Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Autovakuutukset joutuvat muutoksen kouriin – onnettomuusmääriin odotetaan merkittävää laskua

Autojen jatkuvasti lisääntyvä kuljettajaa avustava elektroniikka ja automatisoidut järjestelmät parantavat liikenteen turvallisuutta. Uudet tekniikat vähentävät onnettomuuksia ja samalla niiden odotetaan laskevan autojen vakuutusmaksuja.

Ruotsalaisen autonvalmistaja Volvon ja Thatcham Researchin järjestämässä keskustelupaneelissa nousi esille etenkin autoilun automatisoitumisen vaikutus vakuutusyhtiöiden. Tällä hetkellä miljardien eurojen autovakuutusala tulee kokemaan suuria muutoksia lähitulevaisuudessa uuden tekniikan yleistymisen myötä. Swiss Ren ja HEREn aikaisemmin julkistaman tutkimuksen mukaan autovakuutukset muodostavat tällä hetkellä 42 prosentin osuuden kaikista vakuutusmaksuista henkivakuutuksia lukuun ottamatta.

Autoilun automatisoinnilla pystytään parantamaan turvallisuutta huomattavasti sillä inhimillisten virheiden määrä vähenee. Myös jo varman onnettomuuden vahinkoja pystytään vähentämään automaattisten järjestelmien avulla.

– Amerikkalaisen NHTSA:n tutkimukset ennustavat, että vuoteen 2035 mennessä onnettomuuksien määrä vähenee 80 prosentilla autonomisten autojen ansiosta. Ja jos onnettomuutta ei voi välttää, järjestelmät vähentävät törmäysnopeutta ja lieventävät iskun voimakkuutta, kertoo Thatcham Researchin johtaja Peter Shaw.

Volvo on yhtenä autonvalmistajana tuonut aktiivisesti esille omia projektejaan autonomisen autoilun osalta. Se ilmoitti viime viikolla aloittavansa autonomisten autojen testaamisen Britanniassa vuonna 2017. Samanlaiset Drive Me -nimellä kulkevat projektit ovat käynnissä myös Ruotsissa ja Kiinassa. Kilpailijoista muun muassa Mercedes-Benz aloitti keväällä testiohjelman Nevadassa Yhdysvalloissa.

Vakuutusyhtiöitä kiinnostavaa tekniikkaa esitteli myös elektroniikkavalmistaja Bosch hiljattain Saksassa automaattisten pysäköintiavustimien muodossa. Lue siitä lisää täältä.