Tyylikäs uutuus: testissä Sony keskihintaluokan uutuuspuhelin

Xperia XA on Sonyn uuden X-sarjan halvin jäsen. Noin 299 euron hintainen uutuuspuhelin koostuu seuraavista spekseistä:

  • Mitat: 143,6 x 66,8 x 7,9 millimetriä
  • Paino: 137,4 grammaa
  • Näyttö: Viiden tuuman IPS LCD -näyttö 1280 x 720 pikselillä
  • Järjestelmäpiiri: Kahdeksanytiminen Mediatek MT6755 Helio P10
  • Muisti: Kaksi gigatavua RAM-muistia ja 16 gigatavua sisäistä tallennustilaa (laajennettavissa microSD-kortilla)
  • Akku: 2300 milliampeerituntia
  • Takakamera: 13 megapikseliä
  • Etukamera: 8 megapikseliä
  • Yhteydet: Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11a/b/g/n, 4G LTE
  • Käyttöjärjestelmä: Android 6.0.1 Marshmallow

Xperia XA ottaa siis reilusti pesäeroa Xperia X– ja Xperia X Performance -sisariinsa niin ulkonäön kuin ominaisuuksien saralla, mutta käyttökokemuksessa on myös paljon samaa. Yhtäläisyyksien osalta saat tarkempaa tietoa ylle linkatuista sisarlaitteiden arvosteluista.

Sony Xperia XA.

Design

Xperia X ja Xperia X Performance ovat ulkoisesti lähes identtisiä ja heijastelevat Xperia Z5 -puhelinten tutuksi tekemää muotokieltä. Xperia XA:n kanssa Sony on kuitenkin suunnannut hieman eri polulle.

Ensinnäkin XA:sta puuttuu sormenjälkitunnistin, minkä vuoksi nykyisen kookkaan virtapainikkeen sijaan puhelimessa on vanhoista Xperia-puhelimista tuttu pyöreä virtapainike. Samalla äänenvoimakkuudensäädintä on nostettu ylemmäs, mikä tekee painikkeesta huomattavasti kätevämmän kuin kalliimmissa Xperia X:issä. Ikävänä vastapainona fyysisten painikkeiden painotuntuma oli testilaitteessamme hyvin heikko, kamerapainiketta lukuunottamatta.

 

Pyöreä virtapainike on perinteikästä Sonya.

Toinen suuri ero ovat näytönreunukset, jotka on höylätty Xperia XA:ssa hyvin pieniksi. Tämä mahdollistaa puhelimelle kompaktin koon näytön kokoon verrattuna. Näytön yllä ja alla on tosin paljon tyhjää tilaa, mikä tekee XA:sta hieman pitkulaisen.

Näyttö itse on yllättävän heikko suoriutuja. Tarkkuus riittää kyllä, mutta kirkkautta ei irtoa läheskään yhtä paljon kuin sarjan kalliimmissa puhelimissa. Lisäksi värien toisto on nuhjuista.

Muilta osin muotoilu pyöristettyine reunoineen ja metalliselkämyksineen noudattelee X-sarjan yleisilmettä. Kokonaisuus on näyttävä, mukavan viimeistelty ja istuu loistavasti käteen. Lienee kuitenkin puhtaasti makuasia, pitääkö XA:n muotoilusta enemmän vai vähemmän verrattuna vaikkapa X:ään.

 

Liitäntöjen ja kaiuttimien viimeistelty asettelu ei ole Android-puhelimissa itsestäänselvyys.

Käyttöliittymä ja tehot

Xperia XA:sta löytyy sama Android Marshmallow’lle pohjautuva käyttöliittymä kuin X:stä ja X Performancesta. Käyttökokemus on siis täysin vastaava. Jopa sovellusten avaaminen ja vaihtelu hoituu samalla sujuvuudella kuin kalliimmissa sisarlaitteissa.

Raakaa tehoa Xperia XA:ssa on kuitenkin vähemmän. 3D-testiohjelma yskii XA:lla melkoista diashow’ta, kun X Performancella materiaalin liike on sulavaa. Tästä huolimatta XA ei ole toivoton pelipuhelin, sillä esimerkiksi World of Tanks Blitzin pelaaminen onnistui ongelmitta 3D-vetoisista nettimatseista huolimatta. Kaiken kaikkiaan XA:n suorituskyky tuntuu varsin sopivalta laitteen hintaan nähden.

Xperia XA AnTuTu-testeissä.

Akkukesto

Akkukeston saralla Xperia XA tuottaa pettymyksen. Laite jaksoi pyörittää verkkovideota täydellä näytönkirkkaudella reilun neljän tunnin ajan, mikä ei ole erityisen hyvä tulos. Samoin pikkukäytössä ja lepotilassa laite vetää huomattavasti enemmän virtaa kuin vaikkapa Xperia X Performance, joka ei sekään ole Sonyn paras suoritus akkukestojen saralla.

Kamera

Kameran osalta Xperia XA tyytyy 13 megapikseliin. Tästä huolimatta puhelin ei nappaile ratkaisevasti huonompia kuvia. Itse asiassa tietyissä tilanteissa XA:n hieman pehmeämmät lopputulokset ovat jopa miellyttävämpiä katsella. Samoin kameran käyttely on edelleen näppärää ja nopeaa. Toisaalta löysin myös kuvatilanteita, joissa XA ei kykene kaappaamaan yhtä näyttäviä värejä talteen kuin kalliimmat sisarensa.

Kokonaisuutena Xperia XA:n kamera saattaa tarjota parempaa vastinetta rahoille kuin X:n tai X Performancen, kun laitteen alle 300 euron hinta otetaan huomioon. Alla muutamia Xperia XA:lla otettuja kuvia sekä verrokkina samat tilanteet Xperia X Performancella ikuistettuina:

Yhteenveto

Xperia XA pistää yllättäen varsin kovasti kampoihin Xperia X:lle ja Xperia X Performancelle, jotka molemmat ovat hieman alakynnessä omissa hintaluokissaan. Satoja euroja halvemmalla hinnalla XA tarjoilee käyttäjälleen saman vakuuttavan Android-käyttökokemuksen, mukiinmenevän kameran ja rohkeamman muotoilun ohuine näytönreunuksineen.

Varauksettoman suosituksen tielle tulevat kuitenkin heikko akkukesto ja näyttö. Lisäksi sormenjälkitunnistimen uupuminen on harmi. Näiden seikkojen ollessa paremmalla tolalla olisi Xperia XA todella kova kilpailija omassa hintaluokassaan. Tällaisenaan parempaa hinta-laatu-suhdetta saattaa hyvin saada muualta, mutta nimenomaan Sony-uutuuksista kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti tutustua XA:han ennen kalliimpiin malleihin satsaamista.