötä. Kuvat saa kameran puhelimeen yhdistämällä helposti jaettua sosiaaliseen mediaan ja tuttujen ihailtavaksi.
Yli kolmensadan euron hintaista laitetta voisi suositella helpommin, jos sille olisi paremman liitettävyyden kautta useampia käyttökohteita. Hinta on ehdottomasti laitteen isoin miinuspuoli.
Kuvat: Canon ja Joonas Koivisto
Tekniset tiedot: Canon Power Shot Zoom
- 12,1 megapixelin kamerakenno
- optinen nelisuuntainen kuvanvakain
- ⅓ tuuman CMOS-kenno
- DIGIC 8 -kuvaprosessori
- Zoomauksen polttovälit (100, 400 millimetriä (35mm), digitaalinen 800 mm zoom
- Tarkennus: Kontrastitunnistus
- Lyhin tarkennusetäisyys: 1m / 4,5m
- ISO-herkkyys: Automaattinen (kiinteä 100-3200)
- Valoitusajat: Automaattinen (1/8000-1/30)
- Valkotasapaino: Automaattinen
- Näyttö: 0,39 tuuman OLED-näyttö
- Kuvaustilat: Automaattinen
- Video: MP4, 1920 x 1080, 29,97/23,98/25 kuvaa sekunnissa
- Liitettävyys: USB-Type-C
- Muistikorttituki: microSD, microSDHC, microSDXC
- Yhteydet: Wi-Fi, Bluetooth
- Akkukesto: noin 70 min katseluaikaa, kuvia enintään 150, videokuvausaika noin 60 min
Lue myös:
Pikatestissä Canonin uudet peilittömät järkkärit – helppoa ja laadukasta kuvaamista
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta