Pitäisikö Applen tehdä oma älysormus?
Yhä useampien mielestä pitäisi, mutta Apple ei kuitenkaan ole toistaiseksi näyttänyt olevansa kiinnostunut tästä tuotealueesta.
Viimeksi lokakuun alkupuolella Bloombergin Apple-reportteri Mark Gurman kertoi lähteisiinsä perustuen, ettei Apple kehitä aktiivisesti älysormusta eikä yhtiöllä ole suunnitelmia sellaisen julkaisemisesta.
Erityisesti aktiivisuuden, nukkumisen ja muun hyvinvoinnin seurantaan tarkoitetut älysormukset ovat herättäneet viime aikoina kasvavaa kiinnostusta. Teknologiajäteistä Samsung on tuonut saataville ensimmäisenä oman älysormuksensa, Galaxy Ringin, vuoden 2024 aikana.
Älysormuksissa pioneerina on toiminut suomalainen Oura Health, joka myös julkisti lokakuun alussa uuden neljännen sukupolven sormuksensa Oura Ring 4:n.
Oura on kertonut liikevaihtonsa vuonna 2024 olevan karkeasti tuplaantumassa noin 500 miljoonaan dollariin. 2,5 miljoonan myydyn älysormuksen rajan Oura ylitti kesällä 2024.
Oura kertoi viime viikolla yhtiön arvon nousseen 5 miljardiin dollariin, eli noin 4,7 miljardiin euroon, kun Ouran uusi strateginen yhteistyökumppani, glukoosibiosensoreiden maailmanlaajuinen markkinajohtaja DexCom tekisi osana yhteistyösopimusta myös 75 miljoonan dollarin (noin 70,9 miljoonan euron) strategisen sijoituksen yhtiöön.
Ouran ja DecComin yhteistyön tarkoituksena on edistää metabolista terveyttä.
Uuden yhteistyön myötä Dexcomin kerämää glukoosidataa voi yhdistää Oura-sormuksen keräämiin biometrisiin tietoihin, kuten unen laatuun ja määrään, sykkeeseen, stressiin ja sydämen terveyteen. Sekä Ouran että Dexcomin käyttäjät voivat seurata glukoositasojaan ja ymmärtää, miten arjen valinnat ja biologia vaikuttavat heidän aineenvaihduntaansa. Yhtiöt myös yhteismarkkinoivat ja ristiinmyyvät tuotteitaan. Ensimmäinen yhteistyön tuloksena syntyvä sovellusintegraatio on tarkoitus julkaista vuoden 2025 alkupuoliskolla.
”Henkilökohtaisesti uskon, että tämä on fiksu liike molemmilta yhtiöiltä. Ja toivon, että Apple, Google, Samsung Electronics ja muut kuntoilutuotteiden valmistajat nopeuttavat omien verensokerityökalujensa kehittämistä”, toteaa Mark Gurman.
Gurman raportoi hiljattain Applen testanneen yhtiön sisäisesti sovellusta, joka hyödynsi tietoja kolmansien osapuolten glukoosimittareista esittämään tietoja ruokailun ja liikunnan vaikutuksesta verensokeriin. Tätä sovellusta ei kuitenkaan odoteta julkaistavaksi, vaan toimintoja lisättäväksi aikanaan osaksi Terveys-sovellusta.
Apple on myös todella pitkään kehittänyt uutta helpompaa tapaa glukoosimittaukseen, mutta kehitystyö on läpimurroista huolimatta vielä kaukana lopullisesta tavoitteesta, jossa esimerkiksi Apple Watchin kaltainen laite voisi suorittaa jatkossa myös verensokerimittauksia ilman piikittämistä.
”Oura puolestaan ansaitsee tunnustuksen siitä, mitä se on tehnyt älysormusten alalla. Sen teknologia ohittaa kilpailijat, ja yritys on luonut jotain niin yksinkertaista, että se tuntuu Applen tuotteelta. Toistaiseksi Apple ei kehitä omaa fitness-sormustaan, mutta on paljon ihmisiä, jotka mieluummin nukkuvat tai treenaavat tällaisella laitteella kuin täysimittaisella kellolla”, toteaa Gurman ja heittää ilmoille rohkean ehdotuksen.
”Mielestäni Applen pitäisi harkita sekä kellojen että sormusten tarjoamista osana puettavien tuotteiden valikoimaansa. Nopein tapa tehdä tämä voisi olla ostaa Oura. Mutta koska yrityksen arvo on nyt 5 miljardia dollaria, se olisi Applen historian suurin hankinta”, Gurman visioi.
Toistaiseksi Applen arvokkain yritysosto on vuoden 2014 Beatsin hankinta 3 miljardilla dollarilla.
Nähtäväksi jää, kiinnostuuko Apple älysormusten markkinoista.
Ouralla ei näytetä toistaiseksi uskovan Applen mielenkiintoon.
”Luulen, että he eivät ole vakuuttuneita sormuksen ja kellon yhteisestä arvosta, eivätkä he ole kiinnostuneita Apple Watchin liiketoiminnan leikkaamisesta”, kommentoi Ouran toimitusjohtaja Tom Hale CNBC:n haastattelussa hiljattain Portugalissa järjestetyn Web Summit -tapahtuman yhteydessä.
Ouran toimitusjohtajan mukaan älysormukset ovat myös laitteina haastavia.
”Luulen, että he todennäköisesti pitävät Samsungia tarkasti silmällä ja meitä, mutta tätä tuotekategoriaa on vaikea tehdä kunnolla”, totesi Hale.
Applella ja Ouralla on kuitenkin jo taustalla mielenkiintoisia kytköksiä. Applen design-tiimissä työskennellyt Miklu Silvanto toimii nykyisin Ouran design-johtajana.