Tänä keväänä kotimaan matkailijan kannattaa huomioida turvallisuusseikat entistä laajemmin

Pitkälle ajomatkalle lähteminen vaatii aina ennakkovalmisteluja. Tänä keväänä kotimaan matkailijalla on totuttua useampia turvalisuusseikkoja harkittavana, jotta liikkuminen olisi mahdollisimman turvallista itselle ja kanssamatkustajille.

Talvilomalla monet autokunnat suuntaavat pohjoiseen loman viettoon. Tänä vuonna tuskin on odotettavissa pahoja ruuhkia, mutta etenkin Helsingin ulosmenoteillä voi esiintyä jonoutumista. Sekä meno- että paluuliikenteen osalta on hyvä seurata Liikenneviraston ennusteita ruuhkien ajankohdista ja paikoista.

Perusjutut pätevät edelleen, tarkista auto ja varaa riittävästi aikaa

Pitkän ajomatkan tulisi aina alkaa hyvistä valmisteluista:

  • Selvitä ajoreitin sääolosuhteet ja varaa riittävästi aikaa matkantekoon
  • Tarkista ajoneuvon kunto
  • Varaudu yllättäviin tilanteisiin ja ota mukaan hyvä perusvarustus, kuten ensiapulaukku, huomioliivi, varoituskolmio sekä taskulamppu, ja talviolosuhteiden vaatimat jääskrapa, lumiharja ja lumilapio

”Kun lähtee matkaan virkeänä ja hyvissä ajoin, pienentää välittömästi vahinkojen todennäköisyyttä. Stressaantunut ja hoppuileva ajaja ottaa täysin turhia riskejä liikenteessä eikä ehdi valmistautua yllättäviin tilanteisiin”, kolhunoikaisun ammattilainen Vesa Mattila Autoklinikalta toteaa.

Yllätyksiin voi varautua myös kertaamalla toimintaohjeet onnettomuuden sattuessa:

  • Pelasta hädässä olevat
  • Varoita muuta liikennettä ja vie varoituskolmio paikalleen
  • Soita hätänumeroon 112 ja hälytä apua, mikäli onnettomuudessa on loukkaantuneita
  • Ilmoita aina tapahtuneesta poliisille

Poikkeusaikana hygienia ja kontaktien minimointi on tärkeää

Pandemian vuoksi on tärkeää harkita tarkkaan, tarvitseeko tänä vuonna lähteä reissuun talvilomaviikolla lainkaan. Mikäli uskoo voivansa autoilla turvallisesti ja suosituksia noudattaen, muutamia ajankohtaisia lisäohjeita on hyvä pitää mielessä.

Tässä muistilista talvilomamatkan liikenteeseen:

1. Varaa riittävästi aikaa. Lomamatka on jo lomaa, joten ei ole tarvetta stressata ja kiirehtiä. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa välttää pahimpia ruuhka-aikoja. Lisäksi kannattaa käyttää reaaliaikaista liikennedataa hyödyntäviä navigaattoreita tai muita palveluita.

2. Muista hyvä ajotapa. Huomioi muut tiellä liikkujat. Esimerkiksi jonoutuneessa liikenteessä ohittelulla harvoin saavuttaa merkittävää hyötyä, vaan lähinnä aiheuttaa turhia vaaratilanteita itsensä lisäksi muille tienkäyttäjille.

3. Tarkasta ajo-olosuhteet ennakkoon. Suomi on pitkä maa. Olosuhteet etelän ja pohjoisen välillä voivat muuttua monta kertaa. Siksi on hyvä valmistautua matkaan selvittämällä esimerkiksi sääennusteet matkan varrelta. Muista myös sovittaa ajonopeutesi vallitseviin olosuhteisiin.

4. Tarkista auton kunto. Auton perusasioiden tarkistaminen jää usein liian vähäiselle huomiolle. Ennen pitempää matkaa onkin hyvä käydä perusasiat läpi. Tarkista renkaiden kunto ja ilmanpaineet, lämpötilan laskiessa myös ilmanpaine renkaassa laskee, minkä vuoksi etenkin pohjoiseen matkaavien on hyvä varautua paineiden korjaamiseen. Hieman suosituspaineita korkeammista ilmanpaineista ei ole haittaa, mutta vajaa paine muuttaa nopeasti renkaan toimintakykyä. Renkaiden lisäksi on hyvä tarkistaa jäähdytysnesteen määrä sekä pissapojan nesteen määrä ja pakkasenkestävyys.

5. Pakkaa auto oikein. Matkustajien turvallisuuden kannalta on olennaista pakata auto oikein. Kaikki ylimääräiset irtotavarat ohjaamossa ovat vaarallisia mahdollisessa onnettomuustilanteessa, joten niiden määrä kannattaa minimoida. Tavaratilaa pakatessa painavat esineet tulee sijoittaa lähelle tavaratilan takaseinää, jolloin ne eivät pääse liikkumaan jarrutustilanteessa. Kuorman sidontaan tarkoitettuja lenkkejä ja varusteita kannattaa käyttää, sillä äkkinäisissä liikkeissä ne varmistavat tavaroiden pysymisen niille tarkoitetuilla paikoilla. Huomioi katolle lastauksessa auton kattokuorman rajoitus ja suksiboksin ilmoitettu painorajoitus. 

6. Poikkeusaikana on hyvä muistaa hygienia ja kontaktien minimointi. Tänä vuonna pandemian vallitessa on hyvä harkita lähteäkö talvilomareissuun lainkaan. Matkaan lähtiessä on hyvä muistaa vielä:

  • Matkaeväillä minimoit kontaktit matkalla
  • Yksi henkilö voi hoitaa koko matkaseurueen pakolliset huoltamo- tai kauppavierailut
  • Noudata käsihygienia- ja maskisuosituksia

Kuva:Liikenneturva

Seuraa Teknavia myös sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.