PlayStation 5, testattu levyasemallinen malli, hinta 529e (levyasemallinen malli), 429e (levyasematon malli)
PlayStation 5 -pelikonsoli on yksi vuoden odotetuimpia tuotejulkaisuja. Konsoli onnistuu lunastamaan sille asetetut odotukset eikä miinuksia löydy montaa. Laitetta on edelleen heikosti saatavilla ja halukkaat ostajat joutuvat odottamaan kauppojen miinukselle menneiden saldojen täyttymistä keväälle.
Katso testikokemuksia konsolista myös videolta!
Ulkoasu
Ensimmäisenä huomio kiinnittyy konsolin kokoon. PlayStation 5 on huomattavasti mitään aiemman sukupolven konsolia isompi. Kannattaa mitata TV-tason väliköt, jos aikoo konsolin sellaseen asettaa. Harvemmin ne nimittäin ovat tämänkokoisille laitteille mitoitettuja.
Sentään laite asettuu pystyyn tai vaakatasoon, mikä vähän helpottaa paikan löytämistä konsolille.
Konsolin ulkoasu kiinnittää sekin huomiota enemmän kuin parissa aiemmassa konsolisukupolvessa. Mieleen tulee leipälaatikkoa muistuttanut ensimmäisen sukupolven PlayStation 3. Uusi PlayStation 5 on nimittäin valkoisena isokokoisena konsolina todella huomiota herättävä. Isot siivekkeet ja monikulmainen muotoilu ovat aika erilainen näky kuin viime vuosina nähdyt mustat ja kompaktit laatikot.
Liitäntöinä konsolissa on HDMI-ulostulo, verkkoportti, yhteensä neljä USB-porttia ja paikka virtajohdolle. Testatussa mallissa on lisäksi levyasema. Saatavilla on myös versio konsolista ilman levyasemaa.
Ainoa puute liitännöistä on optinen äänilähtö. Sony varmaankin laskee sen varaan, että käytännössä kaikki vievät äänet HDMI:n kautta. Ja näin varmasti onkin, mutta optinen lähtö olisi silti ollut mukava lisä.
Tehokasta rautaa
Ennakkoon markkinoinnissa ja puheissa niin uuden PlayStation 5:n kuin Xbox Series X:n kohdalla on korostettu nopeutta. Nopean käyttökokemuksen mahdollistaa uudenlainen nopea kovalevy. Uutta rautaa konsolissa on myös AMD:n grafiikkasuoritin ja prosessori.
Konsolin käyttö onkin todella jouhevaa. Peleistä on saatu latausajat minimiin ja kaikkien konsolin valikoiden selailu sujuu kevyesti.
Eri pelien välillä voi myös vaihdella huomattavasti aiempaa nopeammin ja peleihin palaaminen tapahtuu sujuvasti.
Pelit myös latautuvat paljon PlayStation 4:ää nopeammin varsinkin nopeilla kymmenien tai satojen megojen nettiyhteyksillä. Näin nopeista verkkoyhteyksistä PS4 ei osannut ottaa samalla tavalla tehoa irti.
Huomattavin miinus konsolin raudassa on SSD-kiintolevyn käytössä oleva kapasiteetti. Sitä on vain vajaat 700 gigatavua pelien ja sovellusten asennuksia varten.
Pelit ovat nykyisin monet noin 50 gigan kokoisia tai isompiakin, joten näin pieni määrä tilaa ei ole paljoa. Uuden kovalevyn pitäis mahdollistaa hieman pienemmät asennuskoot kun tekstuureissa voidaan säästää tilaa ja samoja tekstuureja ei tarvii pakata asennukseen montaa kertaa.
Marvel’s Spider Man on ensimmäinen peli, jossa tämän näkee käytännössä. Uudelle konsolille tehdyn version asennustiedosto on kymmenen gigatavua alkuperäistä peliä pienempi. Tämä kehitys ei riitä korvaamaan aiempaa pienempää kovalevytilaa.
Nätti ja jouheva pelikokemus
Olennaisinta konsolille on pelien pelaaminen ja siinä PlayStation 5 onnistuu. Tuore rauta tarjoaa nätin näköisen ja hyvin toimivan 4K-pelikokemuksen.
Nopean SSD-kovalevyn latausajat huomaa välittömästi. Pelit käynnistyvät sekunneissa ja pitkät latausruudut ovat historiaa.
Tehokkaan raudan lisäksi uusi DualSense-ohjain esiintyy edukseen. Liipasimien uudenlainen tuntuma, reilusti kehittynyt tärinäpalaute ja ohjaimen parempi kaiutin tuovat pelikokemukseen lisää enemmän kuin aluksi tajuaa edes ajatella.
Konsolin ominaisuuksien esittelyyn kehitellyssä Astro’s Playroomissa voi huomata kuinka ohjaimen tärinä- ja äänipalautteen avulla pelimaailman erilaiset pinnat saadaan tuotua pelaajan käsiin. Betonin ja lasikuvun päällä kävely tuntuu oikeasti erilaiselta.
Testivaiheessa konsolilla pelattiin seuraavia pelejä: Astro’s Playroom, Demon Souls, Marvel’s Spider Man Remastered, Marvel’s Spider Man Miles Morales, Bugsnax ja Sackboy’s Adventure.
Kaikki pelit pyörivät nätisti 4K-resoluutiolla ja 60 kuvan sekuntinopeudella. Spider Man -peleistä ja Demon Soulsista löytyy myös kuvanopeuden 30 kuvaan sekunnissa pudottava grafiikkatila. Hitaamman kuvanopeuden vastapainoksi voi kuitenkin ihailla reaaliaikaista säteenseurantaa ja hieman tarkempaa kuvaa.
Konsolin oheessa mainostettuun 8K-resoluutioon tai 120 kuvan sekuntinopeuteen tuskin yltää monikaan peli laitteen elinkaaren aikana. Niin korkea resoluutio tai niin kova kuvan päivitysnopeus vaatii raudalta liikaa. Todennäköisesti pelit tulevat pysymään 4K-tarkkuudessa pääosin 30 kuvan sekuntinopeudella.
Television valinta PlayStation 5:lle
Iso osa konsolikokemusta on tietenkin sen kanssa käytetty televisio. Jos on nyt jo kiire ostamaan uutta konsolia, mutta sen kanssa ajateltu televisio on vanhempaa FullHD-tarkkuutta, jää konsolin käyttökokemus vajaaksi. Päivitys vähintään HDMI 2.0 -ominaisuuksilla varusteltuun televisioon on siis paikallaan uuden konsolin oston yhteydessä. Minimitasoksi hyvä on tuki 4K-kuvalle 60 kuvan sekuntinopeudella.
Jos vain mahdollista, kannattaa samantien sijoittaa HDMI 2.1 -ominaisuuksia tukevaan televisioon, jotta konsolista saa eniten irti.
Edellisen sukupolven päivityskonsoleiden PS4 Pro:n ja Xbox One X:n kanssa 4K ei vielä ollut vaatimus televisiolle, mutta nyt PlayStation 5:n ja mitä todennäköisimmin myös Xbox Series X:n kanssa päivitys on suotavaa.
Valinta levyaseman ja kokonaan digitaalisen mallin väliltä on yksinkertainen. Syyt omistaa levyjä käyttävä malli on halu käyttää PlayStation 4:n levyillä olevia pelejä uudessa konsolissa tai BluRay-levyjen katsominen, joille ei ole muita soittimia. Jos on jo aiemman konsolisukupolven kanssa tottunut ostamaan pelit digitaalisena, tulee levyasemaa tuskin kaipaamaan ”varmuuden vuoksi”. Levyasema on hinnan lisäksi ainoa nämä kaksi mallia erottava seikka.
Konsolin heikko saatavuus on tietysti ikävä seikka, mutta kannattaa malttaa odottaa. Niin ihmeellisestä laitteesta ei ole kyse, että se olisi satoja euroja myyntihintaansa arvokkaampi. Pelivalikoimakaan ei ole vielä kummoinen ja suurin osa peleistä on saatavilla myös vanhoille alustoille.
Jos ei ole suurta hinkua pelamaan Demon Soulsia tia Bugsnaxia, jotka ovat ainoat PS5:n tämänhetkiset yksinoikeuspelit, ei konsolin oston kanssa ole vielä kiire. Laite on hyvä, mutta tuttuun tapaan pelikirjaston kehittyminen vaatii noin vuoden päivät. Sen jälkeen uudelle sukupolvelle uniikkia pelattavaa alkaa todennäköisesti olla tarpeeksi.
Yhteenveto
Kaikessa on menty eteenpäin edellisestä konsolista. Kaikki mitä haluaa tehdä tapahtuu paljon nopeammin ja jo ensimmäiset julkaisupelit näyttävät hyviltä. PlayStation 5 on erittäin hyvä konsoli.
Merkittävä onnistuminen on myös uusi DualSense ohjain. Se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Lähitulevaisuudessa toivottavasti uskaltaa mennä tapahtumissa tai kaupoissa kokeilemaan muidenkin lääppimiä ohjaimia.
Iso ja oikeastaan ainoa miinus tulee vähäisestä kovalevytilasta. Myös levyllä ostetut pelit kun täytyy kuitenkin asentaa konsolin kovalevylle.
Kenelle? Konsolipelaajalle, joka haluaa kiireesti uusimpien pelien pariin, ja jolta löytyy riittävän hyvä televisio tai näyttö konsolin kaveriksi.
Tekniset tiedot: PlayStation 5
- Kahdeksanytiminen AMD:n Zen 2 CPU
- AMD:n grafiikkasuoritin, laskentateho kymmenen teraflopia
- I/O-integroitu SSD-kiintolevy
- 16 Gt GDDR6-muistia
- 4K UHD Blu-ray-asema (levyasemallisessa versiossa)
- Hinta: 529e (levyasemalla), 429e (ilman levyasemaa)
Kuvat: Sony ja Joonas Koivisto
Lue myös:
Ensituntumat PlayStation 5:n käyttöönotosta: Konsolissa ei tunnu kompromisseja
Samsung Q950TS – testissä Samsungin edistyinein 8K QLED
Samsung Odyssey G7 32’ – Testissä kaareva pelinäyttö päihittää tasaiset vertailukohtansa
Seuraa Teknavia sosiaalisessa mediassa! Löydät meidät
Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja YouTubesta