Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Apple-tietäjä: Applen omat ARM-pohjaiset suorittimet ensimmäisenä uuteen 13 tuuman MacBook Prohon ja iMac-pöytätietokoneeseen – tulossa jo 2020 viimeisellä tai 2021 ensimmäisellä neljänneksellä

Applen odotetaan kertovan myöhemmin tänään – Suomen aikaa kello 20 alkaen – WWDC-kehittäjätapahtumansa avausesityksessä myös sen Mac-tietokoneiden tulevasta siirtymästä ARM-pohjaisiin, Applen itse suunnittelemiin suorittimiin.

Tähän asti Maceissa on käytetty Intelin x86-arkkitehtuurin suorittimia. Apple aikoo kuitenkin siirtyä myös Maceissa itse suunnittelemiinsa järjestelmäpiireihin, jotka perustuvat arkkitehtuuriltaan ARM-pohjalle. iPhoneissa Apple on käyttänyt omia järjestelmäpiirejään jo iPhone 4:stä asti. Muutoksen on odotettu tarjoavan erityisesti paremman suorituskyvyn ja virrankulutuksen suhteen (suorituskyky wattia kohden), mikä osaltaan voi myös olla mukana mahdollistamassa kevyempiä ja kompaktimpia laitteita.

Yleisesti Applen on spekuloitu ja odotettu tuovan omat ARM-pohjaiset suorittimensa markkinoille ensimmäisenä kevyessä läppärissä, uudessa 12-tuumaisessa MacBookissa.

Nyt Apple-tietäjänä paljastustensa erinomaisen osuvuuden vuoksi tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on kuitenkin kertonut, että ensimmäiset ARM-Macit tulisivatkin olemaan seuraavan sukupolven 13,3 tuuman MacBook Pro sekä iMac-pöytätietokone uudella designilla ja 24 tuuman näytöllä. Kuon raportista uutisoi 9to5Mac-sivusto.

Kuo odottaa Applen julkistavan tänään ensimmäisen oman Mac-suorittimensa/järjestelmäpiirinsä. Niillä varustettujen tietokoneiden julkistus on tapahtumassa kuitenkin vasta myöhemmin.

Ensimmäiset ARM-Macit ovat kuitenkin tulossa Kuon mukaan markkinoille jo vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä tai vuoden 2021 ensimmäisellä neljänneksellä.

Yksi mahdollinen selitys siirtymiselle ARM-suorittimiin suoraan MacBook Prossa ja iMacissa voi olla Applen halu välttää sen ARM-piirien leimautuminen vähätehoisiksi sekä vain peruskäyttöön sopiviksi. Näin olisi voinut käydä, jos ne olisi nähty ensin kevyessä ja nykymalleja pienemmässä MacBookissa.

Nykyinen 13 tuuman MacBook Pro.
Nykyinen 13 tuuman MacBook Pro.

Ensimmäinen Applen Mac-tietokoneisiin tarkoitettu ARM-suoritinpiiri koostuu Bloombergin aiemman raportin mukaan 12 CPU-keskussuoritinytimestä – kahdeksasta korkean suorituskyvyn ytimestä ja neljästä virtapihimmästä, vähemmän tehokkaasta ytimestä. Piiri valmistettaisiin 5 nanometrin tuotantoprosessilla.

Ydinten lukumäärää voi verrata nykyisten uusimpien iPhone-mallien A13 Bionic -piiriin, jossa suoritinytimiä on kaksi tehokasta ja neljä virtapihimpää. Toisaalta useimmissa Applen tämän hetken MacBook-malliston läppäreissä Intelin suorittimissa ytimiä on vain kaksi tai neljä kappaletta.

Bloombergin mukaan Applen piirit ovat jo lyöneet suorituskykytesteissä erityisesti grafiikkasuorittimen ja tekoälylaskennan osalta selvästi Intelin suorittimet.

Kuo puolestaan odottaa Applen suorittimien lyövän Intel-vaihtoehdot suorituskyvyssä jopa 50-100 prosentilla.

Uusien, syksyllä päivityksenä julkaistavien käyttöjärjestelmäversioiden sekä Macien ARM-siirtymän lisäksi Apple voi tänään julkistaa designiltaan uudistuneen iMac-pöytätietokoneen, viimeisen Intel-suorittimella varustettuna uusien tietojen perusteella. Sen odotetaan tarjoavan pienemmät näytönreunukset, Apple T2 -turvapiirin sekä AMD:n uudet näytönohjaimet.

Ensi vuoden aikana koko Applen Mac-malliston pitäisi siirtyä sen omiin, ARM-pohjaisiin suorittimiin. Kuo odottaa lisäksi uuden rakenteen MacBookia markkinoille ensi vuoden puolivälissä. Tämä voi olla aiemmin jo odotettu uusi 12 tuuman MacBook.