7+1 huomiota OnePlus 7T -älypuhelimesta – käyttökokemus erinomainen mutta hinta askarruttaa

OnePlus julkisti tänään uuden OnePlus 7T -älypuhelimensa Intiassa ja Yhdysvalloissa järjestetyissä tilaisuuksissa. Euroopan lanseeraus on edessä vasta parin viikon päästä 10. lokakuuta Lontoossa, jolloin odotetaan myös OnePlus 7 Pron päivitetyn version OnePlus 7T Pron julkistusta.

OnePlus 7T on ollut käytössämme jo reilun viikon. Olisimme olleetkin jo valmiita julkaisemaan puhelimesta tavanomaisen arvostelunkin mutta johtuen OnePlussan ratkaisusta kertoa uuden puhelimensa hinnat vasta myöhemmin lykkäämme myös me arvostelun julkaisua 10. lokakuuta asti.

Yhdysvalloissa OnePlus 7T:n hinta on 599 dollaria verrattuna OnePlus 7 Pron 669 dollariin. Tällä perusteella OnePlus 7T:n hinnan Euroopassa voisi spekuloida olevan ainakin 649 euroa. Tämä on kuitenkin toistaiseksi vain arvailua.

1. Erinomainen näyttö

OnePlus 7T on varustettu uudella näytöllä, jonka koko on kasvanut hieman 6,55 tuumaan edeltävien OnePlus 6T:n ja OnePlus 7:n 6,41 tuumasta. Samalla kuvasuhde on nyt 20:9 eikä enää 19,5:9.

OnePlus 7T:ssä on nyt 6,55 tuuman Fluid AMOLED -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 90 hertsin päivitysnopeudella.
OnePlus 7T:ssä on nyt 6,55 tuuman Fluid AMOLED -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 90 hertsin päivitysnopeudella.

Merkittävin muutos näytössä on kuitenkin sen tuki 90 hertsin virkistystaajuudelle eli näytön sisällön päivittymiselle 90 kertaa sekunnissa jo kevään OnePlus 7 Prosta tutulla tavalla. Tämä tekee sisällön selaamisesta sulavampaa ja miellyttävämpää. Nopeampi näyttö on ehkä ominaisuus, jota ei tule ajatelleeksi mutta johon on helppo tottua vain hetken käytön jälkeen – ja sen jälkeen jo alkaa kaivata sitä muihinkin älypuhelimiin.

Lisäksi OnePlus 7T:n näyttö on muutenkin erinomainen. Myös HDR10+-tuella varustetun AMOLED-näytön kuvanlaatu on erinomainen mitä tulee tarkkuuteen, väritoistoon, kirkkauteen kuin katselukulmiinkin. OnePlussan itsensä mukaan näytön kirkkaus yltää nyt jopa yli 1 000 nitiin, kun OnePlus 7 Prossa enimmäiskirkkaus jää 800 nitiin.

2. Uusi kuvasuhde: ei kasvua leveydessä

Näytön uusi 20:9-kuvasuhde on huomionarvoista vielä erikseen, sillä se vaikuttaa positiivisesti puhelimen käytettävyyteen. Vaikka näytön halkaisija sekä myös pinta-ala ovat hieman kasvaneet, on muuttuneen kuvasuhteen ansiosta OnePlus 7T itse asiassa pikkuriikkisen (0,36 millimetriä) kapeampi kuin OnePlus 7. Suuremmasta näytöstä huolimatta puhelin istuu siis käteen käytännössä aiempaa vastaavalla tavalla. Pituus on kasvanut hieman, 3,24 millimetriä.

Ainakin omaa silmää OnePlus 7T:n hivenen aiempaa pitkulaisempi olemus myös miellyttää. Puhelimen ergonomiasta pientä kritiikkiä pitää kuitenkin antaa näytönalaisen sormenjälkilukijan sijoittamisesta liian alas. Sen käyttö vaatii totuttelua. Onneksi itse lukija on edelleen varsin varmatoiminen eikä turhan nirso, joten sormea ei tarvitse saada asetettua sille niin tarkasti.

  • OnePlus 7T:n mitat: 160,94 x 74,44 x 8,13 mm
  • OnePlus 7:n mitat: 157,7 x 74,8 x 8,2 mm

3. Miellyttävä mattapinta

Molemmat OnePlus 7T:n kahdesta värivaihtoehdosta, sininen Glacier Blue sekä harmaa Frosted Silver, ovat mattapintaisia. Mattapinnan viimeistely muistuttaa aiempia OnePlussan mattapintaisia puhelimia ja on lähempänä kiiltävää lasia kuin esimerkiksi Applen uusien iPhone 11 Pro -puhelinten karkeampi mattaviimeistely.

Erityisesti OnePlus 7T:n sininen Glacier Blue -värivaihtoehto näyttää erilaiselta eri valaistuksessa – välillä enemmän siniseltä, välillä lähes harmaalta. Tässä etualalla Glacier Blue ja taustalla Frosted Silver.
Erityisesti OnePlus 7T:n sininen Glacier Blue -värivaihtoehto näyttää erilaiselta eri valaistuksessa – välillä enemmän siniseltä, välillä lähes harmaalta. Tässä etualalla Glacier Blue ja taustalla Frosted Silver.

Mattapinnan tuntuma on miellyttävä ja se tuo puhelimeen tiettyä hienostuneisuutta. Sormenjäljet eivät näy mattapinnalla yhtä herkästi kuin tavallisella kiiltävällä lasipinnalla mutta OnePlus 7T:ssä jonkin verran kuitenkin.

Tyylikkään ja miellyttävän tuntuisen mattalasipinnan sekä vankan alumiinirungon ansiosta OnePlus 7T:n laatutuntuma on ensiluokkainen.

4. Monipuolinen kamerakokonaisuus

Kevään OnePlus 7 -mallissa oli jo 48 megapikselin pääkamera mutta kameraratkaisu oli puhelimessa kuitenkin kenties sen merkittävin kompastuskivi, sillä pääkameran kaverina oli vain 5 megapikselin syvyyskamera.

Nyt OnePlus 7T:ssä tilanne on toinen, sillä ennallaan pysyneen 48 megapikselin pääkameran rinnalta löytyvät OnePlus 7 Prosta tuttu 117 asteen ja 16 megapikselin ultralaajakulmakamera, sekä uusi 12 megapikselin telekamera, joka tarjoaa 2x optisen zoomin.

OnePlus 7T:n kolme kameraa tarjoavat nyt monipuoliset kuvausominaisuudet.
OnePlus 7T:n kolme kameraa tarjoavat nyt monipuoliset kuvausominaisuudet.

Kameroiden kuvanlaatu on varsin hyvä (esimerkkikuvia alla artikkelin lopussa), joskaan ei ehkä aivan markkinoiden kärkeä. Väritoisto kuvissa on välillä hieman yliampuvaa ja taas yllättäen välillä myös hieman tasapaksua.

Kokonaisuutena kolmen takakameran suomat aiempaa monipuolisemmat kuvausmahdollisuudet ovat yksi OnePlus 7T:n tärkeimmistä uudistuksista. Se on nyt kamerakyvyiltään lähes samalla viivalla OnePlus 7 Pron ja tulevan OnePlus 7T Pron kanssa.

Ilahduttavaa on myös, että ultralaajakulmakamerallakin onnistuu nyt videokuvaus kuten myös Nightscape-yötilan käyttö. Erityisesti videokuvauksen puuttuminen oli erikoinen puute vielä alun perin OnePlus 7 Prossa.

5. Nopeampi pikalataus

OnePlussan pikalatauksen enimmäisteho on säilynyt ennallaan 30 watissa (5V/6A) OnePlus 6T:n McLaren-versiossa sekä OnePlus 7 Prossa jo nähdyn Warp Charge 30:n tavoin mutta uusi Warp Charge 30T on kuitenkin nopeampi.

OnePlus 7T on varustettu 100 milliampeerituntia suuremmalla 3 800 milliampeeritunnin akulla kuin OnePlus 7, jossa OnePlus Fast Charge -pikalatauksen teho oli vielä 20 wattia (5V/4A).

Testissämme OnePlus 7T latautui tyhjästä 15 minuutissa 34 prosentin, 30 minuutissa 70 prosentin ja tunnissa täyteen 100 prosentin varaukseen. Pikalataus kuuluu näin nopeudeltaan markkinoiden vikkelimpiin.

Verrokkina alla taulukossa on OnePlus 6T, jonka akun kapasiteetti ja pikalatauksen teho kuitenkin vastaavat myös OnePlus 7:ää. Siihen verrattuna OnePlus 7T latautuu tyhjästä täyteen 20 minuuttia nopeammin.

OnePlussan pikalataustekniikat vertailussa. Huomaa, että OnePlus 7 Pro on varustettu joukosta kookkaimmalla akulla. Silti voidaan todeta OnePlus 7T:n latautuvan selvästi joukon nopeimmin.
OnePlussan pikalataustekniikat vertailussa. Huomaa, että OnePlus 7 Pro on varustettu joukosta kookkaimmalla akulla. Silti voidaan todeta OnePlus 7T:n latautuvan selvästi joukon nopeimmin.

6. Vain yksi muistivaihtoehto – riittääkö 128 gigatavua?

OnePlus 7T tulee saataville Suomessa vain yhtenä muistiversiona, joka sisältää 8 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä 128 gigatavua tallennusmuistia.

Tallennusmuisti on markkinoiden nopeinta UFS 3.0 -tyyppiä, joten tässäkin suhteessa OnePlus 7T sijoittuu suorituskyvyltään terävimpään kärkeen. Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri on samoin nopein markkinoilla olevissa Android-puhelimissa ja tarjoaa Qualcommin itsensä mukaan 15 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn kuin Snapdragon 855. Jos hakusessa on erinomainen pelipuhelin, on OnePlus 7T yksi parhaimpia vaihtoehtoja Suomen markkinoilla.

Muistikorttipaikkaa OnePlus-puhelimissa ei tyypilliseen tapaan ole ollut, eikä ole OnePlus 7T:ssäkään. Se tuntuu astetta pahemmalta puutteelta, kun tarjolla ei ole myöskään 128 gigatavua suurempaa sisäistä tallennusmuistia – varsinkin, kun järjestelmätiedostot syövät peräti 26 gigatavua muistista.

7. Heti Android 10:llä

OnePlus 7T on varustettu jo heti suoraan Android 10 -käyttöjärjestelmäversiona osana OnePlussan OxygenOS 10.0 -ohjelmistoa.

OnePlus 7T:ssä on heti Android 10.
OnePlus 7T:ssä on heti Android 10.

OnePlus itse ei ole nyt tehnyt mahdottoman suuria omia lisäyksiä OxygenOS 10.0:ssä. Galleria-sovellukseen on kuitenkin tullut uudistuksia, kuten esimerkiksi kuvien piilottamisen vakionäkymästä mahdollistava kätketty kokoelma, sekä uutuutena Pelitila-sovellus, joka esittää kaikki suosikkipelit yhdessä paikassa.

Elenavigointi, nyt myös taaksepäin vievillä pyyhkäisyillä näytön reunoista, toimii erinomaisesti.

OnePlussan Android-versiota OxygenOS:ää pidetään yleisesti markkinoiden parhaimmistoon lukeutuvana – se tarjoaa yksinkertaisen käyttökokemuksen juuri oikealla määrällä hyödyllisiä lisätoimintoja.

Lisäksi OnePlus on kunnostautunut viime aikoina myös päivitysten julkaisunopeudessa – esimerkiksi OnePlus 7 ja OnePlus 7 Pro ovat jo saaneet myös Android 10 -päivityksensä. Uudelle 7T:llekin OnePlus antaa nyt jo tutun päivityslupauksen: kaksi vuotta käyttöjärjestelmän versiopäivityksiä ja kolme vuotta tietoturvapäivityksiä.

Onnistunut ja ajantasainen ohjelmisto on yksi OnePlus 7T:n suurimpia vahvuuksia.

Entä se hinta?

Kokonaisuutena OnePlus 7T vaikuttaa houkuttelevalta älypuhelimelta. Se nousee ominaisuuksissa jo monin paikoin jopa ohi kevään OnePlus 7 Pro -huippumallista ja on näin huomattava edistysaskel OnePlus 7:stä monella eri osa-alueella – niin näytön, kameroiden, pikalatauksen kuin myös designin puolesta.

Toistaiseksi kysymysmerkiksi jääkin vain hinta, jonka OnePlus aikoo Euroopan osalta kertoa vasta 10. lokakuuta.

Keväällä OnePlus 7 tuli myyntiin 549 euron ja OnePlus 7 Pro alkaen 749 euron hinnalla. OnePlus 7T:n hinta asettunee näiden kahden summan väliin mutta onko hinta lähempänä OnePlus 7:tä vai OnePlus 7 Prota selviää vasta myöhemmin, ehkä vasta 10. lokakuuta.

Kun hintaa ei ole vielä tiedossa, on vielä vaikea muodostaa lopullista mielipidettä siitä, kuinka hyvää vastinetta rahalle OnePlus 7T tarjoaa. Ominaisuudet ja laatu puhelimessa ovat kyllä kohdallaan.

OnePlus 7T on hieno puhelin mutta hinta on vielä arvoitus.
OnePlus 7T on hieno puhelin mutta hinta on vielä arvoitus.

OnePlus 7T:n tekniset tiedot

  • Lasi-alumiinirakenne
  • 6,55 tuuman Fluid AMOLED HDR10+ -näyttö 20:9-kuvasuhteella ja 2400×1080 pikselillä (402 pikseliä tuumaa kohti), 3D Gorilla Glass -lasi
  • Näytönalainen sormenjälkilukija
  • Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
  • Kolme takakameraa
    • 48 megapikselin pääkamera Sony IMX586 -kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,6-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
    • 16 megapikselin 117 asteen ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla
    • 12 megapikselin 2x optisen zoomin telekamera 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
    • Kaksisävyinen LED-kuvausvalo
    • Videokuvaus 4K tai 1080p 30/60 fps, hidastuskuvaus 1080p 240 fps ja 720p 480/960 fps
  • 16 megapikselin kiinteätarkenteinen etukamera Sony IMX471 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla ja f/2,0-aukolla, videokuvaus 1080p 30 fps
  • Kahdeksanytiminen Qualcomm Snapdragon 855+ -järjestelmäpiiri
  • 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X)
  • 128 gigatavua UFS 3.0 -tallennusmuistia (ei muistikorttipaikkaa)
  • Kaksi SIM-korttipaikkaa
  • 4G LTE -mobiiliverkkoyhteys (kategoria 18/13, maks. 1200/150 Mbit/s)
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac / Bluetooth 5.0 / NFC -yhteydet
  • GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) -paikannus
  • Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
  • USB-C-liitäntä (USB 3.1 Gen 1, ei 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää)
  • 3 800 milliampeeeritunnin akku
  • OnePlus Warp Charge 30T -pikalataus (5V/6A)
  • Mitat 160,94 x 74,44 x 8,13 millimetriä
  • Paino 190 grammaa
  • Android 10 -käyttöjärjestelmäversio + OxygenOS 10 -ohjelmisto

Ultralaajakulmakamera (0,6x):

Pääkamera (1x):

Telekamera (2x):

Ultralaajakulmakamera (0,6x):

Pääkamera (1x):

Pääkamera (1x):

Pääkamera (1x):

Pääkamera (1x):

Ultralaajakulmakamera (0,6x):