Uutta tietoa Applen odotetun uutuustuotteen markkinoilletulosta - tällöin Vision Pron odotetaan nyt saapuvan markkinoille

Apple Vision Pro on saapumassa markkinoille alkuvuodesta 2024 – aluksi vain Yhdysvalloissa.

Apple julkisti jo 5. kesäkuuta ensimmäiset virtuaalilasinsa, Apple Vision Pron, jota yhtiö itse tosin nimittää uudenlaiseksi tilatietokoneeksi, joka yhdistää saumattomasti digitaalisen sisällön ympäröivän fyysisen tilan kanssa.

Julkistuksen yhteydessä Apple kertoi Vision Pron olevan tulossa saataville vasta varhain vuonna 2024, aluksi vain Yhdysvalloissa, 3 499 dollarin hinnalla. Tarkemmin Apple ei ole yksilöinyt mitä varhain vuonna 2024 tarkoittaa.

Marraskuussa Bloombergin Apple-reportterilta Mark Gurmanilta kuultiin, että Vision Pro olisi lähteiden mukaan tulossa markkinoille vasta ”joskus maaliskuun tienoilla”.

Nyt vuoden 2023 viimeisessä uutiskirjeessään Gurmanilla on kuitenkin ollut jälleen uutta tietoa aikataulusta. Osana katsaustaan jo aiemmin kuultuihin Applen vuoden 2024 tuotesuunnitelmiin, Gurman kertoo ehdottomasti odottavansa Vision Pron julkaisun tapahtuvan tammikuun lopusta johonkin asti helmikuuta ulottuvalla ajanjaksolla – eli kuukaudentakaista maaliskuun ennustettaan aiemmin.

Apple on aloittanut myymälöidensä henkilöstön koulutuksen, minkä lisäksi se on enenevissä määrin tarjonnut jo valituille medioille mahdollisuuksia päästä kokeilemaan Vision Prota.

Apple on suunnitellut tuovansa alkuvaiheessa Vision Pron aluksi myyntiin vain ajanvarauksella Apple Store -myymälöissään. Tapaaminen mahdollistaa asiakkaalle laitteeseen tutustumisen ja käyttöönotossa neuvomisen lisäksi varusteiden, kuten pannan, osalta oikean koon valinnan. Lisäksi silmälaseja käyttävät henkilöt tarvitsevat Apple Vision Prohon liitettävät linssit omilla vahvuuksillaan.

Apple on tiettävästi suunnittellut erityisiä Vision Pro -alueita Apple Store -lippulaivamyymälöihinsä.

Ohjelmiston osalta Apple näyttää jo valmistautuneen hyvin Vision Pron julkaisuun. Apple on julkaissut viime kuukausina useita beetatestiversioita laitteen visionOS-käyttöjärjestelmästä, ja ohjelmisto on alkanut tuntua viimeisimmässä versioissa entistä valmiimmalta.

Hiljattain päivityksenä julkaistu iOS 17.2 toi jo myös iPhone 15 Pro -puhelimille mahdollisuuden kuvata tilallisia videoita, joita voi katsoa kolmiulotteisena Apple Vision Prolla.

Kuten edellä mainittu, aluksi Apple Vision Pro on tulossa saataville vain Yhdysvalloissa ja aiemmin kerrotun mukaan muualle laitetta saadaan odottaa näillä näkymin myyntiin todella pitkään. Mark Gurman on aiemmin raportoinut, että Yhdysvaltojen-lanseerauksen jälkeen Vision Pron saatavuus tulee laajenemaan Isoon-Britanniaan ja Kanadaan varhaisimmillaan ensi vuoden lopulla.

Laajemmin Euroopassa, mukaan lukien Suomessa, Vision Prota ei siis välttämättä nähdä virallisesti myynnissä lainkaan ainakaan vielä vuoden 2024 aikana.

Apple Vision Pro edustaa toistaiseksi kehityksen kärkeä mitä on kuluttajille suunnatuissa virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden laseissa nähty. Vision Prossa on muun muassa korkean tarkkuuden micro-OLED-näytöt, reilusti suorituskykyä Applen M2- ja R1-piireillä, 12 kameraa, viisi muuta anturia ja kuusi mikrofonia. Käyttöjärjestelmänä on Applen uusi visionOS.

Osaltaan Apple Vision Pron myyntiä ja saatavuutta rajaa aluksi myös tuotantokapasiteetti. Raportoidusti Vision Pron tuotantoennuste ensi vuodelle on vain 400 000 laitetta.