Testi: Jos etsit pientä ja tasokasta älypuhelinta, niin tämä on lähes välttämätön hankinta

Testaukseen saapui tällä kertaa Sony Xperia Z5 Compact, jonka yhtiö esitteli syyskuun alussa IFA-messuilla. Xperia Z5 Compactin rinnalla esiteltiin Z5- ja Z5 Premium -älypuhelimet. Z5 Compact on nimensä mukaisesti isoveljensä, Xperia Z5:n, tasoinen luuri kompaktimmassa koossa.

Näin alkuun muistinvirkistykseksi Xperia Z5 Compactin tekniset ominaisuudet:

  • Näyttö:4,6-tuumainen 1280 x 720 pikselin IPS LCD -kosketusnäyttö
  • Koko:127 x 65 x 8,9 millimetriä
  • Paino:138 grammaa
  • Järjestelmäpiiri:Kahdeksanytiminen ja 64-bittinen Qualcomm Snapdragon 810 -järjestelmäpiiri
  • Muisti:Kaksi gigatavua RAM-muistia, 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa, microSD-korttipaikka
  • Kamerat: Takakamera 23 megapikseliä, etukamera 5,1 megapikseliä
  • Akku:2 700 milliampeerituntia
  • Yhteydet: WLAN 802.11 b/g/n/ac, Bluetooth 4.1, GPS ja GLONASS
  • Äänentoisto:Eteenpäin suunnatut stereokaiuttimet
  • Käyttöjärjestelmä:Android 5.1.1 Lollipop Sonyn omalla käyttöliittymällä
  • Hinta:599 euroa

Aloitellaan ulkonäöstä ja laitteen designista. Muotokieli on tuttua Sonya ja sen tunnistaa helposti Sonyn älypuhelimeksi – niin kuin Lumian tunnistaa Lumiaksi ja iPhonen iPhoneksi. Xperia Z:n jälkeen Z-sarjan älypuhelimien muotokielen perusjutut ovat pysyneet pitkälti samana, mutta sitä on vain hiottu hieman paremmaksi.

Xperia Z5 Compact on tyylikäs, mutta sen takakansi on melko liukas

Xperia Z5 Compact on ainakin allekirjoittaneen mielestä varsin tyylikäs ja hillitty älypuhelin. Harmaa testikappaleemme on miellyttävän pehmeä väri, joka sopii varmasti monelle. Tällä kertaa Sony ei ole käyttänyt metallia laitteen reunuksissa, niin kuin esimerkiski Xperia Z3+:ssa, vaan kumimaista materiaalia. Se tuntuu varsin lämpimältä, mikä sopii hyvin viileneviin syyspäiviin. Kumimaisen reunuksen pito on hyvä, mutta samaa ei voi sanoa takakuoresta. Mattapintainen takakuori on melko liukas, mutta ongelmia se ei kuitenkaan aiheuttanut.

Xperia Z5 Compactin design on varsin yhtenäinen, sillä siinä on ainoastaan yksi luukku SIM- ja microSD-kortteja varten

Sonyn tavaramerkkinä tunnettu virtanäppäin on nyt kokenut muutoksen. Se on edelleen samassa paikassa, mutta pieni, pyöreä näppäin on muuttunut suuremmaksi ja muoto muuttunut ovaaliksi. Tämä muutos on tehty sormenjälkitunnistimen vuoksi. Äänenvoimakkuuden säätönäppäimet sijaitsevat kotipainikkeen alapuolella – kuitenkin liian alhaalla omaan makuuni. Niiden säätäminen peukalolla on hieman epämiellyttävää. Jos kuitenkin käyttää puhelinta vasemmassa kädessä, tilanne on toinen. Äänenvoimakkuuden säätönäppäimien alapuolella on fyysinen kamerapainike.

Puhelimen virtapainike on laitettu uuteen uskoon sormenjälkitunnistimen takia ja muita näppäimiä on siirretty alemmaksi

Näytön alhainen tarkkuus parantaa akunkestoa

Full HD -näyttö on lähes vähimmäisvaatimus nykypäivän huippuälypuhelimelle, mutta Sony ei ole kuitenkaan sellaista laittanut Xperia Z5 Compactiin. Tämä on positiivinen asia, koska pieni näyttö ei vaadi niin suurta tarkkuutta kuin suurempi älypuhelin. 1280×720 pikselin tarkkuus on varsin riittävä – etenkin peruskäyttäjälle. Suurin ongelma Z5 Compactin näytössä on sen alhainen vasteaika. Peruskäytössä silmään pistää samantien näytön hitaus, joka saa aikaan jonkin verran haamukuvia. Tämä vaikutti ainakin omaan käyttökokemukseeni negatiivisesti.

Muilta osin Xperia Z5 Compactin näyttö on varsin hyvä. Muita heikkouksia siinä ei juuri ole. Näytön katselukulmat ovat laajat ja se toistaa värit mukavasti. Värientoistossa se ei pärjää huippu-Samsungien AMOLED-näytöille, mutta LG G4:n IPS LCD -näytön kanssa ne ovat lähestulkoon samalla viivalla.

Xperia Z5 Compactin näyttö on hyvä, muttei loistava

Vikkelää ja varmaa toimintaa

Sony on tehnyt uusimpaan Androidiinsa muutamia muutoksia aiempaan nähden. Android 5.1.1 Lollipopissa on luonnollisesti Sonyn oma käyttöliittymä, mutta esimerkiksi ylhäältä vedettävä ilmoitus- ja toimintovalikko on samanlainen kuin puhtaassa Androidissa. Henkilökohtaisesti olen tykännyt Sonyn käyttöliittymästä, sillä se toimii todella hyvin. Se toimii varmasti ja vikkelästi eikä suurempia hidasteluja tai ongelmia käyttöliittymässä ole.

Android-valmistajat laittavat puhelimiinsa aina liudas esiasennettuja sovelluksia. Tämän vuoksi laitteissa on normaalisti esimerkiksi kaksi eri valokuva-sovellusta, joita Sonyn tapauksessa on Googlen Kuvat-sovellus ja Sonyn Albumi-sovellus. Suurinta osaa Sonyn (tai Googlen) sovelluksista ei voi poistaa, mutta muun muassa Lifelog -sovelluksen tai AVG Protection -sovelluksen voi poistaa.

Kuvakaappauksia Sonyn käyttöliittymästä

 

Kuvakkeiden kokoa voi sovellusvalikossa muuttaa. Ero on kuitenkin pieni, lähes huomaamaton, eikä tämä lisää kuvakkeiden määrää valikossa

Uusiin Xperia Z-sarjan älypuhelimiin Sony on ensimmäistä kertaa asentanut sormenjälkitunnistimet. Se on integroituna puhelimen kotipainikkeeseen, joten oikeakätisille luonnollisin tunnistussormi lienee peukalo. Sormenjälkitunnistin toimii nopeasti ja pääosin tunnistautuminen onnistuu ensimmäisellä kerralla. Testijakson aikana jouduin muutamaan otteeseen asettamaan peukalon uudelleen tunnistimelle. Kosteilla sormilla tunnistautuminen ei ainakaan itsellä onnistunut, joten sormi täytyy kuivata ennen sen asettamista tunnistimelle.

Sonyn valttikorttina on jo muutaman vuoden ajan ollut vedenkestävyys. Yhtiö on kuitenkin hieman perunut puheitaan ja kertonut, ettei puhelimia saisi käyttää veden alla – vaikka mainoksissa kuvia on otettu vedenkin alla. Xperia Z5 Compact ei kuitenkaan muutamista kylvyistä ollut moksiskaan, joten ainakin testauksen perusteella puhelimen kastumisesta ei tarvitse huolehtia.

Yhtiö on paljon kehunut puhelimiensa akkukestoja eivätkä puheet ole tyhjiä. Xperia Z5 Compactin akkukesto on varsin hyvällä mallilla ja peruskäytöllä akku kestää lähes poikkeuksetta kaksi päivää. Kovalla käytöllä jouduin kuitenkin laittamaan puhelimen yöksi lataukseen varauksen ollessa reilut 30 prosenttia, mikä ei ole kuitenkaan huono lukema.

Sonyn ja LG:n käyttöliittymissä on paljon samaa, mutta paljon myös eroja. Oikealla LG G4.

Kamera on tuttuun tyyliin loistava

Sony valmistaa monien muidenkin valmistajien älypuhelimien kameroita. Yhtiön puhelimissa on totutusti hyvä takakamera – niin on myös Xperia Z5 Compactissa. Siinä on 23 megapikselin takakamera, joka tukee Ultra HD -videotallenusta(30fps). Hidastusvideoita voi tehdä parhaiten 720p -videokuvalla, jolloin sekuntiin mahdutetaan kuvia 120 kappaletta.

Nokia esitteli 808 PureView -puhelimessaan häviötöntä zoomia. Sonyn Clear Image Zoom pyrkii vastaamaan tähän ja yhtiön mukaan kuvaa voi zoomata viisinkertaiseksi ja kuva pysyy silti terävänä.

Alla Xperia Z5 Compactilla otettuja esimerkkikuvia:

Xperia Z5:llä otettu kuva haastavissa valaistusolosuhteissa

 

Pientä leikkimistä syväterävyyden kanssa

 

Kirkkaan taivaan Xperia Z5 Compact poltti joissain tilanteissa puhki

 

Viisinkertaisella zoomilla saa kuitenkin kohtuullisia kuvia

 

Hämärässäkin Xperia Z5 Compactilla saa kelpo kuvia, muttei se pärjää markkinoiden kärjelle

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Xperia Z5 Compact on todella hyvä pikkupuhelin. Jos etsit tasokasta älypuhelinta, joka on kooltaan pieni, Xperia Z5 Compact on lähes välttämätön hankinta. Xperia Z5 Compact jatkaa edeltäjiensä viitoittamalla tiellä ollen lähes markkinoiden ainoa mini-versip, joka voi ylpeästi kantaa esikuvansa nimeä.

Xperia Z5 Compactin pahimmat kilpailijat tulevat luultavasti Applen leiristä. iPhone 6:ssa ja iPhone 6s:ssä on 0,1 tuumaa suurempi näyttö, eli 4,7 tuumaa, mutta fyysinen koko on kuitenkin huomattavasti suurempi kuin Z5 Compactilla.

PhoneArenan kuva laitteiden kokoeroista

Jos siis hakusessa on pieni ja tehokas puhelin, suuntaa katseesi Xperia Z5 Compactiin. Laite pärjää jokaisella osa-alueella hyvin. Näyttö on puhelimen suurin miinus, mutta sekään ei ole todellakaan huono. Kamera on tuttuun tyyliin loistava, akkukesto on hyvä ja design on miellyttävä.