Tulevaisuuden autoilua Volkswagenin silmin

Saksalainen autonvalmistaja Volkswagen esitteli CES-messuilla näkemyksen tulevaisuuden verkottuneesta autoilusta.

Las Vegasissa järjestettävät maailman suurimmat kuluttujaelektroniikkamessut (CES) vetävät puoleensa myös autonvalmistajia. Ne esittelevät ennen kaikkea tulevaisuuden ratkaisua liitettävyyden näkökulmasta, mutta myös kokonaisratkaisuja puhtaamman autoilun puolesta.

Volkswagen esitteli messuilla näkemyksen tulevaisuuden sähköautosta. Konsepti kulkee nimellä BUDD-e ja se perustuu Volkswagen-konsernin modulaariseen sähköautoille tarkoitettuun pohjaan (Modular Electric Drive Kit, MEB). Auton 92,4 kWh:n akusto sijaitsee pohjassa ja sen kokonaiskantama on 533 kilometriä nykyisen eurooppalaisen mittaussyklin mukaan. Pitkien matkojen ajamista helpottaa kehittynyt latauselektroniikka, jonka avulla akut saadaan ladattua 80 prosenttisesti puolessa tunnissa.

Tehoa nelivetoinen sähköauto tuottaa yhteensä 317 hevosvoimaa, joten liikenteen mukana pysyminen ei tule olemaan ongelma. Näillä tehoille 4,6 metrinen tila-auto ampaisee satasen vauhtiin 6,9 sekunnissa ja huippunopeutta luvataan 180 km/h.

Sisätilojen osalta BUDD-e on täynnä uutta elektroniikka. Autosta löytyy paljon kosketusnäyttöjä ja myös liikeohjausta on hyödynnetty. Esimerkiksi sivuoven aukaisu tapahtuu vain kättä heilauttamalla. Apukuljettajan penkki on myös käännettävissä matkustamon suuntaan, jolloin käytettävissä on lounge-tyylinen tila. Kuljettajan puoleiselta seinältä löytyy muun muassa 34-tuumainen televisio matkustajien käytettäväksi.

BUDD-e:n kaltainen lifestyle-auto vaatii vielä tekniikkansa osalta kehittämistä ja hyväksyntää. Toisaalta tekniikka myös kehittyy vauhdilla ja monet ratkaisut saattavat löytää yllättävän nopeasti tiensä tuotantoon. BUDD-e:n kaltainen auto voisi löytää tiensä markkinoille vielä tällä vuosikymmenellä.