Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Ruotsalainen perheauto vauhdikkaampaan makuun – Koenigsegg Gemera tarjoaa 1 700 hevosvoimaa ja huippunopeutta 400 km/h

Geneven autonäyttely peruttiin tältä vuodelta, mutta Teknavin tv-kauden viidennessä jaksossa (Su 12.4. klo 22.35 MTV3) päästään kurkistamaan tyhjään messuhalliin. Yksi valmistaja nimittäin esitteli uutuutensa siellä.

Monien muiden autonvalmistajien tavoin Koenigseggin kevään autouutuuden julkaisu oli tarkoitus tehdä suurelle yleisölle Geneven autonäyttelyssä. Koronaviruksesta johtuen autonäyttely jouduttiin perumaan, mutta pieni ruotsalaisvalmistaja otti ilon irti tyhjästä messuhallista ja julkaisi autonsa videoyhteyden kautta omalla messuosastollaan.

Pieni ruotsalaisvalmistaja tunnetaan nopeista superautoistaan. Kalliita ja pieniä eriä valmistava Koenigsegg on tähän saakka keskittynyt kaksipaikkaisten urheiluautojen tekemiseen, mutta nyt reilun 25 vuoden jälkeen valmistaja päätti lähteä valloittamaan täysin uutta autoluokkaa.

Koenigsegg Gemera on valmistajansa ensimmäinen nelipaikkainen auto. Se tarjoaa nipun modernien perheautojen mukavuuksia kuten internet-yhteyden, laadukkaan äänentoiston, lukuvaloja, penkin lämmittimet ja jopa kahdeksan mukinpidikettä. Ihmisten lisäksi tilaa on tavaroille 200 litraa, mikä käytännössä tarkoittaa neljää normaalikokoista lentolaukkua.

Näistä ominaisuuksista huolimatta valmistajan mukaan kyseessä on aito Koenigsegg. Muotoilussa on tuttuja elementtejä sisarmalleista ja teknisten tietojen vilkaiseminen saa uskomaan väitteet merkille tyypillistä suorituskyvystä. Voimalinjasta löytyy yhteensä neljä moottoria. Molemmilla takapyörille on omat sähkömoottorit, jotka tuottavat 373 kW (507 hv). Etupyöriä puolestaan pyöritetään polttomoottorin ja sähkömoottorin avulla. Polttomoottorina toimii mieluiten etanolia käyttävä 2,0-litrainen kolmisylinterinen tuplaturbo, joka tarjoaa 440 kW (598 hv). Etusähkömoottori puolestaan tarjoaa 298 kW (405 hv). Sähkömoottorit saavat energiansa 800 voltin sähköjärjestelmää hyödyntävältä 15 kWh:n akustolta. Pelkällä sähköllä Gemera kulkee 50 kilometriä ja sähköisen ajon huippunopeudeksi valmistaja ilmoittaa 300 km/h.

Kun kaikki moottorit otetaan käyttöön, on tehoa tarjolla yhteensä jopa 1,27 megawattia eli 1 727 hevosvoimaa. Vääntöä puolestaan löytyy 3 500 newtonmetriä. Näiden turvin ruotsalainen perheauto ampaisee satasen vauhtiin 1,9 sekunnissa ja 400 km/h saavutetaan tiedotteen mukaan ennätyksellisen nopeasti.

Koenigsegg Gemeran hinnaksi on ilmoitettu 1,7 miljoonaa dollaria ja valmistusmäärä tulee olemaan 300 kappaletta. Nämä luvut takaavat auton ekslusiivisuuden, mutta samalla kyseessä on Koenigseggin ”edullisin” ja eniten valmistettava automalli.

Tämän ja muiden autouutuuksien esittelyn lisäksi Teknavin tv-ohjelman viidennessä jaksossa on luvassa vauhtia kaksipyöräisellä, kun Janne Uskalin käsittelyssä nähdään KTM 1290 Super Duke R. Teknavin vieraskuskin paikalle hyppää muusikko Paula Vesala ja testiskuski Risto Virtasen käsittelyssä nähdään linjakas italialainen, Alfa Romeo Stelvio.

Kuvat: Koenigsegg, KTM ja Mikko Autio

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa!
Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.

Teknavin 19. tuotantokauden viides jakso esitetään sunnuntaina 12.4. klo 22.35 MTV3-kanavalla. Uusinnat to 16.4. klo 23.05, la 18.4. klo 16.00 ja su 19.4 klo 14.30 MTV3. Lisää ohjelman aiheista löydät osoitteesta www.teknavi.fi.