Suomalainen Varjo julkisti uuden sukupolven kehittyneemmät XR-4-virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden lasinsa

Suomalainen Varjo on esitellyt uudet XR-4-sarjan virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden lasinsa.

Varjon mukaan XR-4 Series nostaa sekoitetun todellisuuden tarkkuuden uudelle tasolle, joka käytännössä vastaa ihmisen näkökykyä.

Varjo XR-4 -lasit ovat suunnattu yritysasiakkaille, muun muassa suunnittelu- ja simulaatiokäyttöön, ja laseja käytetään yhdistettynä tehokkaaseen tietokoneeseen.

Varjo XR-4:n edeltäjän XR-3:n Varjo julkisti loppuvuodesta 2020. Uutuus on alkaen hinnaltaan selvästi edullisempi.

Varjo XR-4:n hinta on alkaen 3 990 euroa, minkä lisäksi tarjolla on paremman sekoitetun todellisuuden kokemuksen tarkemmalla kuvalla ympäristöstä tarjoava XR-4 Focal Edition -versio alkaen 9 990 eurolla. Laitteet ovat jo tilattavissa ja toimitukset ovat alkamassa jo joulukuussa. Kuluttajamyyntiin Varjon on tarkoitus tuoda XR-4-lasinsa myöhemmin – toistaiseksi tältä osin on avattu jonotuslista.

Esimerkiksi Volvo Cars, Rivian Automotive ja Yhdysvaltojen armeijalle simulaatioita tarjoava Aechelon ovat jo asiakkaita XR-4:lle.

Varjo XR-4:n eri malliversiot.
Varjo XR-4:n eri malliversiot.

Erityisiä turvallisuustarpeita omaavia asiakkaita, kuten armeijat ja turvallisuusala laajemmin, silmällä pitäen Varjo tarjoaa molemmista XR-4-malleista Secure Edition -versiota, joka valmistetaan Suomessa (Espoossa), täyttää TAA-vaatimukset ja voi toimia ilman verkkoyhteyttä, ilman edes komponentteja langattomiin yhteyksiin.

Varjo XR-4:ssä ei enää Varjon aiemmista laseista poiketen ole niin sanottuja mikronäyttöjä tarkkuutta pienellä alueella lisäämässä, vaan kummallekin silmälle on tarjolla nyt tarkempi 4K-mini-LED-päänäyttönsä kustomoiduilla asfäärisillä linsseillä.

Varjo XR-4 tarjoaa kummallekin silmälle 3840×3744 pikselin näytön saavuttaen 51 PPD -tarkkuuden, verrattuna Varjo XR-3:n 70 PPD -tarkkuuteen keskellä ja 30 PPD -tarkkuuteen laajemmin. Pikseleitä näytöissä on yhteensä yli 28 miljoonaa.

Varjo XR-4:ssä on nyt 120 kertaa 105 asteen katselukulma, kun Varjo XR-3:ssa näkymä oli vielä erityisesti korkeeussuunnassa selvästi pienempi 115 kertaa 78 astetta. Väritoisto ja kirkkaus ovat myös parantuneet: XR-4 kattaa nyt 98-prosenttisesti sRGB- ja 96-prosenttisesti DCI-PE-väriskaalan ja yltää tuplasti suurempaan 200 nitin kirkkauteen verrattuna 100 nitiin XR-3:ssa. Virkistystaajuus on edelleen 90 hertsiä.

XR-4:n mini-LED-näytöt tukevat myös paikallista himmennystä ja saavuttavat 10000:1-kontrastisuhteen.

Varjo XR-4:ssä on luonnollisesti tuettuna edelleen katseen seuranta, joka mahdollistaa sisällön dynaamisen renderöinnin tarpeen mukaan tarkemmin alueelta, johon katse kulloinkin kohdistuu, sekä automaattisen IPD-säädön. Katseen seuranta toimii 200 hertsin taajuudella.

Näyttötekniikan kehittymisen lisäksi Varjo XR-4:ssä on panostettu parempaan sekoitetun todellisuuden kokemukseen kehittämällä käyttöympäristön esittämistä muun muassa paremmilla kameroilla.

Varjo XR-3:n 12 megapikselin kameroista on siirrytty 20 megapikselin kameroihin. XR-4:n perusversiossa kameroissa on kiinteä tarkennus, mutta kalliimmassa XR-4 Focal Editionissa ne toimivat automaattitarkennuksella. Kamerat tarkentavat siihen, mitä lasien käyttäjä katsoo – Varjon mukaan ensimmäisinä laseina markkinoilla.

Varjo XR-4 Focal Editionissa on automaattitarkennuksen kera entistä kehittyneemmät kamerat.
Varjo XR-4 Focal Editionissa on automaattitarkennuksen kera entistä kehittyneemmät kamerat.

Varjo kertoo XR-4:n perusversion yltävän 33 PPD -tarkkuuteen ympäristön reaaliaikaisen passthrough-kuvan osalta, kun taas XR-4 Focal Edition yltää 51 PPD -tarkkuuteen, joka Varjon mukaan on johtavaa tasoa missään sekoitetun todellisuuden laseissa ja käytännössä vastaa ihmisen näkökykyä.

Verrattuna edeltävään XR-3:een, Varjo XR-4 -laseissa on myös selvästi tarkempi LiDAR-skanneri, joka hyödyntää lähes kahdeksankertaista määrää laserpisteitä yksityiskohtaisemman syvyyskartan luomiseksi. LiDAR-skanneri yltää seitsemän metrin etäisyyteen asti. Uusi lisäys ovat valoisuuden tunnistimet, jotka auttavat huomioimaan ympäristön valaistuksen virtuaalisissa kohteissa.

Varjo XR-4-sarjassa on myös sisäänrakennetut kaiuttimet ja mikrofonit melunvaimennuksella sekä DTS 3D -tilaäänituella.

Varjo XR-4-lasit tukevat liikeseurantaa (inside-out), ja mukana toimitetaan nyt myös ohjaimet, jotka on toteutettu yhteistyössä Razerin kanssa. Aiemmat Varjon lasit ovat vaatineet erillisen seurantayksikön ja ohjaimet.

Varjo suosittelee XR-4:n kanssa käytettävään tietokoneeseen näytönohjaimeksi Nvidialta RTX 6000 Ada, GeForce RTX 4070 Ti tai GeForce RTX 3090, 32 gigatavua RAM-käyttömuistia sekä tehokasta keskussuoritinta. Tarkemmat laitteiston vähimmäisvaatimukset ja suositukset löytyvät Varjon sivuilta.

Varjo XR-4 Focal Edition ohjainten kanssa.
Varjo XR-4 Focal Edition ohjainten kanssa.