Testissä Huawei P20 Lite: Kelpo keskiluokan älypuhelin laajalla näytöllä – yksi merkittävä heikkous

Huawei julkisti 649 euron P20 ja 849 euron P20 Pro -huippupuhelintensa rinnalla P20-puhelinten sarjaan myös edullisemman P20 Lite -vaihtoehdon.

Teknisesti P20 Lite on huomattavasti huippuluokan kaimojaan vaatimattomampi, ja myös alkutuntuma puhelimesta selvästi heppoisempi, mutta pidemmän testirupeaman aikana myös P20 Lite on osoittautunut kelvolliseksi älypuhelimeksi keskihintaluokassa.

Suomessa P20 Lite on ollut myynnissä tämän arvostelun julkaisuhetkellä jo kolmisen viikkoa 349 euron suositushintaan. Värivaihtoehtoja ovat testilaitteemme Pink Goldin ohella musta ja sininen.

P20 Liten tekniset tiedot

  • 5,84 tuuman LCD-näyttö lovella näytön yläreunassa 19:9-kuvasuhteella ja 2280×1080 pikselillä
  • Sormenjälkilukija takana
  • Kaksoiskamera takana: 16 megapikselin pääkamera f/2,2-aukolla ja 2 megapikselin apukamera
  • Etukamera 16 megapikseliä
  • Kahdeksanytiminen Kirin 659 -järjestelmäpiiri (16 nm, 4x 2,36 GHz + 4x 1,7 GHz ARM Cortex-A53, Mali-T830 MP2 -grafiikkasuoritin)
  • 4 gigatavua RAM-käyttömuistia
  • 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-muistikorttipaikka
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet
  • GPS / GLONASS / BDS -paikannus
  • USB-C- ja 3,5 mm -liitännät
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / valoisuuden tunnistin / läheisyyden tunnistin
  • 3 000 milliampeeritunnin akku ja 18 watin Huawei QuickCharge -pikalataus
  • Mitat 148,6 x 71,2 x 7,4 millimetriä
  • Paino 145 grammaa
  • Android 8.0 Oreo + EMUI 8.0.0

Laaja lovinäyttö

P20 Lite on varustettu 5,84 tuuman kokoisella näytöllä, joka on kuvasuhteeltaan 19:9 sisältäen 2280×1080 pikseliä. Suomen markkinoilla on P20 Lite on ensimmäisiä älypuhelimia keskihintaluokassa lovinäytöllä.

P20 Liten näyttö kattaa etupuolen laajasti.
P20 Liten näyttö kattaa etupuolen laajasti.

Näytön yläreunan keskeltä löytyvän loven molemmin puolin P20 Litessä näkyy yleensä yläreunan tilapalkki tietoineen ja kuvakkeineen – sovelluksesta riippuen joko saumattomasti samalla tai sitten eri taustavärillä kuin alapuolella oleva sovelluksen tausta. Videosisältöä ei voi laajentaa kiertämään lovea vaan se toistuu mustilla reunoilla 16:9-kuvasuhteella näytön keskellä. Zoomatessa kuvat kuitenkin laajenevat täyttämään koko näytön.

Laadultaan näyttö on tavanomainen ilman merkittäviä heikkouksia. Tarkkuus on riittävä kuten myös katselukulmat.

Käyttöjärjestelmäversiona P20 Litessä on Android 8.0 Oreo Huawein EMUI 8.0:lla. Käyttöjärjestelmä on versioltaan siis kohtuullisesti ajan tasalla, muttei kuitenkaan uusin Android 8.1 kuten P20-huippumalleissa.

P20 Liten rakenne on takaa lasia ja kyljiltä alumiinia. Laatutuntuma on kohtalaisen hyvä, vaikka reunoiltaan P20 Lite ei ole kovin saumaton. Etu- ja takalasin ja metallisen kyljen välillä on kapeat mutta selkeät muovikaistaleet. Kädessä P20 Lite tuntuu myös kokoonsa nähden varsin kevyeltä.

Pink Gold -väri P20 Litestä on sävyltään melko vaimea, ja näyttää valosta riippuen jopa valkoiselta.
Pink Gold -väri P20 Litestä on sävyltään melko vaimea, ja näyttää valosta riippuen jopa valkoiselta.

Takaa löytyvän ja Huaweille tuttuun tapaan erinomaisesti toimivan sormenjälkilukijan lisäksi P20 Litestä löytyy myös Face Unlock -kasvojentunnistus. Etukameraan perustuva tunnistus toimii pääasiassa erittäin nopeasti, ja yllättävän helposti myös aivan pimeässä näytön valon avulla. Vain etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen turvallisuus on kuitenkin aina kysymysmerkki. Pikaisessa testissä kuvalla emme kuitenkaan onnistuneet tunnistusta huijaamaan.

P20 Litestä löytyy takaa hieman muusta takapinnasta kohoava takakamera sekä sormenjälkilukija.
P20 Litestä löytyy takaa hieman muusta takapinnasta kohoava takakamera sekä sormenjälkilukija.

P20 Litessä on Huaweille edullisemmissa älypuhelimissa tätä nykyä tyypillinen kaksoiskamerayhdistelmä: 16 megapikselin pääkamera sekä 2 megapikselin apukamera. Toisen kameran merkitys jää vähäiseksi, lähes olemattomaksi, sillä siitä huolimatta muotokuvissa taustaa sumentava bokeh-efekti kaipaisi lisää tarkkuutta kuvauskohteen rajojen terävyydessä.

Kokonaisuutena P20 Lite on kameransa osalta melko keskiverto. Huippuluokasta se jää selvästi, mutta toisaalta keskihintaluokan kilpailussa P20 Liten kamera tekee ihan kilpailukykyistä jälkeä. Kuvat ovat yksityiskohtien tallentumisen osalta kunnossa ja värit tallentuvat suotuisissa olosuhteissa hyvällä dynamiikalla. Hämärässä kuva alkaa puuroutua. Etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja ajaa myös asiansa odotetulla tavalla.

Kamerasovellus on tuttua Huaweita ja tarjolla on lähes kaikki kuviteltavissa olevat erilaiset vaihtoehdot ja kuvaustilat, ja nyt myös lisätyn todellisuuden tehosteita.

Videokuvausta P20 Lite tukee korkeintaan 1080p Full HD -tarkkuudella.

Alla muutama esimerkkikuva P20 Liten kameralla.

 

 

 

 

 

Ikääntynyt Kirin 659 -järjestelmäpiiri merkittävin heikkous

P20 Liten suurin heikkous löytyy puhelimen sisältä, ja sen kautta suorituskyvystä. Huawein jo pidempään keskihintaluokan älypuhelimissaan käyttämä Kirin 659 -järjestelmäpiiri alkaa käydä vanhaksi.

Erityisesti Kirin 659 on heikko nykypäivän mittapuulla graafisessa suorituskyvyssä, joten raskaampien pelien kanssa P20 Litellä alkaa jo olla ongelmia.

Huawei käyttää Kirin 659 -piiriä huomattavasti edullisemmissakin älypuhelimissa, kuten alle 250 euron tuoreessa Huawei P Smartissa. Alemmassa hintaluokassa sen voi vielä ymmärtää, mutta P20 Liten 350 euron hintaluokassa Kirin 659 alkaa olla suhteessa kilpailjoihin, kuten esimerkiksi vain 50 euroa kalliimman Nokia 7 Plussan Qualcommin Snapdragon 660:een verrattuna niin merkittävä heikkous, että jo se yksinään voi olla riittävä syy pidättäytyä ostopäätöksestä.

Piiriä lukuun ottamatta P20 Liten perustekniikka on kunnossa. RAM-muistia on 4 gigatavua, tallennusmuistia 64 gigatavua ja lisäksi tarjolla toisen SIM-korttipaikan kanssa jaettu muistikorttipaikka. Yhteystuki on hyvällä tasolla – mukana on myös NFC.

Akun kapasiteetti P20 Litessä on keskiverto 3 000 milliampeerituntia ja akku tukee pikalatausta. Mukana toimitetaan 18 watin tehoon pystyvä laturi.

P20 Liten myyntipakkauksen sisältö. Laturi on teholtaan 18 wattia.
P20 Liten myyntipakkauksen sisältö. Laturi on teholtaan 18 wattia.
Pohjasta P20 Litestä löytyvät USB-C- ja 3,5 mm -liitännät.
Pohjasta P20 Litestä löytyvät USB-C- ja 3,5 mm -liitännät.

Yhteenveto: Ihan hyvä valinta älypuhelimeksi – jos ei pelaa

Kokonaisuutena P20 Lite ihan hyvä älypuhelin, jolla on omat vahvuutensa mutta myös selvät heikkoutensa.

Jos älypuhelimella pelaa muuta kuin aivan yksinkertaisimpia pelejä, ei P20 Liteä voi enää suositella sen järjestelmäpiirin heikkouden takia, kun parempia vaihtoehtoja on tarjolla jopa edullisempaan hintaan. Muussa kuin pelikäytössä järjestelmäpiirin suorituskyky on toistaiseksi vielä riittävä.

Muuten P20 Liten vahvuuksia ovat sen laaja näyttö suhteellisen kompaktissa rakenteessa, perushyvä laatutuntuma sekä pikalatauksen tuki. Kysymysmerkiksi jäävät muun muassa päivitykset, sillä Huawei ei ole tukenut edullisempia mallejaan versio- ja tietoturvapäivityksillä kovin hyvin. Esimerkiksi nyt arvostelun julkaisuhetkellä huhtikuun puolivälissä on P20 Liten Android-turvallisuuskorjaustaso päivätty 1. tammikuuta 2018.