Näin Applen uuden iPhonen Face ID -kasvontunnistus toimii – korvaa sormenjälkitunnistuksen

Applen tiistaina julkistettavan uuden huippu-iPhonen toinen suuri uudistus uuden lähes koko etupuolen kattavan näytön ohella on sen uusi Face ID -kasvontunnistus, joka tulee Touch ID -sormenjälkitunnistuksen korvaajaksi.

Applen suunnitelmia ennakkoon paljastanut KGI Securitiesin analyytikko Ming-chi Kuo on nyt selvittänyt tuoreimmassa raportissaan uuden järjestelmän toimintaa. Kuon raportista kertoo AppleInsider-sivusto.

Kasvontunnistus perustuu uusiin sensoreihin, joiden avulla pystytään luomaan luotettava 3D-malli käyttäjästä.

Uuden huippu-iPhonen näytön yläreunan lovesta tulee löytymään kaikkiaan neljä erillistä komponenttia, joihin uuden kasvontunnistuksen toiminta perustuu: perinteisen etukameran sekä ToF-läheisyystunnistimen lisäksi mukana ovat strukturoidun valon lähetin ja vastaanotin. Jälkimmäiset kaksi uutta komponenttikokonaisuutta käytännössä lähettävät infrapunavalosäteen ja mittaavat, miten se heijastuu takaisin, minkä perusteella 3D-mallin luominen onnistuu.

3D-malli yhdistetään ohjelmistossa kameran tuottamaan kaksiulotteiseen kuvaan ja näin voidaan luoda myös kolmiulotteinen kuva käyttäjästä.

Kasvontunnistus tulee toimimaan, kun etäisyys puhelimeen on sopiva. Aiempien sisäpiirin raporttien perusteella uuden kasvontunnistusjärjestelmän pitäisi olla tähän asti käytettyä sormenjälkitunnistusta nopeampi, varmatoimisempi kuin myös turvallisempi tunnistautumistapa.

Applen uutta huippu-iPhonea odotetaan kolmena värivaihtoehtona – musta, valkoinen ja kulta – mutta Kuon mukaan kaikkien etupuoli olisi musta. Näin komponentit sulautuisivat mustaan loveen.

Uunituore iOS 11 gold master -vuoto paljasti myös Applen muita suunnitelmia kasvontunnistuksen hyödyntämiseksi tunnistautumisen ohella. Uudessa iPhonessa on mahdollista luoda animoituja emojeja, Animoji, jotka elehtivät käyttäjän ilmeiden mukaisesti. Lisäksi iPhone tunnistaa, kun sitä katsotaan, ja pitää näytön päällä himmentämättä sitä.