Koeajossa näkymättömästi uudistunut koko kansan farmari

Kansanautojen ikonifarkku uudistui. Ja tällä kertaa arkiautojen keisarille puetut uudet vaatteet ovat todellakin näkymättömät.

Hinta alkaen 22 455
Koeajoauto 38 486

Tykkäsimme

Ajettavuudesta

Mukavuudesta

Tiloista

Laatuvaikutelmasta

Emme tykänneet

Väri lienee makuasia

Vaihteiston toiminta liikkeellelähdöissä

Monen automerkin tavaksi on tullut pienentää uudistukset minimiin. Revittelyjä oudoksutaan ja pitäydytään mielummin tutussa, totutussa ja turvallisessa varsinkin ulkonäön osalta. Asiakkaan näkökulmasta maltilliset uudistukset ovat etu ja haitta – pihaan hankittu menopeli kelpaa pidempään, mutta uuden ostajat saattavat kaivata selkeämpiä syitä ostopäätökselle.

Ulkoiset uudistukset rajoittuvat kromisiin pakoputkiin ja LED-takavaloihin.

Golf koki viimeisen selkeämmän uudistuksensa uuden mallin tultua markkinoille 2012. Tämän vuoden tuoma kasvojenkohotus jäi kuitenkin niin ajatuksen tasolle, että muutosta on lähes mahdoton huomata. Tarkasti perää vilkuilevat huomaavat kuitenkin LED-takavalojen tulleen vakioksi ja uudet pakoputkia esittävät kromireunukset.

Jos Golfin uudistukset jäivät ulkonäön osalta ajatuksen tasolle, ei tekniselläkään puolella puhuta kuin aavistuksesta. Suurin muutos löytyykin desilitran verran kasvaneesta moottorista, kun vanha 1,4-litrainen TSI muuttui 1,5-litraiseksi TSI EVO -moottoriksi. Vaikka moottorin tilavuus on kasvanut, on kulutus puolestaan pienentynyt desilitralla. Hiilidioksidiarvoissa tämä taas alentaa lukemaa neljällä grammalla. Tehoissa ja väännöissä ei ole sentään tapahtunut muutosta.

Sisätiloissa muutokset näkyvät parhaiten. Keskikonsoliin on tarjolla aiempaa isompi kosketusnäyttö, ja perinteisen mittariston paikalle on tarjolla näytöllä toteutettu digitaalinen mittaristo. Nämä luovat muuten tuttuun ohjaamoon aiempaa modernimpaa tunnelmaa, ja antavat kuljettajan paikalla istuvalle ainakin yhden syyn auton päivittämiseen.

Hyvät tilat yhdessä mukavan käytettävyyden kanssa ovat niitä asioita, miksi Golf Variantin kilpailijoita korkeampi hinta on perusteltavissa.

MIKÄ Kansanautojen ikonin farmarimallin uudistunut painos.

KENELLE Tuttua ja hyväksi todettua perhefarkkua haluavalle.

AJETTAVUUS Golf Variantin ajettavuus on yhtä hyvä kuin viistoperämallissa. Sen tuttu ryhdikäs ja jämäkkä ote tiehen – olematta kuitenkaan liian pintakova – soveltuu erinomaisesti Suomen karuille teille.

SUORITUSKYKY Suoritusarvoiltaan 8,7 sekunnissa nollasta sataan ampaiseva farmariversio jää 0,4 sekuntia jälkeen viistoperämallia. Verrattuna edeltäjämalliin, on suorituskyky selvästi parantunut. Seitsemänvaihteinen DSG-automaattivaihteisto on yksi markkinoiden parhaista, mutta täysin sileästi se ei kuitenkaan liikkeellelähdöistä suoriudu. Sama asia on vaivannut kaksoiskytkintekniikalla toteutettuja vaihteistoja vuosikaudet.

TILAT Golf Variantin tilat ovat totutun hyvää. Ergonomiasta on vaikeaa löytää moitittavaa ja tilaa on runsaasti monenlaisen perheen tarpeisiin. Mukaan mahtuvat helposti matkatavarat, koirat ja harrastusvälineet. Lastausta helpottaa myös suuret neliömäiset oviaukot. Hyvät tilat yhdessä mukavan käytettävyyden kanssa ovat niitä asioita, miksi Golf Variantin kilpailijoita korkeampi hinta on perusteltavissa.

MALLISTO Golf Variantin mallisto on laaja, joten reilun parinkymmenen euron alkaen mallin ja koeajetun neljää kymppiä lähestyvän yksilön välille mahtuu paljon valinnanvaraa. Bensiinipuolella TSI-koneita löytyy litran ja kahden litran väliltä teholuokissa 110, 130, 150, 180 ja 310 hevosvoimaa. Suurin osa moottoreista yhdistyy DSG-automaattivaihteistoon, mutta valinnanvaraa löytyy myös kuusivaihteisesta manuaalivaihteistosta, joihin 110 ja 130 hevosvoimaiset versiot myös yhdistyvät. Dieseleiden osalta vaihtoehtoja löytyy lähes yhtä runsaasti. Tehoa on tarjolla alkaen 115 hevosvoimaa, jonka lisäksi 150 ja 184 hevosvoimaiset voimanlähteet kuuluvat mallistoon. Kaikkiin dieselmalleihin pariksi on valittavana joko manuaali tai DSG-automaattivaihteisto. Varustelutasoja on neljä: perushyvä Highline, urheiluistuimilla varustettu GTD, mukava Comfortline ja karvalakki Trendline.

Volkswagen Golf Variant Highline 1.5 TSI EVO 110 kW DSG
Polttomoottori
1 498 cm3, R4 turbo
Teho 110 kW (150 hv) / 5 000-6 000 r/min
Vääntö 250 Nm / 1 500-3 500 r/min
Vaihteisto 7-vaihteinen kaksoiskytkinvaihteisto
Vetotapa Etuveto
0-100 km/h 8,7 s
Huippunopeus 218 km/h
EU-keskikulutus 4,9 l/100 km
CO2-päästöt 112 g/km
Mitat Pituus 4 567 mm, leveys 1 799 mm, korkeus 1 515 mm, akseliväli 2 620 mm
Omamassa 1 384 kg
Perävaunumassa jarruin 1 500 kg
Tavaratila 605-1 620 l

Kuvat: Mia Pelttari