Videolla: tulevan iPhone 16:n mallikappaleet kertovat odotetuista design-muutoksista ja värivaihtoehdoista

Applen odotetaan esittelevän seuraavan sukupolven iPhonensa noin kuukauden päästä.

Ennakkospekulaatioissa todennäköisimmän julkistuspäivän on veikattu olevan tiistai 10. syyskuuta.

Applelta odotetaan edelleen vuonna 2024 neljää iPhone-mallia seuraajiksi nykyisille iPhone 15:lle ja iPhone 15 Plussalle sekä iPhone 15 Prolle ja iPhone 15 Pro Maxille.

iPhone 16 -perusmallin ja iPhone 16 Pron mallikappaleita on nähty jo aiemmin kuvissa eri värivaihtoehtoina, mutta nyt joukko iPhone 16 -mallikappaleita on päässyt esittelyyn videollakin.

zollotech-kanavan julkaisemalla videolla nähdään toimimattomat dummy-mallikappaleet iPhone 16:sta viitenä odotettuna eri värivaihtoehtona.

iPhone 16:n ja iPhone 16 Plussan on huhuttu tulevan viitenä värivaihtoehtona, jotka ovat valkoinen, musta, sininen, vihreä sekä pinkki. Värivalikoima uudistuu hieman verrattuna iPhone 15:een, joka on saatavilla mustana, sinisenä, keltaisena, vihreänä ja pinkkinä.

Värien ohella perusmalleissa huomio iPhone 16 -designissa kiinnittyy kamerakohoumaan. iPhone 16 -perusmalleissa, eli iPhone 16:ssa ja iPhone 16 Plussassa, takakamera-asettelun on odotettu uudistuvan niin, että pää- ja ultralaajakulmakamera sijaitsevat jälleen allekkain eivätkä enää laajemman kamerakohouman vastakkaisissa kulmissa. Muutoksen on arveltu johtuvan tuesta aiemmin iPhone 15 Pro -puhelimissa debytoineelle tilalliselle videokuvaukselle myös iPhone 16 -perusmalleissa.

Yhtenä merkittävänä lisäyksenä mahdollisesti kaikkiin uusiin iPhone 16 -malleihin on odotettu Capture Button -painiketta samalla iPhone 15 Pro -malleissa ensiesitellyn, äänitilakytkimen korvanneen toimintopainikkeen myös todennäköisesti laajentuessa saataville kaikissa eri iPhone 16 -malleissa.

Uusi Capture Button -painike huomaa raportoidusti sekä kosketuksen että painallusvoiman, ja painiketta sormella pyyhkäisemällä kerrotaan onnistuvan zoomaamisen lähemmäs ja loitommalle. Lisäksi painallusvoiman tunnistuksella sen pitäisi mahdollistaa kuvattaessa tarkennuksen lukitsemisen painamalla painikkeen ikään kuin puoliväliin ja kuvan nappaamisen viemällä painalluksen loppuun asti.

iPhone 16 Pro -puhelimista on puolestaan aiemmin huhuttu neljää värivaihtoehtoa, jotka olisivat luonnontitaanin lisäksi valkotitaani, mustatitaani ja roosatitaani. Näistä mustatitaanin on odotettu olevan selvästi tummempi kuin iPhone 15 Pro -puhelinten mustatitaanin. iPhone 15 Pro -puhelimista muita vaihtoehtoja ovat olleet luonnontitaani, valkotitaani ja sinititaani. Huhujen mukaan näistä sinititaanin on siis korvaamassa roosatitaani. Aiemmin jaetussa kuvassa nähtiin kolme iPhone 16 Pro -väriä, joiden joukossa roosatitaania ei ole.

Takaosan muotoiluun eli käytännössä kamerakohoumaan iPhone 16 Pro -malleissa ei odoteta muutoksia.

iPhone 16 -puhelinten ominaisuuksista huhut ovat kertoneet jo paljon.

iPhone 16 -perusmalleissa näyttöjen kokoon ei odoteta muutoksia, mutta uusiin iPhone-huippumalleihin odotetaan aiempien paljastusten perusteella suurempia 6,3 ja 6,9 tuuman näyttöjä verrattuna edeltäjien 6,1 ja 6,7 tuumaan.

Näyttöjen kirkkaus uusissa iPhone-huippumalleissa on raportoidusti kasvamassa uuden materiaalin käyttöönoton myötä.

Uusiin Pro-huippumalleihin on jo pitkään odotettu samalla entistä pienempiä näytönreunuksia, jotka voivat olla toistaiseksi ohuimmat mitä älypuhelimissa on nähty. iPhone 15 Pro -puhelimissa Apple onnistui pienentämään näyttöreunuksia jo noin 1,5 millimetriin verrattuna iPhone 14 -mallien 2,2 millimetriin. Erinäisten huhujen mukaan iPhone 16 Pro -puhelimissa reunukset näytön ympärillä voivat olla kooltaan vain noin 1,2 millimetriä.

Pienemmät reunukset näytön ympärillä kompensoivat osittain näyttöjen koon kasvun aiheuttamaa kasvua tulevien iPhone-puhelinten koossa.

Mitä kameroihin tulee, on Apple tuomassa 5x optisen zoomin telekameran tetraprismarakenteella myös pienikokoisempaan iPhone-huippumalliinsa, eli imahdolliseen Phone 16 Prohon. Syksyn 2023 uutuuksista vain iPhone 15 Pro Max sisälsi uuden telekameran.

iPhone 16 -huippumallit ovat myös saamassa jo aiemmin huhutulla tavalla myös uuden ultralaajakulmakameran, jonka tarkkuus on 48 megapikseliä ja pikselikoko 0,7 mikronia 1/2,55″-koon kennolla. Neljä pikseliä yhdistäen pikselikoko on 12 megapikselin kuvakoolla 1,4 mikronia. Kennokoko on pysymässä lähes ennallaan verrattuna nykymallien 1/2,6″-kokoon.

Viime vuodet iPhone-perusmalleissa on nähty edellisen vuoden Pro-huippumalleissa ensiesitelty järjestelmäpiiri, mutta vuonna 2024 tähän näyttää olevan tulossa muutos. Silti aivan samanlaisia järjestelmäpiirit perus- ja Pro-malleissa eivät todennäköisesti tule olemaan, sillä huippumalleihin odotetaan yhä tehokkaampaa A18 Pro -piiriä, kun perusmallit saavat uuden A18:n. Molemmat valmistetaan TSMC:n kehittyneemmällä 3 nanometrin prosessilla verrattuna iPhone 15 Pro -puhelinten A17 Prossa hyödynnettävään ensimmäisen sukupolven prosessiin.

Uuden A18-järjestelmäpiirin kanssa iPhone 16 -perusmallit ovat saamassa 8 gigatavua RAM-käyttömuistia, kun iPhone 15:ssä ja iPhone 15 Plussassa RAM-käyttömuistia on vielä 6 gigatavua. Pro-malleihin Apple toi 8 gigatavun RAM-käyttömuistin jo iPhone 15 Prossa ja iPhone 15 Pro Maxissa.

Raportoidusti iPhone 16 ja iPhone 16 Plus tulevat yhä sisältämään jo kaikista iPhone 15 -malleista löytyvän Qualcomm Snapdragon X70 -modeemin, kun samalla huippumallit siirtyisivät sukupolvea uudempaan ja parempaan Snapdragon X75 -modeemiin.

Mobiiliverkkoyhteyden lisäksi myös Wi-Fi-kyvykkyydessä voi olla ero perus- ja huippumallien välillä. iPhone 16 ja iPhone 16 Plus ovat kerrotun mukaan saamassa jo iPhone 15 Pro -malleista löytyvän Wi-Fi 6E -tuen, mutta samalla uusiin huippumalleihin saattaa olla luvassa jo Wi-Fi 7 -tuki.

Huhujen mukaan pääosin uusissa iPhone 16 -puhelimissa akut ovat myös kasvamassa kapasiteetiltaan.

Aiemmin raportoidusti Apple on paketoimassa akun ainakin osassa iPhone 16 -malleja uudella tavalla ruostumattomasta teräksestä valmistettuun kuoreen, mikä sekä helpottaa akun irrottamista että mahdollistaa suuremman energiatiheyden.

Kuultujen paljastusten mukaan iPhone 16, iPhone 16 Pro ja iPhone 16 Pro Max saisivat kapasiteetiltaan entistä suuremmat akut samalla, kun iPhone 16 Plussan akun kapasiteetti laskisi jonkin verran edeltäjästään. Paljastuneet, varmentamattomat iPhone 16 -puhelinten akkukapasiteetit verrattuna edeltäviin iPhone 15 -malleihin ovat:

  • iPhone 16: 3 561 mAh (+6,3 %)
  • iPhone 16 Plus: 4 006 mAh (-8,6 %)
  • iPhone 16 Pro: 3 355 mAh (+2,5 %) tai 3 577 mAh (+9,3 %) – ristiriitaisia paljastuksia eri huhuissa
  • iPhone 16 Pro Max: 4 676 mAh (+5,7 %)

Lisäksi tulossa voi olla nopeampi pikalataus. Huhujen mukaan iPhone 16 Pro ja iPhone 16 Pro Max tukisivat jopa 40 watin langallista pikalatausta sekä lisäksi 20 watin langatonta MagSafe-latausta. Edellä mainitut lataustehot olisi merkittävä korotus nykyisten iPhone 15 -mallien tukemaan 27 watin lataustehoon. MagSafe-latausteho iPhoneissa rajoittuu puolestaan nykyään 15 wattiin.

Merkittävästi nousevan lataustehon myötä erityisesti langallisen pikalatauksen pitäisi olla huomattavasti aiempaa vikkelämpi. Aiemmissa iPhoneissa Apple on luvannut pikalatauksen lataavan akun noin 50 prosentin varaukseen 30 minuutissa.

Applen kilpailijoista Samsungia lukuun ottamatta useimmat muut valmistajat tarjoavat huippupuhelimissaan merkittävästi korkeampia, usein jopa yli 100 watinkin pikalataustehoja, joihin verrattuna Applen mahdollisesti 40 wattiin nouseva pikalatausteho ei olisi vielä kovin korkealla tasolla.

iPhone 16 -huippumallien osalta mallinimistä ei ole täyttä varmuutta. Applen on huhuttu harkitsevan Ultra-mallinimen käyttöönottoa iPhoneissa, mutta on epävarmaa tapahtuuko näin lopulta.