Apple esitteli uuden iPad Airin ja 8. sukupolven iPadin

Apple on vastikään järjestämässään julkistustilaisuudessa esitellyt uuden iPad Airin sekä kahdeksannen sukupolven iPadin. Kaksikko on jälleen teknisesti edeltäjämalleja kehittyneempi.

Applen uusi iPad Air sisältää saman A14-järjestelmäpiirin, jota odotetaan myös myöhemmin syksyllä nähtäviin uusiin iPhone-malleihin. Piiri on valmistettu viiden nanometrin teknologialla ja tarjoaa 11,8 miljardin transistorinsa ansiosta jopa 40 prosenttia enemmän suorituskykyä ja 30 prosenttia enemmän graafista suorituskykyä kuin aiempi iPad Air.

A14 Bionic on Applen toistaiseksi tehokkain älylaitepiiri.

Vuoden 2020 iPad Air on ulkoisilta mitoiltaan edeltäjänsä kaltainen, mutta sen näyttö on hieman suurempi. Päivitetty iPad Air sisältää 10,9-tuumaisen Liquid Retina -näytön 2360 x 1080 pikselin tarkkuudella.

Apple on uudistanut myös iPad Airinsa etukameran, joka on nyt 7-megapikselinen. Kamera tukee älykästä Smart HDR -toimintoa, 1080p-videotallennusta ja parannettua yökuvausta laadukkaita videopuheluita varten. Takana puolestaan on yksi kamera, sama 12 megapikselin kamera kuin uusimmassa iPad Prossa. Kamerassa on f/1,8-aukko, 4K-videokuvaus (60 fps), 240 fps -hidastuskuvaus sekä paranneltu kuvanvakautus.

Touch ID -sormenjälkilukija on sijoitettu virtapainikkeeseen.

Lukijan rakenne mahdollistaa tarkemman luennan.

Päivitetty iPad Air saa luonnollisesti myös iOS 14 -ohjelmiston.

iPad Air sisältää nyt myös USB-C-liitännän latausta varten. Tabletissa on lisäksi Touch ID -sormenjälkitunnistus, joka on tällä kertaa integroitu virtapainikkeeseen. Applen mukaan tunnistus on nyt nopeampaa ja tarkempaa kuin koskaan ennen.

Uudistettu iPad Air tukee myös Magic Keyboardia sekä Smart Keyboard Folio -näppäimistöä ja luonnollisesti toisen sukupolven Apple Pencil -kosketuskynää.

Tallennusmuistia on saatavilla joko 64 tai 256 gigatavua, minkä lisäksi uudistetusta iPad Airista julkaistaan sekä 4G LTE -yhteyksiä että vain Wi-Fi-yhteyksiä tukevat versiot.

Takakameroita on uudessa iPad Airissa yksi, kuten etukameroitakin.

Viimeisimpiin iPad Pro -malleihin verrattuna uudistettu iPad Air antaa tasoitusta näyttöpaneelillaan, joka ei tue korkeaa 120 hertsin virkistystaajuutta. Lisäksi tunnistautuminen tapahtuu virtapainikkeeseen upotetulla sormenjälkilukijalla ja Touch ID:llä etukameralla toteutetun Face ID -kasvojentunnistuksen sijaan. Takakameroita on vain yksi, iPad Prossa puolestaan kaksi.

Kahdeksannen sukupolven iPad on ulkoisesti edeltäjänsä mitoissa.

Alkuperäinen iPad sen sijaan on ehtinyt jo kahdeksanteen sukupolveen. Kahdeksannen sukupolven iPad on saanut lisää tehoja A12 Bionic -järjestelmäpiirin ansiosta, mutta ulkoisesti tabletin design ja koko ovat samat kuin edeltäjämallissa.

Päivitetyssä kahdeksannen sukupolven iPadissa on sama 10,2 tuuman Retina-näyttö 4:3-kuvasuhteella ja 2160 x 1020 pikselin tarkkuudella (pikselitiheys 264) kuin edeltävässä sukupolvessa.

A12 Bionic -piiri nostaa iPad-perusmallin suorituskyvyn uudelle tasolle.

A12 Bionic -piiri tuo Neural Engine -moottorin ensi kertaa myös iPad-perusmalliin. Neural Engineä hyödynnetään esimerkiksi tekoälyä käyttävissä sovelluksissa.

Suurin muutos kahdeksannen sukupolven iPadissa on tehokkaampi A12 Bionic -piiri, jonka Apple kertoo nostavan iPadin suorituskyvyn aivan uudelle tasolle. Suorituskyvyltään peruslaskennassa noin 40 prosenttia ja graafisilta tehoiltaan kaksi kertaa seitsemännen sukupolven iPadia tehokkaampi tablettiuutuus sisältää myös koneoppimiseen käytetyn Neural Engine -moottorin, joka on nyt ensi kertaa tulossa myös perus-iPadiin.

Kahdeksannen sukupolven iPad ja Smart Keyboard -näppäimistö.

Kahdeksannen sukupolven iPadissa on myös Touch ID -sormenjälkilukija. Tabletista julkaistaan totutusti useita vaihtoehtoja sekä 4G LTE -yhteyksillä että Wi-Fi-yhteyksillä. Muistia on saatavilla 32 tai 128 gigatavua.

Uudistetussa iPadissa on Applen Lightning-liitäntä ja 8 megapikselin takakamera (f/2,4-aukko) ja HD-kuvaukseen kykenevä 1,2 megapikselin etukamera (f/2,2-aukko). iPad tukee myös Smart Keyboard -näppäimistöä ja ensimmäisen sukupolven Apple Pencil -kosketuskynää.

Kahdeksannen sukupolven iPad tukee myös Apple Penciliä ja saa iPad OS 14 -ohjelmiston.

Apple painotti julkistuksensa yhteydessä myös uusien tablettiensa ympäristöystävällisyyttä. Kahdeksannen sukupolven iPadissa ja päivitetyssä iPad Airissa on esimerkiksi hyödynnetty vain täysin kierrätettyä alumiinia.

Kahdeksannen sukupolven iPad julkaistaan tulevana perjantaina 18. syyskuuta. Neljännen sukupolven iPad Airin myynti sen sijaan alkaa lokakuussa.

Tulevien iPad-uutuuksien hinnat Suomessa:

iPad Air (4. sukupolvi)

  • 64 Gt, Wi-Fi: 679 €
  • 64 Gt, Wi-Fi + Cellular: 819 €
  • 256 Gt, Wi-Fi: 849 €
  • 256 Gt, Wi-Fi + Cellular: 989 €

iPad (8. sukupolvi)

  • 32 Gt, Wi-Fi: 399 €
  • 32 Gt, Wi-Fi + Cellular: 539 €
  • 128 Gt, Wi-Fi: 499 €
  • 128 Gt, Wi-Fi + Cellular: 639 €