Googlen viime viikolla julkaisemalla, loppuviikosta myös Suomessa tarjolle tulleella Allo-viestisovelluksella on edessään kivinen tie.
Syyt kiviselle tielle ovat selkeät: Allo ei tarjoa juuri mitään kiinnostavaa ja toisaalta kukaan ei kaipaa yhtä uutta viestisovellusta lisää. Vaihtoehtoja on jo nyt lukemattomia. Suomessa suosituimpia perusviestittelyyn ovat Facebook Messenger ja WhatsApp, kuvilla ja videoilla viestintään myös Snapchat.
Maailmanlaajuisesti Facebook Messengerillä ja WhatsAppilla käyttäjiä on jo yli miljardi ja tärkein asiahan viestipalvelussa ovat muut käyttäjät – itse sovellukset muistuttavat varsin läheisesti toisiaan toiminnoiltaan sekä mahdollisuuksiltaan ja tyydyttävät useimpien tarpeen enemmän kuin hyvin.
Allon heikkoja lähtökohtia ja menestysmahdollisuuksia entisestään heikentää se, että Allo on yksinkertaisesti huonompi kuin vaihtoehdot.
Viestisovelluksena se ei tarjoa oikeastaan mitään parempaa kuin muut. Sen sijaan Allo on sidottu vain yhteen laitteeseen kerrallaan eikä sitä voi käyttää tietokoneella verkkoselaimella tai edes tabletilla: Allo on saatavilla vain puhelimille, joten se on selvässä alakynnessä kilpailijoihinsa nähden. Toisaalta Allo ei myöskään integroidu SMS-tekstiviestien, vaikka onkin vain puhelimeen sidottu. Eikä toisaalta samaan kokonaisuuteen ole kätevästi tuotu (video)puhelujakaan – eli vaikkapa yhteyttä Googlen toiseen tuoreeseen Duo-videopuhelusovellukseen.
Keskustelua on herättänyt myös Googlen mielenmuutos, jonka myötä kaikki normaalit Allo-viestit tallennetaan myös Googlen palvelimille pysyvästi, kunnes käyttäjä ne päättää puhelimestaan poistaa. Ainoastaan erillisessä incognito-tilassa lähetettyjä viestejä ei tallenneta.
Suomalaisittain Allon heikkouttavielä korostaa, etteivät sen ainoat merkittävät lisäykset viestisovelluksiin – valmiit älykkäät vastaukset sekä Google Assistant – toimi toistaiseksi kuin vasta englanniksi.
Google Assistant onkin mielenkiintoisin osa Alloa. Mutta osaksi keskustelua kaverien kanssa välillä vielä todella kömpelöä robottiatuskin monet haluavat englanninkielisissä maissakaan toistaiseksi tuoda. Google Assistant on kuitenkin Allossa mukana myös omana keskustelunaan ja sen kanssa voi viestitellä samaan tapaan kuin aiemmin on voinut puhuen keskustella ja hoitaa asioita Sirin kanssa.
Näyttää siltä, että Googlen olisi pitänyt unohtaa pyrkimys mukaan viestisovellusten kilpaan ja julkaista Google Assistant vain omana itsenäisenä sovelluksenaan. Ehkä se niin vielä tekeekin.Saman ajatuksen soisi heräävän myös Applella: myös Siri olisi monesti kätevä, mutta puhuminen sille ei monissa tilanteissa tunnu sopivalta – tai ainakaan mukavalta.