Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Näitä tuotteita Apple ei vielä julkistanut - odotuksissa yhä loppuvuoden aikana

Apple järjestänee vielä toisen julkistustapahtuman tänä syksynä.

Apple julkisti tällä viikolla jo uudet iPhone 13 -puhelimet iPhone 13 minin, iPhone 13:n, iPhone 13 Pron ja iPhone 13 Pro Maxin, uudet 9. sukupolven iPadin sekä 6. sukupolven iPad minin ja uuden Apple Watch Series 7 -älykellonsa.

Applen odotetaan kuitenkin yhä järjestävän syksyn aikana vielä toisenkin julkistustapahtuman. Joidenkin huhujen mukaan tilaisuus voisi ajoittua jopa jo syyskuun lopulle, mutta lokakuu ajankohtana tuntuu todennäköisemmältä. Syksyllä 2020 Apple järjesti peräti kolme erillistä julkistustapahtumaa 15. syyskuuta, 13. lokakuuta ja 10. marraskuuta.

Alun perin huhuissa myös esillä olleiden uuden iPadin ja iPad minin julkistuksen odotettiin asettuvan vasta iPhone-julkistustapahtumaa myöhemmäksi, mutta ne Apple kuitenkin jo esittelikin tällä viikolla. Sen sijaan ennakkoon osaksi tämän viikon julkistustapahtumaa odotetuista uutuuksista 3. sukupolven AirPods-kuulokkeet jäivät vielä tulematta.

Uudet AirPods-kuulokkeet ovat kuitenkin jo tiettävästi tuotannossa, ja niiden julkistuksen odotetaan tapahtuvan lähiaikoina.

Uusia 3. sukupolven AirPods-kuulokkeita on odotettu jo pitkään. Lukuisten raporttien, paljastusten ja jo myyntiin ilmestyneiden epävirallisten kopioidenkin mukaan niissä muotoilu tulee uudistumaan AirPods Pro -kuulokkeiden tapaiseksi aiempia alkuperäisiä ja 2. sukupolven AirPods-kuulokkeita lyhyemmällä varsiosalla. Samalla latauskotelo uudistuu muodoltaan leveämmäksi kuten AirPods Pro -kuulokkeissa.

Tältä 3. sukupolven AirPods-kuulokkeiden odotetaan näyttävän. Kuvat jakoi Twitterissä LeaksApplePro.
Tältä 3. sukupolven AirPods-kuulokkeiden odotetaan näyttävän. Kuvat jakoi Twitterissä LeaksApplePro.

Nykyiset 2. sukupolven AirPods-kuulokkeensa Apple julkaisi maaliskuussa 2019.

3. sukupolven AirPods-kuulokkeiden ei odoteta tukevan aktiivista taustamelun vaimennusta, vaan tämä tulisi säilymään edelleen AirPods Pro -kuulokkeiden tärkeimpänä erona. Lisäksi myös uusien AirPods-kuulokkeiden odotetaan olevan avointa mallia, eli ne eivät sisällä korvakäytävän sulkevia tulppia.

Uuden muotoilun ohella mahdollisia muita parannuksia voivat olla pidempi akunkesto sekä tuki tilaäänelle AirPods Pro ja Max -kuulokkeiden tavoin.

Uusia 2. sukupolven AirPods Pro -kuulokkeita odotetaan puolestaan vasta ensi vuonna. Niissä design voi uudistua pyöreämmäksi ilman varsiosaa ja mukaan tulla uusia antureita, joilla kuulokkeet tukisivat myös aktiivisuuden seurantatoimintoja.

Viimeksi Apple on AirPods-kuulokkeidensa sarjassa julkistanut suurikokoisemmat, Suomessa 629 hintaiset over-ear-tyypin AirPods Max -kuulokkeet joulukuussa 2020.

Lisäksi loppuvuoden aikana, mutta jo aiemmin raportoidustikin saataville vasta loka-marraskuussa, Applelta on odotettu uusia 14 ja 16 tuuman MacBook Pro -läppäreitä. Niiden rinnalla saatetaan julkistaa myös MacBook Pro -uutuuksien kanssa samalla suoritinpiirillä varustettu tehokkaampi Mac mini.

Uusien MacBook Pro -läppärien tuotannon alkamisesta pienimuotoisesti kerrottiin jo elokuun alkupuolella.

14 ja 16 tuuman MacBook Pro -läppäreihin odotetaan merkittävää uudistusta sisältäen uuden tasapintaisemman designin, Applen oman ja sen ensimmäistä M1-piiriä tehokkaamman M1X-suoritinpiirin sekä mini-LED-taustavaloteknologian näytöissä. Lisäksi liitäntävalikoima on jälleen monipuolistumassa.

Aiemmin Applea uhkailleen kiristäjäryhmän paljastamien asiakirjojen mukaan oikealle kyljellä tulevissa MacBook Pro -läppäreissä olisivat HDMI-liitäntä, yksi USB-C-portti ja SD-korttipaikka. Vasemmalta kyljeltä puolestaan löytyisi uusi MagSafe-latausliitäntä, kaksi USB-C-porttia ja 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. USB-C-porttien määrä siis laskisi yhdellä verrattuna nykymalleihin, joissa pelkästään niitä on neljä – kaksi kummallakin puolella – kuulokeliitännän lisäksi.

Uusiin 14 ja 16 tuuman MacBook Prohon on myös odotettu 12,9 tuuman viimeisimmässä iPad Prossa nähtyä mini-LED-taustavaloteknologiaa, joka parantaisi näyttöjen kirkkautta ja kontrastia. Näytön taustavalo koostuu iPad Prossa yli 10 000 pienikokoisesta LED-valosta.

Samalla uuden näytön taustavaloteknologian ja paluun tekevien laajempien liitäntöjen kanssa huhut ovat kertoneet Applen olevan luopumassa Touch Bar -näyttörivistä uusissa MacBook Pro -tietokoneissa. Täysin selvää ei kuitenkaan ole, että Touch Bar poistuisi kokonaan eikä olisi saatavilla edes valinnaisena lisäominaisuutena.

Teknisen perustan osalta 14 ja 16 tuuman MacBook Pron osalta Applen on kerrottu suunnittelevan piirejä koodinimillä Jade C-Chop ja Jade C-Die. Molemmissa on yhteensä kymmenen CPU-keskussuoritinydintä, kahdeksan CPU-tehoydintä ja kaksi virtapihimpää CPU-ydintä, kun toistaiseksi Mac-läppäreistä MacBook Airista ja 13 tuuman MacBook Prosta löytyvä M1 on varustettu vastaavasti neljällä teho- ja neljällä säästöytimellä. Samoin tuleva suoritinpiiri sisältää 16- ta 32-ytimisen grafiikkasuorittimen verrattuna M1:n enintään 8 ytimeen ja myös parannetun Neural Engine -neuroverkkolaskentayksikön.

Uuden piirin yhteydessä on jopa 64 gigatavua käyttömuistia, kun määrä rajoittuu 16 gigatavuun M1-piirissä, ja piiristä löytyy tuki kahta useammalle Thunderbolt-liitännälle.

Verrattuna edeltäviin Intelin suorittimella varustettuihin MacBook Pro -tietokoneisiin, uutuuksien voi odottaa tarjoavan huomattavasti pidemmän akunkeston jo M1-piirillä varustettujen Macien tavoin.