Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Bloomberg: Seuraavan iPhone-sukupolven muotoilu muistuttaa iPhone 5:tä – huippumalleissa suorat kyljet ruostumattomasta teräksestä

Jo pitkään jatkuneiden huhujen mukaan seuraavan sukupolven iPhone-malleihin on tulossa myös muun muassa uusi design, uusia näyttökokoja sekä 5G-verkkotuki – ja huippumalleihin lisäyksenä tuoreiden iPad Pro -mallien tavoin 3D ToF -syvyyskamera, Apple-kielellä LiDAR-skanneri.

Nyt luotettavana pidetty Bloomberg vahvistaa Mark Gurmanin ja Debby Wun raportissa monia aiemmin huhuttu faktoja tulevan sukupolven iPhoneista.

Aiemmin tulevista iPhone-malleista eniten tietoa on kuultu Apple-tietäjänä tunnetulta analyytikolta Ming-chi Kuolta, joka ennusti tulevan malliston sisältävän neljä mallia, kuten nyt myös Bloomberg.

Ming-chi Kuon ennuste vuoden 2020 iPhone-malleista.
Ming-chi Kuon ennuste vuoden 2020 iPhone-malleista.

Tällä hetkellä Applen iPhone-mallisto koostuu 6,1 tuuman iPhone 11:stä LCD-näytöllä, sekä OLED-näytöllisistä 5,8 tuuman iPhone 11 Prosta ja 6,5 tuuman iPhone 11 Pro Maxista. Seuraavassa sukupolvessa iPhone 11 Pro -mallit ovat saamassa seuraajakseen 6,1 ja 6,7 tuuman OLED-näytöillä, kolmella takakameralla ja 3D ToF -kameralla varustetut uutuudet ja iPhone 11 kaksi mallia, 5,4 ja 6,1 tuuman OLED-näytöilllä sekä edelleen kahdella takakameralla.

Analyytikko Ming-chi Kuo on aiemmin kertonut raportissaan iPhoneihin myös olevan tulossa uusi design, joka on samalla myös paluu vanhaan – tulevien iPhone-mallien designin nimittäin kerrotaan muistuttavan suorakylkistä iPhone 4:ää ja sitä seuranneita iPhone 5:ää, iPhone 5s:ää ja iPhone SE:tä.

”Ainakin kahdessa huippuluokan laitteessa on tasaiset kyljet ruostumattomasta teräksestä nykyisen kaarevan designin sijaan kuin myös tiukemmin pyöristetyt kulmat kuten 2018 esitellyssä iPad Prossa. iPhone 5:n designin tavoin uudet puhelimet tulevat sisältämään tasaiset näytöt nykyisten mallien laskevien reunojen sijaan”, kertoo Bloomberg lähteisiinsä viitaten. Nykyisissäkin iPhoneissa näytöt ovat olleet tasaisia mutta näyttölasi hieman kaareva reunoiltaan.

Lisäksi näyttöloven odotetaan seuraavan sukupolven iPhoneissa pienentyvän jonkin verran nykymalleista, kun Apple pakkaa etukameran, puhelinkuulokkeen ja Face ID -kasvojentunnistuksen vaatiman pisteprojektorin ja infrapunakameran aiempaa tiukemmin.

Taakse tuleva 3D ToF -kamera on uusi lisäys iPhoneissa ja se tulisi parantamaan omalta osaltaan todennäköisesti automaattitarkennuksen toimintaa sekä mahdollistamaan tarkempia lisätyn todellisuuden sovelluksia. 3D ToF -kamerassa on käytännössä kyse infrapunalaserista sekä kamerasta, joka mittaa puhelimen lähettämän infrapunasäteen takaisin kimpoamista auttaen muodostamaan näin kolmiulotteisen mallinnuksen kameran edessä olevasta ympäristöstä.

Aiemmat huhut melko luotettavaksi lähteeksi viime aikoina kohonneelta XDA Developers -sivuston Max Weinbachilta ovat myös kertoneet, että Apple testaisi 64 megapikselin kameraa tuleviin iPhoneihin, kun tähän asti iPhoneissa kameroiden tarkkuus on ollut korkeintaan 12 megapikseliä. Lisäksi Weinbachin tietojen mukaan ultralaajakulmakamera on saamassa 35 prosenttia suuremman f/1,6-koon aukon ja paremman makrokuvauksen, ja Yö-tila on laajenemassa käytettäväksi telekameran kanssa, sekä myös mahdollisesti ultralaajakulmakameran ja selfie-kameran kanssa. Smart HDR -algoritmista olisi myös kehitteillä parannettu versio, ”Smart XDR”.

Kokonaisuutena kamerat tulevat iPhone 11 -sukupolven tavoin säilymään keskeisenä muutosten alueena myös ensi syksyn uutuuksissa. Luonnollisesti sisuksiin uutuuksiin odotetaan uuden sukupolven tehokkaampaa järjestelmäpiiriä ja kaikkien seuraavan sukupolven iPhone-mallien pitäisi sisältää tuki 5G-verkoille.

Uusien iPhone-mallien aikataulu on koronavirustilanteen vaikutusten takia vielä osittain auki – ja viime aikoina raportteja on kuultu molempiin suuntiin. Bloombergin mukaan osan uusista iPhone-malleista myyntiintulo saattaa viivästyä viikoilla mutta tapahtua edelleen ”tavanomaisen ikkunan sisällä”. Apple ei myöskään ole ilmoittanut alihankkijoille merkittävistä viivästyksistä, ja sen työntekijöiden odotetaan toukokuussa matkaavan Kiinaan viimeistelemään suunnitelmat tuotannon aloittamiseksi.

Uusien iPhone-mallien lisäksi Applelta on luvassa myös lukuisia muita uutuustuotteita tänä vuonna. Uudessa raportissaan Bloomberg nostaa aiempaa pienikokoisemman ja edullisemman HomePod-kaiuttimen sekä jo monissa paljastukisssa esillä olleet AirTags-paikantimet. Lisäksi Applelta on tulossa muun muassa uudet versiot MacBook Prosta ja Apple TV:stä, päivitetyt lähtötason iPad-mallit sekä uusi iMac.

Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.
Nykyinen iPhone 11 Pro ja aiempi iPhone 4.