Nissan tähtää koiraperheiden suosioon – joukko erikoisvarusteita helpottamaan arkea

Suomalaiset ovat koirakansaa. Tilastokeskuksen mukaan perheissämme asuu tällä hetkellä noin 800 000 koiraa, kun neljä vuotta sitten määrä oli 630 000. Myös autonvalmistajat ovat huomanneet tässä markkinaraon.

Nissan on lähtenyt kehittämään koiraystävällistä kokonaisuutta ilahduttavan tosissaan. Perusteluja on haettu tutkimuksista, joiden mukaan lähes 90 % koiranomistajista toivoo autoltaan enemmän koiraystävällisiä ominaisuuksia parantamaan koiramatkustajien mukavuutta ja hyvinvointia.

Koiraperheen seikkailuihin erikoistunut automalli on crossover X-Trail 4Dogs. Erikoistuminen keskittyy 445-litraiseen tavaratilaan, joka on räätälöity kahdelle lemmikille sopivaksi. Innovaatioilla pyritään hyödyttämään joko koiraa tai omistajaa.

Nissan X-Trail 4Dogs sisältää autosta ulosvedettävän 360 asteen suihkun koiran puhdistamiseen sekä pesualustan. Pesun jälkeen laitteen voi vaihtaa myös kuivaajaan. Suihku on ehdottomasti hyvä idea kurakeleillä, mutta 360 asteen vesikaaren lisäksi voisi tarjolla olla myös terävämpi suihku. Useimmiten ongelma kun keskittyy tassujen puhdistamiseen. Koko koiran ollessa likainen, koiran ympärillä oleva vesikaari toki nopeuttaa projektia. Tavaratilassa on myös integroitu kuivausjärjestelmä, joka puhaltaa lämmintä ilmaa.

360 asteen suihku näyttäisi olevan nivelletty, joten koko koiraa ei tarvitse pujottaa sen sisään.

Myös nelijalkaisen perheenjäsenen pääsyä autoon on helpotettu. Tavaratilasta voi vetää ulos liuskan, jota pitkin koirat voivat kävellä tavaratilaan. Liuska näyttää melko kapealta ja saattaa vaatia koiralta käyttöopettelua.

Tarvikkeet sijaitsevat ulos vedettävässä välinelaatikossa, johon pääsee käsiksi tavaratilan etuosasta. Välinelaatikot sijaitsevat pohjan alla ja nostavat näin pohjaa jonkin verran ylemmäksi. Tavaratilasta löytyy myös kiitettävästi sivulokeroita, joita voidaan käyttää esimerkiksi herkkujen, jätepussien ja talutushihnan säilyttämiseen.

Tavaratila on päällystetty tikatulla ja pehmustetulla nahalla. Sisustuksellisesti tyylikkään kokonaisuuden luvataan olevan helppo pyyhkiä puhtaaksi liasta ja karvoista. Irrotettava, kuminen ja tasainen pinta on koettu ainakin tähän asti helpoimmaksi puhdistaa, joten nähtäväksi jää, miten hyvin Nissanin materiaali tulee pärjäämään.

Ulosvedettävä kulkuliuska helpottaa pääsyä korkeaan tavaratilaan.

Muuhun matkustusmukavuuteen on panostettu muun muassa koirasängyllä, älykkäällä herkkuannostelijalla ja juoma-astialla. Useimmiten koiraa ei tosin pitäisi ruokkia juuri ennen matkaa saatika matkan aikana pahoinvointitaipumusten takia. Lisäksi itsepalvelu harvemmin toimii varsinkaan ahneen koiran tapauksessa. Levähdyspaikoilla käytetty vesitarjoilu on hyvä idea. Koirasängyn, vesikulhon ja herkkuannostelijan voi poistaa koiran ollessa pois kyydistä.

Ohjaamosta on lisäksi mahdollista tarkkailla lemmikin liikkeitä kameran avulla. X-Trailin NissanConnect-tietoviihdejärjestelmään on integroitu seitsemäntuumainen kojelautanäyttö ja tavaratilan 10-tuumainen LCD-näyttö, joiden avulla sekä omistaja että koira voivat katsella toisiaan ja pitää ääniyhteyden matkan aikana.

Kuvat: Nissan