Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Analyytikko: Vuoden 2021 iPhone-sukupolvi tulossa tavanomaisessa aikataulussa - tämä "iPhone 13" -puhelimista tiedetään toistaiseksi

Huhuja Applen ensi vuoden eli vuoden 2021 iPhoneista on kuultu jo useamman viikon ajan.

Applelta odotetaan ensi vuonna suoraa seuraajaa kaikille neljälle iPhone 12 -sarjan mallille, eli iPhone 12 minille, iPhone 12:lle, iPhone 12 Prolle ja iPhone 12 Pro Maxille. Todennäköisesti tulossa ovat siis iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max, ellei Apple yllätä mallinimien kanssa.

Tänä vuonna koronaviruspandemian seurausvaikutukset, kuten matkustusrajoitukset, viivästyttivät hieman iPhone 12 -puhelinten lanseerausta. Tavanomaisen syyskuun sijaan Apple julkisti iPhone 12 -puhelimet vasta 13. lokakuuta, ja iPhone 12 ja iPhone 12 Pro tulivat myyntiin 23. lokakuuta ja iPhone 12 mini ja iPhone 12 Pro Max vasta 13. marraskuuta alkaen.

Ensi vuonna Apple on palaamassa tavanomaiseen tuotanto- ja lanseerausaikatauluunsa, kertoo nyt tuoreimmassa raportissaan paljastustensa erinomaisen osumatarkkuuden vuoksi Apple-tietäjänä tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo. Raportista on uutisoinut 9to5Mac-sivusto.

Kuon mukaan kaikkia seuraavan “iPhone 13 -sukupolven” malleja voidaan odottaa saataville syyskuussa 2021.

Nykyisen iPhone 12 -malliston kysyntä on toistaiseksi osittain ylittänyt tarjonnan, ja Kuon mukaan Applella on ollut pulaa esimerkiksi Sonyn toimittamista kamerakennoista iPhone 12 Pron ja iPhone 12 Pro Maxin osalta. Applen A14 Bionic -järjestelmäpiirin tuotanto TSMC:n tehtailla on laskemassa toisella vuosineljänneksellä 2021 ensimmäisestä, mutta Kuon mukaan tässä on kyse tavanomaisesta kausiluonteisuudesta. TSMC alkaa myös valmistautua jo seuraavan sukupolven Apple-järjestelmäpiirin tuotannon ylösajoon jo toisella neljänneksellä tai viimeistään kolmannen neljänneksen alussa.

Vuoden 2021 iPhoneista on paljastunut jo muutamia tietoja. Alla on listattu tämän hetken paras kokonaiskäsitys siitä, mitä on luvassa. Applen odotetaan esimerkiksi tuovan Pro-huippumalleihin nopeamman 120 hertsin virkistystaajuuden näytön, jota odotettiin alun perin jo iPhone 12 Pro -malleihin ja kamerat ovat jälleen kehittymässä hieman eteenpäin.

iPhoneihin odotetaan myös energiatehokkaampia LTPO-tyypin OLED-paneeleja ensi vuonna, mikä myös omalta osaltaan auttaa parantamaan akunkestoa tulevissa puhelimissa.

Face ID -kasvojentunnistus on yhä säilyttämässä paikkansa, mutta toistaiseksi avoin kysymys on, tuleeko seuraaviin iPhoneihin sen lisäksi myös näytönalainen sormenjälkilukija.

Lisäksi aiempien huhujen mukaan Apple voi luopua ensi vuonna Lightning-liitännästä ja siirtyä täyteen langattomuuden aikakauteen ainakin osassa uusia malleja. Tämä tarkoittaisi, että iPhonen latauskin onnistuisi vain langattomasti, esimerkiksi magneettien ohjaamana kiinnittyvillä MagSafe-latureilla, jotka esiteltiin iPhone 12 -puhelinten rinnalla.

Yhteenveto huhuista vuoden 2021 seuraavan sukupolven iPhoneista

  • Neljä mallia: suorat seuraajat kaikille iPhone 12 -malleille
  • Näyttökoot ennallaan. Pro-huippumalleissa (iPhone 12 Pron ja Pro Maxin seuraajat) 120 hertsin virkistystaajuuden näyttö. Käytössä energiatehokkaammat LTPO-tyypin OLED-paneelit.
  • Edelleen Face ID -3D-kasvojentunnistus
  • Perusmalleissa (iPhone 12 minin ja iPhone 12:n seuraajat) edelleen kaksi takakameraa ja Pro-huippumalleissa kolme ja LiDAR-skanneri. Pääkameran koko perusmalleissa kasvaa nykymallien 1,4 mikronista 1,7 mikroniin ja Pro-huippumalleissa 1,9 mikroniin.
  • Pro-huippumalleissa uudistunut ultralaajakulmakamera suuremmalla f/1,8-aukolla (vs. nykyinen f/2,4)
  • Seuraavan sukupolven Apple-järjestelmäpiiri (A15) ja edelleen Qualcommin 5G-modeemipiiri, uudempana X60-versiona
  • Fyysisesti pienikokoisemmat akut
  • Mahdollisesti ei enää Lightning- tai muutakaan liitäntää