Testissä iPhone 8 ja iPhone 8 Plus - uutta tekniikkaa tutun muotoisissa lasikuorissa

iPhonen historia tähän asti voidaan jakaa kolmeen merkittävään osaan – ja nyt ollaan neljännen kynnyksellä. Alkuperäinen iPhone, iPhone 3G ja iPhone 3GS muodostivat ensimmäisen ajanjakson. iPhone 4 oli aikanaan täysin uudella designilla merkittävä päivitys, jota jatkoivat iPhone 4s sekä iPhone 5 ja iPhone 5s. iPhone 6 toi kolmannen erittäin merkittävän muutoksen, jonka hiominen nyt iPhone 6s:n ja iPhone 7:n jälkeen huipentuu iPhone 8 -puhelimissa.

Ensimmäistä kertaa tänä syksynä Apple esitteli kerralla kolme uutta iPhone-mallia. Jo myyntiin tulleiden iPhone 8:n ja iPhone 8 Plussan lisäksi nähtiin myös myöhemmin 3. marraskuuta myyntiin tuleva iPhone X, joka puolestaan toimii uutena avauksena iPhonen tulevaisuuteen.

iPhone 8 -puhelintenkin sisuksista löytyy kuitenkin samaa uutta tekniikkaa kuin myös iPhone X:ssä. Tärkeimmät erot iPhone 8 -kaksikon ja iPhone X:n välillä ovatkin ne, jotka ovat välittömästi päältä nähtävissä: iPhone X:n näyttö on uudenlainen ja kotipainikkeen mukana kadonneen Touch ID -sormenjälkitunnistuksen korvaa Face ID -kasvontunnistus.

Jo useamman vuoden ajalta tuttuun tapaan myös iPhone 8 on saatavilla niin iPhone 8 -perusmallina kuin myös suurempana, kaksoiskameran takana sisältävänä iPhone 8 Plussana. Kumpikin malleista on nyt tarjolla kolmena värivaihtoehtona – tähtiharmaa, hopea ja kulta – sekä kahtena tallennusmuistivaihtoehtona, 64 ja 256 gigatavua.

iPhone 8 -puhelimet testiimme toimitti DNA. iPhone 8:n saa DNA:lta alkaen 829 € tai 23,02 € / kk (36 kk, yhteensä 828,72 €) ja iPhone 8 Plussan alkaen 949 € tai 26,36 € / kk (36 kk, yhteensä 948,96 €)

Uusi rakenne, vanhat muodot

Muodot ovat iPhone 8:ssa ja iPhone 8 Plussassa käytännössä ennallaan ja samanlaisia kuin jo iPhone 6 -puhelimissa kolmea vuotta aiemmin.

iPhone 6s -malleissa esiteltiin uusi värivaihtoehto ruusukulta ja viime vuonna iPhone 7 -puhelimissa hopean, kullan ja ruusukullan ohella mukaan tulivat mattamusta ja peilimusta samalla, kun antennijuovat siirtyivät halkomasta takapintaa puhelimen ylä- ja alareunoille.

iPhone 8 -värivaihtoehdot.
iPhone 8 -värivaihtoehdot.

Nyt iPhone 8 -puhelimissa värivalikoima on jälleen typistetty vain kolmeen samalla, kun rakenne on muuttunut takaa lasipintaiseksi. Takalasi yhdistyy iPhone 8 -puhelimissa pehmeästi alumiinirunkoon. Se tuo kuitenkin lisäpainoa, minkä rinnakkain vertaillen huomaa selvästi, mutta jota ei muuten tule niin muistaneeksi. iPhone 8 on 10 grammaa ja iPhone 8 Plus 14 grammaa edeltäjiään painavampi. Mitoissa tapahtuneet muutokset ovat käytännössä huomaamattoman pieniä.

Mattamustan iPhone 7:n rinnalla hopea iPhone 8 valkoisella takapinnalla lasin alla sekä tähtiharmaa iPhone 8 Plus.
Mattamustan iPhone 7:n rinnalla hopea iPhone 8 valkoisella takapinnalla lasin alla sekä tähtiharmaa iPhone 8 Plus.

Lasisella takapinnalla on niin etunsa kuin haittansa. Se tuntuu käteen erilaiselta, mielestäni mukavammalta ja pysyy viileämpänä raskaassakin käytössä, mutta on luonnollisesti herkemmin särkyvä tuomansa lisäpainon ohella. Applen mukaan iPhone 8 -puhelimissa on käytetty vahvinta lasia mitä ikinä älypuhelimissa on nähty, mutta sekään ei estä särkymisiä. Käytännössä emme kuitenkaan kestävyyttä testanneet – edes vahingossa.

Mielenkiintoinen yksityiskohta uusien iPhone 8 -puhelinten designissa on iPhone 7 -puhelimia matalampi takakamerakohouma, kun puhelimet ovat nyt muuten kauttaaltaan hitusen paksumpia. Lisäksi kameran kuvausvalo sijaitsee saumattomasti lasin alla.

Eri mallit yhteenlaskettuna uusien iPhone 8 -puhelinten tavoin muotoilluilla iPhoneilla on satoja miljoonia käyttäjiä. Muotoilu on siis monille tuttu ja samalla pidetty. iPhone 8 -puhelimissa kokonaisuutta on hienosäädetty, mutta lopulta tuntuma kädessä ei ole kovin paljoa muuttunut.

Kamerakohouma on iPhone 8 -puhelimissa iPhone 7 -puhelimia matalampi.
Kamerakohouma on iPhone 8 -puhelimissa iPhone 7 -puhelimia matalampi.
Pohjassa ei ole eroja iPhone 7:ssä ja iPhone 8 -puhelimissa. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä putosi pois jo viime vuonna.
Pohjassa ei ole eroja iPhone 7:ssä ja iPhone 8 -puhelimissa. 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä putosi pois jo viime vuonna.
Kyljiltäänkin iPhone 8 -puhelimet ovat edeltäjiensä kaltaisia.
Kyljiltäänkin iPhone 8 -puhelimet ovat edeltäjiensä kaltaisia.

Pikalataus ja langaton lataus vihdoin tuettuna

Lasia takana käyttämällä mahdolliseksi on tullut myös langattoman latauksen tulo iPhoneen. Vihdoinkin, voidaan todellakin tässä tapauksessa todeta, sillä älypuhelimissa pikalataus nähtiin jo vuonna 2009 (Palm Pre) ja laajemminkin se on tullut tutuksi sittemmin muun muassa Nokian Lumioiden ja viime vuosina erityisesti Samsungin Galaxy-huippupuhelinten myötä.

Apple tukee nyt uusissa iPhoneissa langattoman lataamisen Qi-standardia, mikä on tärkeää, sillä näin myös iPhonet tukevat heti lukuisia julkisilla paikoilla sijaitsevia latausalustoja.

iPhone 8 -puhelimet tukevat langatonta latausta ilmeisesti 7,5 watin enimmäisteholla, mutta ainakin joidenkin alustojen osalta teho rajoittuu toistaiseksi vasta 5 wattiin ennen lähiaikoina tulossa olevaa ohjelmistopäivitystä. Käytännössä langattoman latauksen nopeus vastaa näin suunnilleen laturia, jonka Apple on viime vuosina – ja yhä edelleen – iPhone-myyntipakkauksessa puhelimen mukana toimittanut.

Sekä iPhone 8 että iPhone 8 Plus tulee asettaa tarkasti langattoman latauksen alustalle, jotta puhelimen lataus onnistuu. iPhone 8 -puhelinten sisältämä induktiokela lienee pienempi kuin joissakin muissa langatonta latausta tukevissa puhelimissa, joissa latausalustalle asettamisen kanssa ei tarvitse olla yhtä tarkka.

iPhone 8 ja iPhone 8 Plussan mukana toimitetaan edelleen 5 watin laturi, USB-Lightning-kaapeli, EarPods-kuulokkeet sekä Lightning-3,5 mm -adapteri.
iPhone 8 ja iPhone 8 Plussan mukana toimitetaan edelleen 5 watin laturi, USB-Lightning-kaapeli, EarPods-kuulokkeet sekä Lightning-3,5 mm -adapteri.

Myös iPhone 8 -puhelinten myyntipakkauksesta löytyvä aiemmista iPhone-pakkauksista tuttu, vain 5 watin tehoon yltävä laturi on nykypäivänä jo paha pettymys. Langattoman latauksen ohella uudet iPhone 8 -puhelimet tukevat myös pikalatausta. Tältäkin osin Apple on liikkeellä standardin mukaisella ratkaisulla, sillä iPhonet tukevat USB Power Delivery -tekniikkaa. Applen omilla lisälaitteilla pikalataus onnistuu MacBookin ja MacBook Pron mukana toimitettavilla USB-C-virtalähteillä sekä Lightning-USB-C-kaapelilla. Applelta itseltään edullisimman sopivan, 29 watin, virtalähteen saa 59 eurolla ja kaapelin 1 metrin mittaisena 29 eurolla. Hintaa pikalataukselle kertyy siis merkittävästi vielä puhelimen ostohinnan päälle.

Testasimme pikalatausta suuremmalla akulla varustetulla iPhone 8 Plussalla. Sen akku täyttyi 30 minuutissa 51 prosentin varaukseen tyhjästä aloittaen, kun Applen lupaus on 50 prosenttia. Pikalatauksen nopeuslupaus siis pitää erinomaisesti. Samassa ajassa mukana toimitettava 5 watin laturi ylsi vain 20 prosentin varaukseen. Kuten aiemmissakin iPhoneissa, onnistuu uusien mallien lataus myös iPadien mukana toimitettavalla 12 watin laturilla. Sillä iPhone 8 Plus latautui tyhjästä 33 prosentin varaukseen 30 minuutissa.

Pikalataus nopeuttaa myös huomattavasti iPhone 8 Plussan akun lataamista tyhjästä täyteen asti, suunnilleen puolittaen kuluvan ajan yli 2,5 tunnista noin tuntiin ja varttiin.

Käyttö tuttua iPhonea

iPhone 8 -puhelimet jatkavat iPhone 7 -puhelimista tutuilla näytöillä – yhdellä lisäyksellä. Koot ovat ennallaan (4,7 ja 5,5 tuumaa) kuten myös tarkkuudet (1334×750 ja 1920×1080 pikseliä). Myös tekniikka on tuttu IPS LCD, kun puolestaan iPhone X:ssä Apple ottaa ensi kertaa iPhonessa käyttöön OLED-tekniikan.

Jo viime vuonna iPhone 7 -puhelimet toivat mukaan tuen laajemmalle väriskaalalle (DCI-P3) sekä suuremmalle maksimikirkkaudelle (625 nitiä). Tänä vuonna lisäys uusiin iPhoneihin on iPad Pro -laitteista tuttu True Tone, joka säätää näytön värejä valkotasapainoa muuttamalla sopimaan paremmin kulloisiinkin valaistusolosuhteisiin. Useimmiten True Tone tekee näytöstä lämpimämmän sävyisen.

True Tone tekee usein näytöstä lämpimämmän sävyisen.
True Tone tekee usein näytöstä lämpimämmän sävyisen.

Eron True Tonen kanssa ja ilman huomaa selkeästi, ja kyseessä on mukava päivitys näyttöön. Valtava mullistus ominaisuus ei kuitenkaan ole, vaikka se jonkin verran luettavuutta parantaakin.

Kokonaisuutena iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat niin muotoilullisesti, toiminnallisesti kuin näytöltään niin lähellä edeltäjiään, että välillä on mahdollista jopa unohtaa käyttävänsä iPhone 7:n sijaan iPhone 8:aa.

Myöskään uuden Apple A11 Bionic -järjestelmäpiirin tuoma merkittävä nousu erityisesti moniydintestien suorituskyvyssä ei käytännössä näy päivittäisessä käytössä. Toki iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat erittäin sulavia ja nopeita käyttää, mutta niin ovat yhä myös jo viime vuonna esitellyt iPhone 7 -puhelimet.

Uuden piirin suurempaa suorituskykyä ei pidä kuitenkaan väheksyä. Se tekee iPhone 8 -puhelimista aiempaa parempia tulevaisuutta ajatellen, kun vaatimukset vääjäämättä kasvavat. Lisäksi uusi piiri yhdessä iPhone 8 -puhelinten kameroiden ja muiden komponenttien kanssa on erityisesti optimoitu lisätyn todellisuuden sovelluksille, mikä vähentää virrankulutusta näissä uusissa monimutkaista laskentaa vaativissa sovelluksissa.

iPhone 8 Plus on edelleen erittäin kookas, myös verrattuna moniin muihin 5,5 tuuman näytöllä varustettuihin puhelimiin. Myös iPhone 8:ssa näytönreunukset ovat tutun kookkaat.
iPhone 8 Plus on edelleen erittäin kookas, myös verrattuna moniin muihin 5,5 tuuman näytöllä varustettuihin puhelimiin. Myös iPhone 8:ssa näytönreunukset ovat tutun kookkaat.

Toinen tapa, jolla iPhone 8 ja iPhone 8 Plus ovat jo valmiita tulevaisuuteen, on tuki Bluetooth-yhteyden uudelle 5.0 -versiolle. Jatkossa uusien Bluetooth 5.0 -laitteiden tullessa markkinoille on iPhoneissa jo valmiina tuki mahdollisiksi tulevalle nopeammalle tiedonsiirrolle ja pidemmälle kantamalle.

Samoin iPhone 8 ja iPhone 8 Plus -puhelimet laajentavat iPhonen paikannustukea GPS- ja GLONASS-järjestelmistä Euroopan unionin Galileolla sekä japanilaisella QZSS:llä. Kunhan Galileo on saatu täyteen iskuun, pitäisi lisätuen näkyä nopeampana ja tarkempana paikannuksena.

Stereokaiuttimia Apple on uutuuksissa parantanut iPhone 7 -puhelimista. Ne ovat äänekkäämpiä, ja kuuluvat sekä laadultaan että äänenvoimakkuudeltaan älypuhelinten parhaimmistoon.

Kaiken kaikkiaan iPhone 8 -puhelimet eivät tuo suurta muutosta iPhonen jokapäiväiseen käyttöön. Yksi syy joillekin iPhone-käyttäjille valita iPhone 8 tai iPhone 8 Plus uudeksi puhelimeksi tulevan huippumalli iPhone X:n sijaan voikin kuitenkin olla juuri totutun käyttötavan säilyminen ennallaan. iPhone 8 -puhelimissa on vielä tuttu kotipainike ja sormenjälkitunnistus, jotka iPhone X:ssä on korvattu uusilla ratkaisuilla.

Kamerat uudistettu – hienoista parannusta aiemmasta

Sekä iPhone 8:n että iPhone 8 Plussan takakamerat ovat uudistettu.

Pääkamera on sekä iPhone 8:ssa että iPhone 8 Plussassa samanlainen. iPhone 8 Plus lisää mukaan toisen telelinssillisen 12 megapikselin kameran voimin 2x optisen zoomin.
Pääkamera on sekä iPhone 8:ssa että iPhone 8 Plussassa samanlainen. iPhone 8 Plus lisää mukaan toisen telelinssillisen 12 megapikselin kameran voimin 2x optisen zoomin.

Kameroiden määreistä tarkkuus (12 megapikseliä), optinen kuvanvakain ja aukkojen koot (päätakakamera f/1,8, iPhone 8 Plussan toinen takakamera f/2,8) ovat pysyneet ennallaan. iPhone 8 Plussan kaksoiskamera tarjoaa edelleen 2x optisen zoomin.

Kameroiden kennot ovat kuitenkin aiempaa suuremmat, minkä ansiosta Applen itsensä mukaan kameraan pääsee 83 prosenttia aiempaa enemmän valoa. Uuden värisuodattimen pitäisi parantaa värien kylläisyyttä ja dynamiikkaa. Uuden kuvasignaaliprosessorin pitäisi puolestaan nopeuttaa automaattitarkennusta sekä parantaa terävyyttä ja vähentää kohinaa.

Muutokset näkyvät myös käytännössä, mutta toki erot ovat pieniä. iPhone 8:lla lopputuloksena tuntuu olevan hieman parempia kuvia kuin iPhone 7:llä.

Sisällönhallintajärjestelmämme pakkaa kuvia varsin rajusti, joten oheiset kuvat löytyvät alkuperäisinä myös tästä Dropbox-kansiosta.

Alla iPhone 8 Plus vs. iPhone 8 vs. iPhone 7:

iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8.
iPhone 8.
iPhone 7.
iPhone 7.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8.
iPhone 8.
iPhone 7.
iPhone 7.

Alla olevat kuvat on otettu tuulen vauhdilla heiluttamasta kasvista.

iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8.
iPhone 8.
iPhone 7.
iPhone 7.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8.
iPhone 8.
iPhone 7.
iPhone 7.

Alla kuvia iPhone 8 Plussalla:

iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus. 2x zoom.
iPhone 8 Plus. 2x zoom.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus. 2x zoom.
iPhone 8 Plus. 2x zoom.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus.
iPhone 8 Plus. 2x zoom.
iPhone 8 Plus. 2x zoom.

Ja vielä yksi hämäräotos myös iPhone 8:lla.

iPhone 8.
iPhone 8.

Mielenkiintoinen muutos Kamera-sovelluksessa on HDR-valinnasta luopuminen. Käytössä on nyt aina oletuksena automaattinen HDR, kun kyky havaita sen tuoma hyöty on kehittynyt ja toisaalta HDR-kuvauksen toiminta on sekä parantunut että nopeutunut. Applen mielestä erilliselle HDR-valinnalle ei ole enää tarvetta – toki halutessaan automaattisen HDR:n saa edelleen kytkettyä pois Asetukset-valikon kautta Kameran asetuksista, jolloin manuaalivalinta pois tai päälle on mahdollista.

Tässä artikkelissa esitellyt esimerkkikuvat on kaikki otettu yhteensopivuussyistä vielä JPG-muodossa eikä iOS 11:n oletuksena käyttämässä uudessa HEIF-tallennusmuodossa, joka säästää jopa puolet kuvien tallennuskoossa. Samoin videokuvauksessa iOS 11 käyttää oletuksena uutta HEVC-muotoa (H265), joka vähentää samoin tallennustilatarpeen noin puoleen aiemmasta. Videokuvauksessa iPhone 8 ja iPhone 8 Plus tukevat 4K-videokuvauksessa uutta hitaampaa 24 fps ja suurempaa 60 fps -nopeutta, minkä lisäksi 240 fps -nopeuden tarkkuus on kasvanut aiemmasta 720p:stä 1080p-tasolle.

iPhone 8 Plussan kamerassa on tarjolla uusi toiminto, kun aiempi Muotokuva-tila laajenee uusin valaistusvaihtoehdoin. Muotokuvatila pyrkii sumentamaan kuvauskohteen taustan tyylikkäästi. Nyt uutta on mahdollisuus valita luonnollisen valon sijaan kuvaan studiovalo, ääriviivavalo, lavavalo tai lavavalo mustavalkoisena. Eri valaistusefektit, jotka ovat valittavissa ja vaihdettavissa myös jälkikäteen, tuovat mielenkiintoisen lisän Muotokuva-kuvaustilaan, mutta samalla paljastavat myös sen rajoitteet kuvauskohteen ääriviivojen erottelussa taustasta aiempaa selvemmin, jolleivat olosuhteet ole aivan optimaaliset.

iPhone 8 Plussan Muotokuvavalo-tila: luonnollinen valo, studiovalo, ääriviivavalo, lavavalo ja lavavalo mono.
iPhone 8 Plussan Muotokuvavalo-tila: luonnollinen valo, studiovalo, ääriviivavalo, lavavalo ja lavavalo mono.
iPhone 8 Plussan Muotokuvavalo-tila: luonnollinen valo, studiovalo, ääriviivavalo, lavavalo ja lavavalo mono.
iPhone 8 Plussan Muotokuvavalo-tila: luonnollinen valo, studiovalo, ääriviivavalo, lavavalo ja lavavalo mono.

Kameroiden testaamiseen erikoistunut DxOMark arvioi iPhone 8 Plussan toistaiseksi parhaimmaksi kamerapuhelimeksi 94 pisteen arvosanalla iPhone 8:n seuratessa perässä 92 pisteellä. Samsungin myöhemmin arvioitu uusi Galaxy Note8 ylsi iPhone 8 Plussan kanssa tasoihin 94 pisteeseen.

Etukamera on iPhone 8 -puhelimissa ennallaan iPhone 7 -puhelimiin verrattuna. Se on näin edelleen kohtalaisen hyvä 7-megapikselinen.

Yhteenveto: yhden iPhone-ajanjakson loppuhuipennus

Uudet iPhone 8 -puhelimet ovat poikkeava julkaisu, sillä kyse on ensimmäisestä kerrasta, kun Apple on julkistanut uuden iPhone-huippumallin rinnalla kaksi muuta edullisempaa mallia.

Jos suurempi hinta ei ole este, on marraskuussa tulossa oleva iPhone X useimmille monin tavoin vielä hieman parempi valinta kuin iPhone 8 tai iPhone 8 Plus. Se tarjoaa muun muassa suuremman näytön kompaktissa koossa, paremman takakameran varustettuna optisella kuvanvakaimella myös toisessa kamerassa sekä paremman etukamerakokonaisuuden syvyysanturien tuodessa Muotokuva-kuvaustilan myös etukameraan.

iPhone X ja iPhone 8 sekä iPhone 8 Plus.
iPhone X ja iPhone 8 sekä iPhone 8 Plus.

829 euron iPhone 8 on kuitenkin lähes kolmanneksen 1 179 euron iPhone X:ää edullisempi. Halvempi hinta voi näin olla yksi syy hankkia iPhone 8 huippumallin sijaan.

iPhone 7 -puhelimiin nähden iPhone 8 -puhelimet tarjoavat niukemmin uutta, joskin laajalla rintamalla. Näyttö on hieman parempi, kuten myös kamerat. Suorituskykyä on enemmän. Uusina toimintoina mukana on tuki langattomalle ja pikalataukselle.

iPhone 6 tai iPhone 6s -puhelimista iPhone 8 -puhelimiin päivittämällä saa jo huomattavasti enemmän – muun muassa enemmän parannuksia näytössä ja kameroissa, mutta myös stereokaiuttimet ja vedenkestävyyden – ja Plus-mallissa kaksoiskameran. Samalla joutuu kuitenkin myös luopumaan 3,5 millimetrin kuulokeliitännästä.

Applen iPhone-mallisto on leveimmillään toistaiseksi, kun kolmen uuden mallin rinnalla myyntiin ovat yhä jäämässä niin iPhone 6s ja iPhone 6s Plus kuin myös iPhone 7 ja iPhone 7 Plus. Lisäksi edullisimpina vaihtoehtoina mukana ovat vielä pieni iPhone SE ja markkinoille takaisin 32 gigatavun muistilla tullut iPhone 6. Esimerkiksi lähes 200 euroa edullisempi iPhone 7 voi olla erittäin hyvä valinta yhä iPhone 8:n sijaan, jos nyt iPhone 8:ssa mukaan tulleet uudistukset, kuten langaton lataus, eivät itseä kiinnosta.

Näillä hinnoilla iPhone 8 ja iPhone 8 Plus tuskin ovat vaihtoehto kovin monelle Android-puhelimen sijaan. Ennemminkin kyseeseen tulevat iPhone X:n vertailu Android-puhelinten parhaimmistoon, jos haetaan aivan parasta saatavilla olevaa puhelinta, tai toisaalta edullisemmin myytävien vanhempien iPhone-mallien vertailu samoilla hinnoilla myytäviin Android-huippupuhelimiin.

Parasta iPhone 8:ssa ja iPhone 8 Plussassa

+ Kameroiden käytettävyys ja kuvanlaatu
+ Suorituskyky
+ Laatutuntuma

Huonointa iPhone 8:ssa ja iPhone 8 Plussassa

– Myyntipakkauksessa vanha tuttu hidas laturi
– Näytön pienuus ulkomittoihin nähden, erityisesti iPhone 8 Plussassa
– Korkeat hinnat

iPhone 8 Plus ja iPhone 8 ovat tuttuja iPhone, nyt lasikuorella varustettuna.
iPhone 8 Plus ja iPhone 8 ovat tuttuja iPhone, nyt lasikuorella varustettuna.