Apple julkisti uusia käyttöaputoimintoja - iPhoneen ja iPadiin tulossa käyttöliittymän yksinkertaistava helppokäyttötila

Applelta on tulossa uusia käyttöaputoimintoja eri tarpeisiin.

Apple on esittelemässä seuraavat merkittävät vuotuiset käyttöjärjestelmäversionsa 5. kesäkuuta WWDC-kehittäjätapahtumansa avauksessa, mutta sitä ennen Apple on nyt jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan julkaissut ennakkoon tietoja tulevissa käyttöjärjestelmäversioissa myöhemmin tänä vuonna nähtävistä uusista käyttöaputoiminnoista.

Applen erilaisten käyttöaputoimintojen tavoitteena on mahdollistaa ja helpottaa sen laitteiden käyttöä näkö-, kuulo-, puhe-, liikkumis- tai kognitiivisrajoitteisille henkilöille.

”Olemme Applella aina uskoneet, että parasta teknologiaa on kaikille kehitetty teknologia”, kommentoi Tim Cook, Applen toimitusjohtaja. ”Tänään olemme innoissamme voidessamme jakaa uskomattomia uusia ominaisuuksia, jotka rakentuvat pitkälle historiallemme teknologian saavutettavuuden parantamisessa, jotta jokaisella on mahdollisuus luoda, viestiä ja tehdä mitä rakastaa.”

Merkittävin Applen uusi julkistus on iPhoneen ja iPadiin tuleva helppokäyttötila, englanninkieliseltä nimeltään Assistive Access. Se yksinkertaistaa tärkeimmät sovellukset ja käyttökokemukset käytön helpottamiseksi, esimerkiksi käyttäjille, jotka kärsivät kognitiivisista rajoitteista.

Assistive Access -helppokäyttötila sisältää muun muassa yhdistetyn puhelusovelluksen, joka yhdistää Puhelin- ja FaceTime-sovellusten keskeisimmät toiminnot yhteen paikkaan, kuin myös yksinkertaistetut versiot Viestit-, Kamera-, Kuvat- ja Musiikki-sovelluksista.

Assistive Access yksinkertaistaa viestintää iPhonella.
Assistive Access yksinkertaistaa viestintää iPhonella.
Assistive Access tarjoaa myös yksinkertaistetut Kamera-, Kuvat- ja Musiikki-sovellukset.
Assistive Access tarjoaa myös yksinkertaistetut Kamera-, Kuvat- ja Musiikki-sovellukset.

Sovellukset tarjoavat suurikokoiset painikkeet korkealla kontrastilla ja kookkaalla tekstillä. Lisäksi esimerkiksi Viesteissä on haluttaessa saatavilla vain emojeja sisältävä näppäimistö sekä mahdollisuus tallentaa helposti videoviesti.

Kotinäkymässä Assistive Access tarjoaa vaihtoehtoina visuaalisen sovellusruudukon tai listamaisen rivinäkymän.

Puherajoitteisille henkilöille Apple esitteli iPhoneen, iPadiin ja Maciin tulevan Live Speech -toiminnon, joka mahdollistaa käyttäjien kirjoittavan sanottavansa puheluissa tai kasvokkain tavattaessa. Toiminto mahdollistaa myös usein käytettyjen fraasien tallentamisen ennakkoon ja käyttämisen tarvittaessa.

Lisäksi puhekykynsä jonkin sairauden vuoksi ajan myötä menettäville Apple esitteli puolestaan Personal Voice -toiminnon, joka luo 15 minuutin tekstin pätkien ääneen lukemisen jälkeen iPhonessa tai iPadissa suoraan itse laitteessa toimivalla koneoppimisella synteettisen äänen käytettäväksi edellä mainitun Live Speech -toiminnon kanssa.

Applen Live Speech -toiminto mahdollistaa puheluihin osallistumisen kirjoittamalla.
Applen Live Speech -toiminto mahdollistaa puheluihin osallistumisen kirjoittamalla.

Applen jo entuudestaan tarjoamaan Suurennuslasi-sovellukseen, jonka osaksi on jo aiemminkin esitelty useita erilaisia käyttöaputoimintoja, Apple esitteli uuden Point and Speak -toiminnon, joka mahdollistaa osoitettavan tekstiä ja laitteen puhuvan sen ääneen. Applen mukaan toiminto voi helpottaa näkörajoitteisten henkilöiden elämää useita eri tekstimerkintöjä sisältävien asioiden kanssa. Esimerkkinä tästä annettiin kodinkone, jonka osalta toiminto voi kertoa ääneen erikseen kunkin painikkeen kohdalla olevasta tekstistä käyttäjän liikuttaessa sormeaan painikkeelta toiselle. Point and Speak vaatii LiDAR-skannerilla varustetun iPhone tai iPad Pron.

Edellä mainittujen merkittävämpien tämän vuoden uusien käyttöaputoimintojen ohella Apple esitteli myös joukon pienempiä parannuksia.

Esimerkiksi Made for iPhone -kuulolaitteet voi jatkossa parittaa suoraan Macin kanssa, Ääniohjaus-toiminnon tekstin kirjoittamiseen on lisätty useampia ehdotuksia samalta kuullostavista sanoista, Kytkinohjaus-toiminnolla voi ottaa minkä tahansa kytkimen käyttöön peliohjaimeksi iPhonella ja iPadilla, tekstin koon muuttaminen helpottuu Mac-sovelluksissa ja liikkuvat elementit, kuten animoidut GIF-kuvat, voi asettaa automaattisesti pysäytetyiksi Viestit- ja Safari-sovelluksissa. Lisäksi käyttöliittymän elementtejä ääneen puhuvan VoiceOver-toiminnon osalta Sirin äänen luonnollisuutta on parannettu suuremmillakin nopeuksilla.