Koeajossa asteen verran muhkumpi ranskalainen

Aikaisemmin Citroënin tuotemerkin alla ollut DS on nykyään oma merkkinsä. Nimenvaihdos on tehty mallien päivityksen yhteydessä ja nyt oli vuorossa keskimmäinen malli eli DS 4 ja sen uusi variaatio 4 Crossback.

Tykkäsimme

Mukavuudesta

Hiljaisuudesta

Emme tykänneet

Ohjauksesta

Pienistä tiloista

Hinta alkaen 29 392 €
Koeajoauto 30 953 €

Ranskalaiset ovat tunnettuja persoonallisista autoistaan. Automaailmaa seuranneille nimi DS on tuttu jo vuosien takaa. Se teki paluun vuonna 2012 Citroënin mallistoon, ja viime vuonna brändi eriytettiin omaksi merkikseen. PSA Peugeot Citroën konserni on julkisesti kertonut tavoitteekseen päästä DS-brändillä kilpailemaan premium-merkkien markkinoista.

DS 4 jakaa keulamerkin vaihtumisen jälkeenkin perusrakenteen Citroënin C4:n kanssa. DS tarjoaa perusversion rinnalla uudistuksen myötä myös 4 Crossback -versiota, jossa on ulkonäöllisin keinoin tavoiteltu tiettyä maastohenkisyyttä. Crossback on vakiomallia korkeampi ja sen puskurien keskiosat ovat mustaa muovia, kuten myös pyöränkaaret.

Kokonaisuutena DS 4 Crossback on persoonallinen ilmestys. Korkeuden lisäksi huomio kiinnittyy coupémaisesti taakse kaartuvaan kattolinjaan. Myös ikkunalinja ja takaoven kahva ovat toteutettu persoonallisesti ja samalla käytännöllisyyden kustannuksella. Tottumaton saattaa jopa ”lyödä” takaovella itseään helposti rintaan.

Sisätiloissa huomio kiinnittyy ensimmäisenä pitkälle jatkuvaan tuulilasiin, minkä ansiosta ohjaamo on valoisa. Ohjauspyörä on massiivinen kuten aikaisemmin ajamassamme DS 5-mallissa, ja myös viihdejärjestelmän käyttöliittymä on pääosin siitä tuttu. Hetken opiskelun jälkeen järjestelmien käyttö sujuu kohtuullisen vaivatta, mutta ajon aikaista käyttöä ajatellen näyttö on hieman turhan kaukana.

Pellin alta löytyvä kolmipyttyinen PureTech-bensaturbo on tuttu muun muassa 308:sta. Moottori on saanut kansainvälistä tunnustusta, eikä syyttä. 1,2-litran iskutilavuudesta otetaan kiitettävä 130 hevosvoiman teho ja 230 newtonmetrin vääntö, jotka riittävät liikuttamaan autoa erittäin vaivattomasti. Moottorin ääni ja värinät ovat hyvin eristetty, joten konetyyppiin ei helpolla kiinnitä huomiota.

DS 4 Crossback on vahvasti mukavuuspainotteinen. Tämä tulee esille pehmeän jousituksen ja hiljaisuuden muodossa. Nämä ovat arkiajoa ajatellen erittäin positiivisia perusominaisuuksia, jotka tuntuvat unohtuneen monelta valmistajalta sporttisuutta tavoittelevassa automaailmassa. Mukavuus heijastuu toki myös auton ajettavuuteen. Kaarteissa auto kallistelee ja ohjaus ei ole tarkimmasta päästä. Lisätarkkuus ei toisaalta juuri heikentäisi mukavuutta, joten se olisi ajettavuuden osalta toivotuin parannus.

Kokoluokaltaan DS 4 sijoittuu perinteiseen Golf-kokoluokkaan. Sen tilat ja käytettävyys eivät ole parhaimpien kilpailijoiden tasolla. Käytännössä takapenkillä on tiivis tunnelma, ja kiitettävän kokoisen tavaratilan käyttöä puolestaan häiritsee korkea nostokynnys.

DS 4 Crossback on persoonallinen vaihtoehto luokassaan, jonka ehdottomasti parhaita puolia on hiljaisuus ja jousitusmukavuus. Hintaa Crossback-version muhkeammalle muodolle kertyy noin 1 400 euroa, mutta samalla saatava alustan korotus tuo paitsi lisämukavuutta, myös huolettomuutta huonoille taipaleille.

Koeajetun kolmipyttyisen lisäksi moottoriksi voi valita 165-hevosvoimaisen bensaturbon, sekä 120- tai 180-hevosvoimaisen BlueHDI-dieselmoottorin. Nämä kolme muuta vaihtoehtoa ovat aina 6-portaisella automaattivaihteistolla varustettuja. Varustelun osalta asiakkaan elämä on tehty harvinaisen helpoksi, sillä tarjolla on vain yksi varustetaso, jota toki voi halutessaan maustaa yksittäisillä lisävarusteilla.

DS 4 Crossback PureTech 130
Moottori
1 199 cm3, R3 turbo
Teho 96 kW (131 hv) / 5 500 r/min
Vääntö 230 Nm / 1 750 r/min
Vaihteisto 6-vaihteinen manuaali
0-100 km/h 9,9 s
Huippunopeus 198 km/h
EU-kulutus 4,9 l/100 km
CO2-päästöt 112 g/km
Mitat Pituus 4 284 mm, leveys 1 810 mm, korkeus 1 535 mm, akseliväli 2 612 mm
Omamassa 1 255 kg
Tavaratila 385-1 021 l

Kuvat: Mikko Autio