Raportti: Samsungin seuraavan sukupolven huippupuhelimiin tulossa tuki satelliittiyhteyksille Huawein ja Applen vanavedessä

Satelliittiyhteyksiä on toistaiseksi hyödynnetty hätäviestitoimintoihin.

Rajatusta satelliittiyhteyksien tuesta on tulossa yleisempi ominaisuus älypuhelimissa, sillä nyt myös Samsungin raportoidaan valmistelevan satelliittiyhteyksiä hyödyntäviä ominaisuuksia osaksi seuraavan sukupolven huippupuhelimiaan, näillä näkymin todennäköisesti alkuvuodesta 2023 odotettua Galaxy S23 -sarjaa.

Korealaisen ETNewsin mukaan Samsungin kumppanina satelliittiyhteyksissä tulisi toimimaan satelliittiverkko-operaattori Iridium.

Satelliittiyhteydet älypuhelimissa ovat olleet runsaasti esillä viime aikoina, kun Apple esitteli iPhone 14 -puhelimissa uutena ominaisuutena satelliittiyhteyksien kautta toimivat hätäviestit mobiiliverkon ulottumattomissa. Lisäksi hätätilanteen ulkopuolella iPhoneissa satelliittiyhteyttä voi hyödyntää oman sijainnin jakamiseen Etsi-sovelluksen kautta. iPhone 14 -puhelinten satelliittiyhteyksiä hyödyntävät toiminnot tulivat käyttöön 15. marraskuuta alkaen Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja samalla Apple kertoi toiminnon olevan laajenemassa ensimmäisiin Euroopan maihin – Ranskaan, Saksaan, Irlantiin ja Isoon-Britanniaan – joulukuun aikana.

Juuri ennen iPhone 14 -puhelinten julkistusta omasta satelliittiyhteystoiminnostaan ehti kertomaan myös Huawei julkistaessaan Mate 50 -sarjan huippupuhelimensa Kiinassa syyskuun alussa. Kiinassa Mate 50 -puhelimet tukevat myös satelliittiviestintää kiinalaisen Beidou-satelliittijärjestelmän (BDS) kautta. Satelliittiyhteyksien avulla on mahdollista lähettää esimerkiksi hätäviestejä ja sijainti.

Suurena yllätyksenä myös Samsungin lähtöä mukaan satelliittiyhteyksien hyödyntämiseen ei voi pitää. Nyt kuullussa raportissa merkittävä tieto on Samsungin kumppanuus Iridiumin kanssa. Iridiumilla on tällä hetkellä ETNewsin mukaan 66 kappaletta matalalla Maan kiertoradalla (LEO) liikkuvaa satelliittia.

Vastaavasti Applen kumppanina sen satelliittiyhteystoiminnoissa on Iridiumin kilpailijoista Globalstar.

Samsungin kerrotaan ainakin viimeisen kahden vuoden ajan tehneen kehitystyötä satelliittiyhteyksien tuomiseksi älypuhelimiinsa ja siihen liittyvien teknologisten haasteiden ratkaisemiseksi. Merkittävin haasteista on vaadittavan antennin mahduttaminen osaksi älypuhelinta.

ETNews toteaa Samsungin tavoitteena olevan mahdollistaa satelliittiyhteyksillä tekstiviestien sekä lisäksi pienien kuvien siirtäminen muutaman sadan kilobitin sekuntivauhdilla. Tarkemmat yksityiskohdat jäävät kuitenkin toistaiseksi vielä hämärän peittoon.