Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Facebook paljasti suunnitelmansa: ensi vuonna tulossa Calibra-lompakko uudelle Libra-kryptovaluutalle

Facebook on verkkosivuillaan kertonut suunnitelmistaan Libra-kryptovaluutalle. Sitä hallinnoimaan on tulossa Calibra-niminen lompakko, jota odotellaan julkaistavaksi 2020.

Calibra-virtuaalilompakosta vastaa samanniminen, vastikään perustettu Calibra-tytäryhtiö, joka toimii Facebookin alaisuudessa. Calibran tarkoituksena on luoda ja ylläpitää palveluita Libra-kryptovaluutan käytön yhteyteen.

Tältä Calibra-lompakko näyttää käytännössä.
Tältä Calibra-lompakko näyttää käytännössä.

Facebookin tavoitteena on Calibran avulla tuoda pankkien tarjontaa vastaavat palvelut saataville helposti ja yksinkertaisesti ympäri maailman. Calibra on tulossa sekä Messengerin että WhatsAppin yhteyteen, minkä lisäksi se saa oman sovelluksensa.

Calibran avulla piakkoin julkistettavaa Libra-kryptovaluuttaa voi lähettää vaikkapa ystäville tai kauppakumppaneille joko kokonaan ilmaiseksi tai lähes ilmaiseksi. Facebookin mukaan prosessi on helppo ja vastaa haastavuudeltaan tekstiviestin lähettämistä.

Mikäli Facebookin suunnitelmat toteutuvat, voi Libralla vastaisuudessa myös maksaa vaikkapa bussilipun tai kahvikupposen viivakoodin avulla, jolloin tarve kantaa mukana käteistä tai pankkikorttia vähenee. Itse Libraa puolestaan voisi ostaa tosielämän valuutalla sille varatuista myyntilaitteista tai esimerkiksi ruokakaupoista.

Facebook ei itse kontrolloi Libra-valuuttaa täysin. Sillä, kuten muillakin yhteistyökumppaneilla, on yksi ääni, kun lohkoketjuteknologiaan perustuvasta Librasta päätetään. Muut äänioikeutetut, kuten Visa ja Uber, ovat kaikki sijoittaneet projektiin vähintään 10 miljoonaa dollaria. Tähän mennessä sijoittajia on 28, ja Facebook toivoo lukeman nousevan sataan Libran julkaisuun mennessä.

Calibra-lompakon kautta tehtävät Libra-valuuttasiirrot on samalla teknologialla kuin pankkien tilisiirrot. Kryptovaluutan käyttötietoja ei myöskään jaeta Facebookin kanssa ”muutamia poikkeuksia” lukuun ottamatta. Libran käyttäminen ei vahvistetusti edellytä Facebook-tiliä.

Aiemmin julkaistun raportin mukaan Libra-kryptovaluuttaa alettaisiin testata käytännössä jo vuoden 2019 puolella. Ensi vuonna valuutta julkaistaisiin 12 maassa.

Sekä Librasta että Calibrasta kuultaneen lisää lähitulevaisuudessa.