Muista nämä asiat ennen kuin vaihdat kesärenkaisiin

Auringon lämmittämä asfaltti kaipaisi jo kesärenkaiden kosketusta. Nastarenkaat tuntuvat turhan raskaalta varustukselta paljailla teillä. Tämä ajatus on käynyt jo monen kevätliikenteessä ajavan mielessä. Todellisuudessa autoilijan kevääseen on vielä matkaa ja maltti kannattaa muistaa myös renkaanvaihtoa suunnitellessa.

Vaikka talvirengaspakko päättyi jo helmikuun lopussa, ei renkaita kannata ryhtyä vaihtamaan heti ensimmäisten lämpimien päivien innoittamana. Aurinko lämmittää mielen lisäksi myös tien varressa olevia lumikinoksia, ja niistä sulanut vesi päätyy osittain myös tielle. Yöpakkaset jäädyttävät tielle valuneen veden ja tienpinnat voivat muuttua todella liukkaaksi. Lisäksi talven routa on tehnyt tuhojaan ja lumen alta paljastuvat tiet saattavat olla huonossa kunnossa. Yhdistelmä voi yllättää talvirenkaillakin ajavan kuljettajan.

Tien liukkaus vaihtelee usein myös paikasta riippuen. Aurinkoisella aukealla voi samaan aikaan olla sulaa, kun varjoisella pätkällä tie on jäässä. Suuri eroavaisuus on myös etelän ja pohjoisen välillä. Siksi pohjoisen pääsiäisreissuun kannattaa varustautua talvisesti, myös auton osalta.

Hyvä nyrkkisääntö renkaidenvaihdolle on odottaa yölämpötilojen asettumista pysyvästi plussan puolelle. Tällöin myös tiet alkavat olla pääosin sulia ja kuivia. Huomioon kannattaa ottaa myös oma liikkumistarve eli tarvitseeko liikkua myöhään illalla tai aikaisin aamulla.

Kesärenkaat on kuitenkin syytä vaihtaa ajallaan. Toinen ääripää jättää renkaiden vaihdon kokonaan väliin ja ajaa vanhat nastattomat talvirenkaat loppuun kesällä kustannussyistä. Säästö saattaa kostautua, koska talvirengas on suunniteltu talviolosuhteisiin ja sen ominaisuudet ovat surkeat kesäkeleillä. Hyväkään talvirengas ei toimi optimaalisesti kesällä, koska pintamateriaali pehmenee lämmön vaikutuksesta liikaa.