Kaksipyöräiset tulevat jälleen liikenteeseen – viisi vinkkiä motoristin näkyvyyteen

Kevään kynnyksellä on hyvä alkaa asennoitumaan sekä omaan että muiden alkavaan moottoripyöräilykauteen. Autoilijalta vaaditaan valppautta talven jälkeen, kun kaksipyöräisiä ei ole näkynyt liikenteessä kuukausiin.

Moottoripyöräilijän oman ja muiden turvallisuuden kannalta näkyvyydellä ja ennakoinnilla on ratkaiseva merkitys liikenteessä. Paras tulos saadaan hyvällä yhteispelillä, jossa säännöt ja toimintatavat ovat kaikille tuttuja.

Kapeaa moottoripyörää on vaikeampaa havaita liikenteessä kuin henkilöautoa. Näkyvyyteen vaikuttavat huomattavasti motoristin tekemät valinnat ajamisessa ja varustehankinnoissa.

1. Nopeus. Välttämällä kovia kiihdytyksiä ja ajamalla nopeusrajoitusten mukaan on paremmin muiden ennakoitavissa.

2. Turvaväli. Pidä riittävä turvaväli edellä ajavaan ja valitse ajolinjasi niin, ettet ajaudu liian lähelle tien oikeaa reunaa. Tällöin et jää edellä olevan katveeseen ja erotut ympäristöstä.

3. Ennakoi tilanteita. Prätkällä ei ole oikeutta puikkelehtia jonoissa. Toisaalta autoilijankaan tehtävä ei ole pitää kuria ja järjestystä liikenteessä. Jos prätkä mahtuu ohittamaan edessä olevan auton, mutta autoilija ei, siitä ei pidä hikeentyä ja syyllistyä kiusantekoon. Ohitustilanteet pitää hoitaa aina ennakoiden, jolloin muut liikenteenkäyttäjät voivat lukea tilanteita ilman yllätyksiä.

4. Värillä on väliä. Monelle motoristille tyyli on tärkeä osa kokonaisuutta. Moni suosii mustaa, vaikka se ei ole paras vaihtoehto näkyvyyden kannalta. Näkyvimmässä roolissa on kypärän väri, jossa parhaiten erottuvat valkoinen ja kirkkaat värit. Jos värikkäiden vermeiden hankinta ei tule kuuloonkaan, voi harkita heijastinliivin käyttämistä ajoasun päällä tarpeen mukaan.

5. Valojen käyttö. Vältä kaukovalojen käyttöä päivällä, sillä ne hankaloittavat moottoripyörän nopeuden ja etäisyyden arviointia. Motoristin näkyvyyteen vaikuttavat myös perinteiset oikeaan liikennekäyttäytymiseen kuuluvat asiat, kuten vilkkujen käyttö.

Kuva: Liikenneturva