Vihdoin! Apple julkisti pienikokoisen AirTag-paikantimen

Pitkään huhuttu AirTag on vihdoin täällä.

Apple on julkistanut pitkään odotetun pienikokoisen AirTag-paikantimen, jonka voi kiinnittää eri esineisiin, kuten avaimiin, laukkuun tai reppuun. Julkistusta on saatu odottaa pitkään, noin puolentoista vuoden ajan. Alun perin AirTag-julkistusta huhuttiin jo iPhone 11 -lanseerauksen rinnalle.

AirTagit ovat tulossa saataville 30. huhtikuuta ja ennakkomyynti alkaa perjantaina 23. huhtikuuta. AirTagin voi myös personoida tilattaessa halutulla tavalla tekstillä ja kuvalla 31 emojin valikoimasta.

Suomessa yhden AirTagin hinta on 35 euroa ja neljän AirTagin yhteispaketin 119 euroa.

Apple AirTag ja kustomoitava pinta.
Apple AirTag ja kustomoitava pinta.

AirTag-paikantimen sijainnin voi tarkistaa Applen Missä on…? -sovelluksesta. AirTagissa on Bluetooth-yhteyden lisäksi ultra wideband -teknologian U1-piiri, jonka ansiosta sen tarkan sijainnin voi suuntia lähialueelta myös U1-piirillä varustetuilla Apple-laitteilla, kuten iPhone 11 ja 12 -puhelimilla, suunnan näkyessä etsinnäkymässä.

AirTag liittyy osaksi Applen Find My -verkostoa. Taustalla toimivan Find My -verkoston idea on se, että kadonnut laite voi paikantua ja tieto sijainnista välittyä verkon kautta laitteen omistajalle myös, vaikka kadonnut laite itsessään ei olekaan suoraan yhteydessä verkkoon. Tämä tapahtuu automaattisesti laitteen ilmestyessä jonkun muun Apple-käyttäjän laitteen Bluetooth-kantomatkan sisälle. Koska Apple-laitteita on käytössä suuri määrä, mukana verkostossakin satoja miljoonia, voi tällainen joukkoistettu paikannuskin toimia tehokkaasti. Kadotetun AirTagin voi asettaa kadonnut-tilaan, jolloin siitä voi lukea NFC-lähiyhteyden avulla tallennetut yhteystiedot.

AirTag on pölyn- ja vedenkestävä IP67-luokitellusti (1 metrin syvyys 30 minuuttia) ja sisältää myös sisäänrakennetun kaiuttimen äänen soittamiseksi sen paikantamiseksi. Akunkesto yltää yli vuoteen. CR2032-standardimallin paristo on käyttäjän helposti vaihdettavissa.

AirTag on varustettu myös yksityisyysominaisuuksilla. iPhone osaa esimerkiksi varoittaa, jos se huomaa mukana kulkevan jonkun muun kuin käyttäjän oman AirTagin, mikä estää AirTagilla sijainnin vakoilun ulkopuolisilta.

Apple tuo itse ja lisäksi valituilla markkinoilla yhteistyössä Hermèsin kanssa tarjolle myös AirTag-kiinnitysvarusteita, jolla AirTagin voi kiinnittää avainnippuun tai eri esineisiin.

Applen omat AirTag-kiinnitysvarusteet on valmistettu polyuretaanista tai nahasta ja ne maksavat enemmän kuin itse AirTag. Hinnat ovat:

  • Nahkainen AirTag-avaimenperä: 39 €
  • AirTag-nahkalenkki: 45
  • AirTag-lenkki: 35 €

Lisäksi AirTagille on odotettavissa luonnollisesti myös runsaasti kolmansien osapuolten kiinnitysvarusteita.

Applen lisävarusteita AirTagille.
Applen lisävarusteita AirTagille.
AirTag on helppo parittaa iPhonen ja Apple-käyttäjätilin kanssa.
AirTag on helppo parittaa iPhonen ja Apple-käyttäjätilin kanssa.