Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Oikeilla rengaspaineilla ja ajotavalla saavutetaan huimia säästöjä

Suomalaiset voisivat säästää kesällä jopa 12 miljoonaa euroa bensalaskuissaan. Autoilijat kuluttavat kesäkuukausina turhaan miljoonia euroja polttoaineeseen, ja myös ympäristöön syntyy merkittävän paljon ylimääräisiä päästöjä.

Polttoainelaskut sekä päästöt pienenisivät huomattavasti, mikäli autojen rengaspaineet olisivat kohdillaan. Renkailla ja ajotavalla on suuri merkitys taloudellisen ajamisen tiellä.

Autonrenkaiden valitseminen ja niiden kunto vaikuttavat erittäin paljon autoilun taloudellisuuteen. Pienillä toimenpiteillä autoilusta voi tehdä piirun verran ympäristöystävällisempää ja pienentää omaa polttoainelaskuaan.

– Tutkimusten mukaan suomalaiset voisivat säästää kesällä jopa 12 miljoonaa euroa polttoainelaskuissaan, jos he ajaisivat oikeilla rengaspaineilla. Myös ympäristöön syntyisi 20 miljoonaa kiloa vähemmän CO2-päästöjä, kertoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Jos renkaassa on liian vähän ilmaa, vierintävastus suurenee. Renkaat lämpenevät ja kuluvat enemmän, mikä vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Kun rengaspaineet ovat kunnossa, paranee ajomukavuus. Oikeapaineinen rengas myös pyörii kevyesti sekä ohjautuu tarkasti.

– Laadukkaatkaan renkaat eivät toimi turvallisesti, jos niitä ei tarkista tai huolla säännöllisesti. Suositeltavaa on, että autoilijat tarkastaisivat rengaspaineet noin kolmen viikon välein. Siltikään 90 prosenttia autoilijoista ei tee niin, ja joka viides suomalainen ajaa liian alhaisilla rengaspaineilla. Pienellä vaivannäöllä voikin oleellisesti parantaa omaa sekä läheistensä turvallisuutta sekä samalla säästää luontoa että lompakkoa, Morri korostaa.

– Kun auto on hyvin täynnä tai sen perään kytketään matkailuvaunu, pitäisi rengaspaineita erityisesti takarenkaissa nostaa samassa suhteessa kuorman kanssa ja asettaa ne mieluiten vähän yläkanttiin. Vajaapaineiset renkaat myös rikkoontuvat helpommin.

Ilmanpaineen lisäksi renkaan vierintävastuksella on suuri merkitys autoilun taloudellisuuteen. Vierintävastukseen voi vaikuttaa parhaiten renkaita hankkiessa. Eri merkkien vierintävastuksissa voi olla jopa 40 prosentin eroavaisuuksia. Mitä suurempi vierintävastus, sitä suuremmat ovat polttoainekulut. Autoon pitäisi myös ostaa oikean kokoiset renkaat, sillä liian leveät tai isot renkaat lisäävät vierintävastusta. Parasta olisikin pitäytyä kyseiseen autoon suunnitellussa rengaskoossa.

– Jos säästää renkaiden hankintakuluissa, maksaa rahan hyvin nopeasti takaisin polttoainelaskuissa. Koska halvemmat renkaat valmistetaan huokeammista materiaaleista, niiden vierintävastukset ovat korkeampia. Jos vuodessa ajetaan esimerkiksi 40 000 kilometriä, voi bensalasku olla korkeamman vierintävastuksen vuoksi jopa 300 euroa suurempi.

Ajotavalla on myös hyvin paljon merkitystä siihen, kuinka kalliiksi ajaminen tulee.

– Taloudellinen ajotapa on jouhevaa ja ennakoivaa, jotta äkkipysäytyksiä ei tarvitse tehdä. Omalla ajotavalla pystyy vaikuttamaan merkittävästi polttoaineen kulutukseen, Matti Morri toteaa.

Lisätietoa renkaiden valinnasta saat Teknari 6/2011:stä.

Teknari