Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple-tietäjä löi pöytään viimeisimmät tietonsa tulevien vuosien iPhoneista: Ensi vuonna merkittävä uudistus huippumalleissa - taittuva iPhone lykätty vuoteen 2024

Applen suunnitelmista ensi vuodelle on jo pääkohdat selvillä.

Apple-tietäjänä lukuisten paljastustensa ansiosta tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on tuoreimmassa raportissaan tänään luonut jälleen katsauksen Applen tulevien vuosien iPhone-suunnitelmiin – jälleen jo muutamaa päivää ennen tämän syksyn iPhone 13 -uutuuksien saapumista markkinoille perjantaina 24. syyskuuta.

Kuon raportista on uutisoinut muun muassa 9to5Mac-sivusto kahdessa artikkelissa.

Ensi vuoden iPhone-mallien osalta Kuo on pääosin vain toistanut jo aiemmin raportoimansa tiedot:

  • Vuoden 2022 alkupuoliskolla tulossa on uusi iPhone SE varustettuna 5G-tuella
  • Vuoden 2022 toisen puoliskon uuteen iPhone-mallistoon kuuluu osana uusi edullisempi malli 6,7 tuuman näytöllä. iPhone 12 ja 13 -sarjoissa nähty mini-malli jää pois ja mallisto koostuu sekä perusmalleista 6,1 ja 6,7 tuuman näytöillä että huippumalleista 6,1 ja 6,7 tuuman näytöillä.
  • Huippumalleissa on uusi design, jossa on reikä etukameralle loven sijaan, sekä uusi 48 megapikselin pääkamera
  • Perusmalleissa ilmeisesti edelleen näyttölovi – uusi design on tulossa siis vain osaksi huippumalleja

Uusien mallien nimeämiseen Kuo ei ota kantaa, mutta loogisesti ne voisivat olla esimerkiksi iPhone 14, iPhone 14 Max, iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max. Uusi 6,7 tuuman edullisempi malli, niin sanottu iPhone 14 Max, tulisi maksamaan Kuon mukaan alle 900 dollaria, eli olemaan pari sataa halvempi kuin nykymalliston 6,7 tuuman Pro-huippumalli.

Kameran osalta Apple on pitkään pitäytynyt 12 megapikselin tarkkuudessa, mutta ensi vuonna odotuksissa on pikselimäärän nousu 48 megapikseliin. Todennäköisesti kuitenkin oletuskuvakoko on edelleen 12 megapikseliä neljän pikselin yhdistelyllä. 48 megapikselin kameratarkkuus kuitenkin mahdollistaa Applelle myös 8K-tarkkuuden videokuvauksen tuen.

Front Page Tech -sivustoa ja -YouTube-kanavaa ylläpitävä Jon Prosser on myös aiemmin esitellyt mallinnoksia mahdollisesta ensi vuoden iPhone-huippumallin designista.

Kuo ei ota tuoreimmassa raportissaan kantaa siihen, olisiko tulevassa iPhonessa kolmiulotteisen Face ID -kasvojentunnistuksen vaatimat komponentit sijoitettu näytön alle. Tätä on pidetty yleisesti todennäköisenä Applen siirtyessä lovesta uudenlaiseen designiin, jossa etukameralle on enää vain reikä näytössä.

Aiemmassa raportissaan Kuo oli nostanut esiin mahdollisuuden, että ensi vuoden iPhoneissa nähtäisiin myös näytönalainen Touch ID -sormenjälkilukija, mutta nyt viimeisimmässä raportissaan Kuo toteaa muutoksena aiempaan ennusteeseensa, että Apple näyttää lykänneen näytönalaisen sormenjälkilukijan käyttöönottoa vuoden 2023 toiselle puoliskolle johtuen ”odotettua hitaammasta kehityksestä”. Sama arvio koskee myös taittuvaa iPhonea, jota Kuo odotti aiemmin vuodeksi 2023, mutta nyt vasta vuodelle 2024 eli vasta mahdollisesti kolmen vuoden päästä.

Aiemmin Kuo oli raportoinut, että Apple olisi odottanut toimittavansa jopa 15-20 miljoonaa taittuvanäyttöistä iPhonea jo vuonna 2023 ja laitteen näytön koko olisi 7,5-8 tuuman välillä.

Samsung toi ensimmäisen taittuvanäyttöisen älypuhelimensa Galaxy Foldin markkinoille jo 2019, joten tuoreen raportin pitäessä paikkansa, on Apple tulossa markkinoille mukaan vasta viisi vuotta myöhemmin.

Samoin myös näyttöreikään sijoitetut etukamerat sekä 48 megapikselin ja huomattavasti suuremmankin tarkkuuden kamerat ovat jo nyt tuttuja ominaisuuksia Android-puhelimista useiden vuosien ajalta.