Samsungin taittuvanäyttöinen Galaxy Fold nyt saataville Etelä-Koreassa ja pian muuallakin – myyntiintulo viivästyi kuukausia ongelmien takia

Samsung on kertonut sen taittuvanäyttöisen Galaxy Fold -älypuhelimen myyntiintulosta sen kotimarkkinoilla Etelä-Koreassa perjantaina 6. syyskuuta.

Saatavuus laajenee seuraavaksi valittuihin muihin maihin, kuten Ranskaan, Saksaan, Singaporeen, Yhdistyneeseen kuningaskuntaan ja Yhdysvaltoihin ja muualle. Myyntiintulosta Suomessa Samsung ei ole vielä antanut tietoa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa Galaxy Fold tulee saataville 27. syyskuuta.

Galaxy Foldin on ymmärretty tulevan saataville aluksi rajatummin kuin mikä oli tarkoitus ensimmäisellä yrittämällä. Tuolloin Galaxy Foldin piti olla jo tulossa myyntiin Suomessakin 2 100 euron hintaan.

Valituilla markkinoilla, kuten juuri Etelä-Koreassa, Galaxy Fold tulee saataville 5G-verkkoja tukevana versiona. Puhelimen hinta Koreassa on 2 398 000 wonia eli noin 1 815 euroa.

Puhelimen myyntiintulon yhteydessä Samsung on nyt kertonut myös uudesta Galaxy Fold Premier Service -palvelusta, joka tarjoaa ohjeistusta ja tukea puhelimitse Galaxy Foldin omistajille. Palveluun kuuluu myös käyttöönotto-opastus.

Alun perin Galaxy Foldin piti tulla myyntiin 26. huhtikuuta Yhdysvalloissa ja ennakkomyynnin alkaa Euroopassa ennen toimituksia viikkoa myöhemmin 3. toukokuuta. Samsung kuitenkin joutui perääntymään suunnitelmistaan johtuen puhelimissa testaajilla ilmenneistä näyttöjen rikkoutumisista. Tämä tapahtui ennen kuin ennakkomyynti Euroopassa ehti alkaa.

Galaxy Foldin taittuva näyttö hajosi useilla testaajilla vain parissa päivässä laitteen käyttöönotosta.

Samsung kertoi aiemmin tehneensä laitteen kestävyyden parantamiseksi sittemmin useampia uudistuksia:

  • Näyttöä suojaava päälikerros ylettyy nyt näytönreunusten alle, mikä selventää, ettei kalvoa ole tarkoitus poistaa
  • Sarana-alueen ylä- ja alapäätyjä on vahvistettu uusilla suojaavilla osilla
  • Taittuvan Infinity Flex -näytön alle on lisätty lisämetallikerrokset
  • Saranan ja rungon väliin jäävän aukon kokoa on pienennetty

Muutoksista kertovat myös alta löytyvät vertailukuvat.

Monilla testaajista näytön hajoamisen syy oli sen päälikalvon, suojaavan polymeerikerroksen poistaminen. Testilaitteissa ei ollut minkäänlaista varoitusta, ettei tätä poistettavaksi tarkoitetulta näyttävää kalvoa missään nimessä saakaan Galaxy Foldista poistaa.

Tätä kalvoa Galaxy Foldista ei olisi saanut poistaa. Kalvon poistaminen johtaa lähes varmasti näytön rikkoutumiseen. Kuva: iFixit.
Tätä kalvoa Galaxy Foldista ei olisi saanut poistaa. Kalvon poistaminen johtaa lähes varmasti näytön rikkoutumiseen. Kuva: iFixit.

Samsung on nyt tehnyt muutoksia näyttöä suojaavaan polymeerikalvoon. Alun perin kalvo ei ylettynyt aivan näyttöpaneelin reunoille, vaan kalvon reunan ja näytön reunuksen väliin jäi pieni rako. Vain muutaman päivän käytöllä arvioissa kerrottiin jo lian kertymisestä näytön reunoille ja kalvon alkavan samalla myös nousta irti reunoistaan. Samsung on nyt muuttanut kalvoa laajemmaksi niin, ettei sen poistaminen ole enää mahdollista sen ulottuessa näytönreunusten alle.

Muutamilla testaajilla Galaxy Foldin näytön rikkoutumisen syy ei kuitenkaan ollut kalvon poistaminen, vaan Galaxy Foldin näyttö lakkasi toimimasta aivan tavallisessa käytön jälkeen, suojaava päälikalvo edelleen kiinnitettynä. Näissä tapauksissa ongelmat näyttivät liittyvän ylimääräisiin aineisiin puhelimen sisällä, on iFixit arvioinut raportissa, jonka Samsung pyysi sittemmin poistettavaksi.

Ylimääräistä ainetta Galaxy Foldin sisälle saattoi päästä taittuvan näytön ylä- ja alareunan keskeltä saranan päädyistä, joita ei ole iFixitin katsauksen mukaan suojattu. 7 millimetrin kokoinen aukko näyttöä kiertävässä reunuksessa avaa tien roskille puhelimen sisään – potentiaalisesti tuhoisin seurauksin. iFixit ei löytänyt purkamastaan Galaxy Foldista juuri mitään suojauksia tämän estämiseksi.

Samsungin on nyt suunnitellut Galaxy Foldin saranan osittain uudelleen niin, että aukko saranan ja näytön välissä on aiempaa pienempi. Lisäksi rakenteeseen on tehty muita vahvistuksia.

Galaxy Foldin jälkeen Samsungilta odotetaan jo seuraavia taittuvanäyttöisiä älypuhelimia. Huhujen mukaan kehitteillä on muun muassa avattuna 6,7 tuuman kokoisella näytöllä varustettu simpukkamallinen puhelin.

iFixit epäilee, että Galaxy Foldin näytön alle pääsi alun perin ylimääräisiä aineita suojaamattomista kohdista laitteen keskellä saranan kohdalla.
iFixit epäilee, että Galaxy Foldin näytön alle pääsi alun perin ylimääräisiä aineita suojaamattomista kohdista laitteen keskellä saranan kohdalla.

Tietoa Galaxy Foldin ominaisuuksista

Galaxy Foldin päävärit ovat hopeinen Space Silver ja musta Cosmos Black, joissa se tulee nyt saataville ainakin aluksi.

Aiemmin Samsung kertoi, että kuluttajat olisivat voineet ensimmäistä kertaa myös suunnitella itse Samsung-puhelimensa ulkonäön yhdistämällä Martian Green- ja Astro Blue -värejä kahteen korostusväriin laitteen kehyksessä sekä saranassa tilauksessaan Samsung.com-verkkokaupassa. Nyt Samsung ei ole vielä kommentoinut näitä mahdollisuuksia.

Galaxy Foldissa on kaksi näyttöä – toinen kannessa ja toinen sisällä.

Suljettuna Galaxy Foldin kahden puoliskon väliin jää selvä rako.
Suljettuna Galaxy Foldin kahden puoliskon väliin jää selvä rako.

Kannen Super AMOLED -näytön kuvasuhde on 21:9, koko 4,58 tuumaa ja tarkkuus 1960×840 pikseliä. Se on tarkoitettu pääasiassa nopeampiin toimintoihin, kuten ilmoitusten tarkasteluun, puheluihin ja viesteihin. Sen kautta voi kuitenkin tehdä kaikki samat toiminnot kuin suuremmalla näytöllä.

Avaamalla Samsungin uutuuden taittuu sisältä auki laitteen varsinainen erikoisuus, 7,3 tuuman kokoinen Dynamic AMOLED -näyttö. Sen kuvasuhde on 4,2:3 ja tarkkuus 2152×1536 pikseliä. Kun laite avataan, sammuu kannen näyttö automaattisesti ja sillä auki ollut sisältö tai sovellus avautuu saumattomasti sisäpuolen suuremmalle näytölle.

Yhtäaikaisesti suurella näytöllä saa käyttöön jopa kolme aktiivista sovellusta. Käyttöjärjestelmänä Galaxy Foldissa on Googlen Android 9 Pie Samsungin omalla One UI -käyttöliittymällä.

Kolmen sovelluksen näkymä Galaxy Foldissa.
Kolmen sovelluksen näkymä Galaxy Foldissa.
Sovellus vaihtaa näyttöä saumattomasti, kun Galaxy Fold avataan/suljetaan.
Sovellus vaihtaa näyttöä saumattomasti, kun Galaxy Fold avataan/suljetaan.

Samsung Galaxy Fold on ensimmäinen älypuhelin, jossa on käytetty UFS 3.0 -muistia. Kapasiteettia on yhteensä 512 gigatavua ja RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) on 12 gigatavua. Galaxy Foldin tehoista huolehtii 7 nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Akun koko on 4 380 milliampeerituntia ja laite tukee pikalatausta niin langattomasti kuin langallisesti.

Galaxy Foldissa on yhteensä kuusi kameraa, jotta kamera on käytettävissä jokaisessa laitteen asennossa. Kolme kameraa on laitteen takapuolella, kaksi kameraa sisällä ja yksi kamera kannessa. Laitteen sormenjälkilukija on sijoitettu oikeaan kylkeen.

Foldin takapuolella on 12 megapikselin pääkamera optisella kuvanvakaimella, automaattitarkennuksella ja vaihtuvalla f/1,5-2,4 -aukolla. Sen tukena on 12 megapikselin kaksinkertaisen optisen zoomin tarjoava kamera f/2,4-aukolla, optisella kuvanvakaimella ja automaattitarkennuksella sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera f/2,2-aukolla. Avattuna käytettävissä on 10 megapikselin kamera f/2,2-aukolla ja 8 megapikselin syvyystietoja tallentava kamera. Kannessa on 10 megapikselin kamera f/2,2-aukolla.

Galaxy Fold eri väreissä.
Galaxy Fold eri väreissä.
Galaxy Foldin tekniikkaa.
Galaxy Foldin tekniikkaa.