Koeajossa Ford Explorer PHEV – Amerikkaa hyvässä ja pahassa

Fordin katumaasturimallisto on saanut Suomessa uuden lippulaivan ison seitsemänpaikkaisen Explorerin muodossa. Meillä auto on tarjolla vain lataushybridinä.

Tykkäsimme

Emme tykänneet

  • Alustan pintakovuudesta
  • Laatuvaikutelmasta
  • Toimintamatkasta sähköllä

Hinta alkaen 82 962 €
Koeajoauto 83 957 €

Nykypäivän trendien mukaisesti myös Ford sähköistää mallistoaan pysyäkseen tiukkenevissa päästötavoitteissa. Valmistaja on ilmoittanut, että sen mallivalikoimasta löytyy 18 sähköistettyä autoa vuoden 2021 loppuun mennessä. Tämä kattaa kaiken kevythybrideistä aina täyssähköautoihin.

ford_explorer_2020_takaviisto

Sähköautojen lisäksi myös katumaasturien suosio jatkaa kasvamistaan. Ford on uudistanut koko katumaasturivalikoimansa, joka alkaa kompaktista Pumasta ja jatkuu keskikokoiseen Kugaan. Edge on tiputettu mallistosta pois ja uutena lippulaivan nähdään iso Explorer, joka tulee tarjolle ainoastaan ladattavana hybridinä.

Amerikkalaisuus näkyy ja tuntuu

Explorer ei jää katukuvassa huomaamatta. Etenkin keulan mahtipontinen ja itsevarma ilme kääntää katseita ja saattaapa siitä jollekin tulla mieleen eräs perinteinen maastokykyisiin ajoneuvoihin erikoistunut brittivalmistaja. Sivuprofiili ja perä noudattavat varsin konservatiivista ja yksinkertaista ilmettä, mutta näistäkin kulmista auton yli viiden metrin pituus ja yli kahden metrin leveys herättävät huomiota.

Sisätiloissa kuljettajaa ovat vastassa 12,3-tuumaisella näytöllä toteutettu mittaristo ja pystysuuntaisesti aseteltu 10,1-tuumainen näyttö keskikonsolissa. Leveästä keskikonsolista löytyy pyöritettävä vaihteenvalitsin ja toisella pyöreällä katkaisimella puolestaan ohjataan ajotiloja. Tässäkin kovin samaa tyyliä jo aiemmin viitattuun tuotteeseen. Sattumaa tai ei, toteutus on kuitenkin toimiva. Keskinäytön kautta ohjataan käytännössä kaikkia toimintoja, joten kuljettajan ei tarvitse enää surffailla niin paljoa ajotietokoneen valikoissa. Mittariston ilme muuttuu ajotilojen mukaan, mutta sen muokkausmahdollisuudet ovat varsin vähäiset.

Explorer edustaa varsin tyypillistä perheautokokoluokkaa rapakon takana. Siellä kolme istuinriviä on usein vaatimus ja siitä syystä myös Explorer tarjoaa seitsemän istuinpaikkaa. Ulkonäön luomien lupausta mukaisesti sisällä siis riittää tilaa sekä matkustajille että tavaroille. Tilojen lisäksi amerikkalaisuus näkyy ja tuntuu myös laatuvaikutelmassa, joka ei ole erityisen mairittelevalla tasolla. Etenkin muoviosien sovituksessa ja kiinnityksissä on toivottavaa, puujäljitelmien laidat irvistävät, eikä nahka vaikuta erityisen laadukkaalta. Euroopan markkinoilla tämä saattaa muodostua haasteeksi, etenkin kun ero lähtöhinnassa perinteisten premium-merkkien lataushybrideihin jää varsin vähäiseksi. Varustelun suhteen Ford kuitenkin kuroo eroa, sillä auton perushinta pitää sisällään käytännössä kaikki varusteet, eikä lisävarustelistalta voi ruksata muuta kuin metallivärin. Kilpailijoiden kohdalla varusteluun on mahdollista upottaa helposti pikkuauton verran vielä rahaa lisää.

Paikka pienelle hiomiselle

Ford on toteuttanut Explorerin kohdalla voimalinjan muista merkin muista hybrideistä poikkeavalla tavalla ja noudattaa monien eurooppalaisten valmistajien tyyliä. Sähkömoottori siis löytyy polttomoottorin ja vaihteiston välistä. Tämä mahdollistaa vaihteiston välitysten hyödyntämisen vain sähkömoottoria käytettäessä ja sähkömoottorin voima voidaan jakaa myös kaikille neljälle pyörälle.

Ratin takana huomio kiinnittyy ensimmäisenä kovin hätäiseen voimalinjaan. Auto nytkähtää terävästi liikkeelle jarrun vapauttamisen jälkeen ja reagointi kaasupolkimeen on terävää hitailla nopeuksilla. Pehmeämmästä reagoinnista ja kaasupolkimen progressiivisemmasta vasteesta ei varsinaisesti olisi haittaa. Etenkään, kun kaasupolkimen painaminen pohjaan ei pelkällä sähköllä ajettaessa edes vaikuta auton etenemiseen, sillä voimavarat riittävät lähinnä taajamapyörittelyyn. 72 kW:n sähkömoottori ei jaksa ymmärrettävästi liikuttaa 2,5 tonnin massaa kovin vikkelästi enää maantienopeuksissa.

ford_explorer_2020_keula

Pelkällä sähköllä Explorerin toimintamatka on noin 40 kilometrin paikkeilla. Tämä riittää kattamaan suurimman osan useimpien autoilijoiden päivittäisestä liikkumisesta, mutta pidemmästä toimintamatkasta ei varsinaisesti olisi haittaa. Valmistaja kertoo akun kapasiteetiksi 13,2 kWh, josta käytettävissä on 10,3 kWh, mikä on varsin maltillinen kapasiteetti tämän luokan autoon. Auto on varustettu 3,6 kW tehoisella 1-vaiheisella laturilla. Tämä toki riittää akun lataamiseen yön aikana, mutta tehokkaampi laturi houkuttelisi hyödyntämään enemmän asiointilatauksia.

Kun sähkö on käytetty loppuun, käynnistyy keulalta löytyvä 3,0-litrainen ahdettu bensa-V6. Se on käynniltään sivistynyt ja sopii ison katumaasturin keulalla hienosti. Polttomoottorin käynnistymisen myötä auto reagoi kaasupolkimen liikkeisiin paremmin, mutta voimalinjan toiminnassa on edelleen yllättävän isoja viiveitä. Pienellä hiomiselle ja pehmeällä käytöksellä kokonaisuus olisi miellyttävämpi käyttää. Voimaa kuitenkin on riittävästi ison auton liikutteluun, ja nyt kiihdytyksen odottelun sijaan saa olla jo tarkka nopeuden nousun kanssa. Ilman ladattavaa sähköä kulutus nousee ison bensakäyttöisen katumaasturin lukemiin eli lukemiin 8-10 l/100 km.

ford_explorer_2020_ajotietokone

Alustan osalta Explorer yllättää jämäkkyydellä. Auto tulee Euroopan markkinoille aina niin sanotulla urheilullisella alustalla, jota merkin kotimarkkinoilla käytetään urheilullisen ST-mallin parina. Suomen tiestölle alustan jämäkkyys on hieman liikaa. Pienet epätasaisuudet saavat alustan nypyttämään ja isommat epätasaisuudet saavat korin vavahtelemaan, ja kaikki tuntuu turhan tarkasti ohjaamossa. Pehmeämpi iskunvaimennus sopisi auton tyyliin paljon paremmin ja tekisi matkustamisesta mukavampaa.

Jos jämäkkä alusta ja pienet rosoisuudet laatuvaikutelmassa eivät haittaa, tarjoaa Explorer ennen kaikkea näyttävän ja tilavan vaihtoehdon isoa katumaasturia etsivälle. Myös kaiken kattava vakiovarustelu kuuluu auton kilpailuvaltteihin ja valinta yhden voimalinjan mallistossa on tehty helpoksi.

ford_explorer_2020_perä

Uusi Ford Explorer on koeajossa Teknavin 20. tv-kauden neljännessä jaksossa, jonka ensiesitys nähdään sunnuntaina 25.10. klo 22.35 MTV3-kanavalla.

MIKÄ Fordin uusi lippulaiva Suomen markkinoille.

KENELLE Kokoa ja itsevarmaa ulkonäköä arvostavalle.

AJETTAVUUS Uusi Explorer on vaivaton kokonaisuus. Ohjauksen tehostuksessa ei ole menty liiallisuuksiin, vaan vaste on sopivan jämäkkä. Alusta on turhan pintakova ja mukavuus sopisi auton tyyliin paremmin, mutta valitettavasti Suomen markkinoilla ei ole tarjolla eri alustavaihtoehtoja. Alustan napakkuudesta huolimatta massa ja korkeus tulevat esille kaarteissa, joissa alkaa ilmetä kallistelua ja tunnokkuuden puutetta.

SUORITUSKYKY Pelkällä sähköllä ajettaessa suorituskyky on varsin rajallinen, mikä ei yllätä sähkömoottorin teholukemia ja auton massaa tarkastellessa. Taajamassa sillä vielä tulee toimeen, mutta kiihdytykset maantienopeuksiin ovat verkkaisia. Polttomoottorin käynnistyminen muuttaa tilanteen ja Explorer liikahtaa rivakkaan tahtiin sekä viivalta että ohituksiin lähdettäessä.

TILAT Kuljettajan paikalla on avara tunnelma ja tilaa riittää joka suuntaan. Myös säilytyslokeroita on kiitettävä määrä. Ajoasennon saa säädettyä hyvin kohdalleen, mutta istuimen sivuttaistuessa ei ole kehumista. Pitkäjalkaiset myös voivat toivoa omaa säätöä reisituelle. Keskimmäisellä istuinrivillä on myös hyvin tilaa, mutta istuinmukavuus etenkään aikuiselle ei ole kovin hyvällä tasolla edes laitapaikoilla, koska istuinosa on kapea eikä tukea ole tarjolle nimeksikään. Istuinosan kapeus helpottaa kolmannelle istuinriville kulkemista, mutta toki nämä lisäpaikat soveltuvat parhaiten lasten käyttöön. Kaksi taaimmaista istuinta nousee ja laskee sähköllä. Keskimmäisen istuinrivin laitapaikat ovat liikuteltavissa kiskoilla ja kaadettavissa käsin. Kaksi taaimmaista istuinriviä kaadettuna tilaa on tarjolla yli 2,2 kuutiota ja lastauspituuttakin yli 2,1 metriä.

MALLISTO Suomessa Explorer on tarjolla vain lataushybridinä. Varustelun suhteen asia on tehty helpoksi, sillä käytännössä kaikki varusteet ovat vakiona. Varusteluun kuuluvat muun muassa aktiivinen vakionopeudensäädin, kaistavahti ja ajolinja-avustin, kuolleen kulman varoitusjärjestelmä, 10-suuntaan sähköllä säätyvät etuistuimet, nahkaverhoilu, 20-tuumaiset vanteet, kolmialueinen automaatti-ilmastointi ja panorama-lasikatto. Valittavissa on kaksi toisistaan lähinnä ulkoisesti eroavaa varusteversiota, jotka ovat koeajettu ST-Line ja hieman arvokkaamman ilmeen tarjoava Platinum. Eroja löytyy esimerkiksi maskista, vanteista ja sisätilojen verhoilusta. Hintaeroa näillä malleilla on noin 1 400 euroa. Varusteversion lisäksi täytyy tehdä valinta värin suhteen. ST Line -malliin metallivärit kustantavat 995 euroa ja erikoisvärit 1 257 euroa. Metalliväri kuuluu Platinumin vakiovarusteluun ja erikoisvärin lisähinnaksi jää 262 euroa.

ford_explorer_2020_maski

Ford Explorer PHEV
Polttomoottori 2 956 cm3, V6 turbo
Teho 261 kW (355 hv) / 5 500 r/min
Vääntö Ei ilmoitettu
Sähkömoottori
Teho 75 kW (102 hv)
Vääntö Ei ilmoitettu
Yhteisteho 160 kW (457 hv)
Yhteisvääntö 825 Nm
Vaihteisto 10-vaihteinen automaatti
Vetotapa Neliveto
0-100 km/h 6,0 s
Huippunopeus 230 km/h
Akkukapasiteetti 13,6 kWh (käytettävissä 10,3 kWh)
Lataus AC Type 2 3,7 kW (1×16 A)
Toimintamatka sähköllä 42 km
Yhdistetty polttoaineenkulutus 3,1 l/100 km
CO2-päästöt 71 g/km
Yhdistetty energiankulutus Ei ilmoitettu
Mitat Pituus 5 049 mm, leveys 2 004 mm, korkeus 1 778 mm, akseliväli 3 025 mm
Omamassa 2 466 kg
Perävaunumassa jarruin 2 500 kg
Tavaratila 330-1 137-2 274 (7-5-2 istuinta käytössä)

Kuvat: Mikko Autio

Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta.