Eettisestä ja päivitettävästä älypuhelimesta uusi versio - Fairphone 3+:ssa esitellyt paremmat kamerat päivitettävissä myös edeltäjämalliin

Alankomaalainen Fairphone on esitellyt uuden version mahdollisimman eettisesti ja kestävällä tavalla toteutusta modulaarisesta älypuhelimestaan, Fairphone 3+:n.

Fairphone 3+:n merkittävät parannukset syksyn 2019 Fairphone 3 -mallista ovat kameroissa. Myös aiemman Fairphone 3:n käyttäjät voivat päivittää puhelimiinsa uuden kameramoduulin.

Fairphonen uudet kameramoduulit sisältävät 48 megapikselin takakameran verrattuna aiempaan 12 megapikseliin sekä 16 megapikselin etukameran verrattuna aiempaan 8 megapikseliin. Kameroissa on myös parempi ja nopeampi automaattitarkennus, kohteen seuranta ja kuvanvakautus.

Fairphone 3 -käyttäjät voivat päivittää laitteensa vain 70 eurolla syyskuun loppuun asti ja 94,90 eurolla lokakuun 1. päivän jälkeen. Kameramoduulin voi vaihtaa kotona pöydän ääressä
mukana toimitettavan ruuvitaltan avulla.

Päivitetyt kameramoduulit ja suositushinnaltaan 469 euron Fairphone 3+ ovat tästä päivästä alkaen ennakkotilattavissa Fairphonen verkkosivujen kautta. Tuotteet julkaistaan 14. syyskuuta.

Fairphone 3+:ssa ei ole enää läpinäkyvää takapintaa kuten edeltäjässä Fairphone 3:ssa.

Fairphone 3+:ssa ei ole enää läpinäkyvää takapintaa kuten edeltäjässä Fairphone 3:ssa.

Parempien kameroiden lisäksi uusi Fairphone 3+ on 40-prosenttisesti valmistettu kierrätysmuovista, mikä vastaa yhtä 33 cl:n muovipulloa. Tämä on paljon enemmän kuin Fairphone 3:ssa (9 %).

Uusi Fairphone 3+ on muuten kuin kameroiltaan teknisesti samanlainen Fairphone 3:n kanssa. Ominaisuuksia ovat siis 18:9-kuvasuhteen ja kooltaan 5,7 tuuman näyttö 2160×1080 pikselin Full HD+ -tarkkuudella ja Gorilla Glass 5 -lasilla, stereokaiuttimet, taakse sijoitettu sormenjälkilukija, Qualcomm Snapdragon 632 -järjestelmäpiiri, 4 gigatavua RAM-käyttömuistia, 64 gigatavua sisäistä tallennusmuistia ja microSD-mustikorttipaikka, kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, 4G LTE / Wi-Fi / Bluetooth 4.2 / NFC -yhteydet, 3 000 milliampeeritunnin vaihdettavissa oleva akku pikalataustuella. Liitäntöinä tarjolla on sekä USB-C että 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Käyttöjärjestelmäversiona Fairphone 3+:ssa on heti Android 10, joka tulee päivityksenä myös Fairphone 3 -käyttäjille syyskuun alkupuoliskon aikana.

Fairphone 3+.

Fairphone 3+.

Fairphonen tavoitteena on, että käyttäjät pystyisivät käyttämään sen älypuhelimia jopa 5-7 vuotta. Pidentynyt käyttöikä vähentää ympäristövaikutuksia. Fairphonen mukaan yleisesti keskimääräinen käyttöaika älypuhelimelle on 2,7 vuotta, ja vain 5 prosenttia materiaaleista voidaan kierrättää.

”Tarkoituksemme on hyödyntää kuluttajaelektroniikassa käytetyt materiaalit mahdollisimman hyvin. Liikumme hieman lähemmäs kiertotaloutta rohkaisemalla kuluttajia korjaamaan ja kierrättämään älypuhelimiamme ja helpottamalla laitteiden käyttämistä pitempään. Uusien kameramoduulien ja Fairphone 3+:n lanseeraus on tästä konkreettinen esimerkki: Osoittamalla, että on kaupallisesti vastuullista välittää sekä ihmisistä että planeetasta, toivomme voivamme motivoida koko elektroniikka-alaa toimimaan vastuullisemmin”, toteaa Fairphonen toimitusjohtaja Eva Gouwens.

Puhelimen eettisyys on Fairphonen toiminnassa pyritty ulottamaan sen valmistuksen olosuhteisiin. Sillä on esimerkiksi bonusohjelma tuotannon työntekijöille. Myös Fairphone-puhelimen myyntipakkauksessa on panostettu kestävyyteen ja pakkaus on uudelleenkäytettävissä olevaa materiaalia. Pakkauksessa ei toimiteta mukana USB-kaapelia, laturia tai kuulokkeita, jotka voisivat olla monille ylimääräisiä näiden varusteiden löytyessä jo käytöstä.

Lisäksi Fairphone pyrkii edistämään elektroniikkajätteen keräystä Euroopassa ja muualla maailmassa sekä reilun kaupan kullan ja koboltin sekä konfliktivapaan tinan ja wolframin riskialueilta ja kierrätyskuparin käyttöä sekä olosuhteiden parantamista Kongon demokraattisen tasavallan pienissä kobolttikaivoksissa sekä Ugandan kultakaivoksissa.

Fairphone rakentaa myös moduulien kierrätysjärjestelmää Fairphone 3:lle ja Fairphone 3+:lle. Ohjelma on tällä hetkellä lanseerattu Saksassa iFixitin kanssa sekä Ranskassa, jossa yhteistyötahona toimii Fairphonen korjauskumppani Cordon. Muita maita on tulossa mukaan
lähiaikoina.