Lippulaivan paluu – testissä Sonyn uusi huippupuhelin

Sonyn syyskuun alussa esittelemä ja lokakuun aikana Suomessakin myyntiin saapuva Xperia XZ on vuoden tauon jälkeen taas ihka oikea lippulaivapuhelin japanilaisvalmistajalta.

Pakkaa sekoitti alkuvuodesta ilmestynyt Xperia X Performance, joka merkkasi päätöstä aiemmille Xperia Z -sarjan huippumalleille. X Performance sisälsi toki tehokkaan suorittimen ja mainion kameran, mutta kokonaisuutena laite ei oikein pärjännyt vertailussa muiden valmistajien huippumalleihin. Uusi Xperia XZ on eri maata. Se tuo jälleen todellisen lippulaivan tuntua Sonyn mallistoon.

 

Sony Xperia XZ:

  • 5,2-tuuman Full HD -näyttö
  • Qualcomm Snapdragon 820 -suoritin
  • Kolme gigatavua RAM-muistia
  • 32 gigatavua tallennustilaa, muistikorttipaikka
  • 2900 milliampeeritunnin akku, Qualcomm Quick Charge 3.0, USB-C -liitäntä
  • 23 megapikselin takakamera 1/2,3 tuuman kennolla, ennakoiva hybridiautomaattitarkennus, kolminkertainen kuvantunnistus, 4K-videotallennus
  • 13 megapikselin etukamera f/2,0 aukolla
  • 146 x 72 x8,1 millimetriä, 161 grammaa
  • IP68-luokitus, sormenjälkitunnistin
  • Suositushinta 699 euroa

Jos ensifiiliksistä aloitetaan, niin Xperia XZ tuntuu ja näyttää laadukkaalta. Muotoilussa on tuttua Sonya, eli selkeitä linjoja, suoraviivaista muotoilua ja esimerkiksi oikealta laidalta löytyvä virtapainike sormenjälkitunnistimineen. Yksityiskohdissa on kuitenkin hieman uusia tuulia ja materiaalivalinnat sekä tukeva rakenne tekevät selväksi, että kyseessä on todellinen huippumalli. Laite todella näyttää ja tuntuu lippulaivamallilta.

Xperia XZ:n takakuoren materiaalia Sony kutsuu nimellä Alkaleido, ja käytännössä se tarjoaa tyylikkään metallisen viimeistelyn, joskin hieman liukkaan pinnan. Värivaihtoehtoja ovat uusi sininen Forest Blue sekä päivitetyt Mineral Black- ja Platinum-klassikkovärit. Testilaite oli musta ja varsin siistin näköinen. Valaistuksesta riippuen pinnan sävy vaihteli tyylikkäästi.

Tuttuun tapaan Android-käyttöjärjestelmä on Sonylta saanut kohtuullisen pieniä muokkauksia, eli käyttöliittymä muistuttaa paljon Googlen vakio-Androidia, Sonyn omilla sovelluksilla toki maustettuna. Käyttöjärjestelmä toimii hienosti ja sovellukset pyörivät Qualcommin tehokkaalla suorittimella nykimättä. Tässä auttaa myös näytön tarkkuus, joka on ”vain” Full HD -tasoa, kun jotkut kilpailijat käyttävät tarkempaa QHD-näyttöä. 5,2-tuumaiselle näytölle Full HD -tarkkuus on kuitenkin aivan riittävä, ellei näyttöä ole tarkoitus tuijottaa suurennuslasin (tai VR-lasien) läpi.

2900 milliampeeritunnin akku XZ:n kokoisessa laitteessa ei ole järisyttävän suuri, eikä Sonyn aiemmista lippulaivoista tuttua kahden päivän akkukestoa välttämättä kannata odottaa muuten kuin erityisen säästeliäällä käytöllä. Hieman lohtua kuitenkin tuo se, että Sony on uuteen huippumalliinsa tuonut tuen Qualcommin Quick Charge 3.0 -pikalataukselle, eli lisävirtaa saa tarvittaessa nopeastikin.

XZ sisältää muutamia jippoja, jotka pidentävät akun käyttöikää. Esimerkiksi Battery Care hallitsee latausta käyttötapojen perusteella ja keskeyttää latauksen lataustason ollessa 90-prosenttinen. Akku ladataan täyteen 100 prosenttiin juuri ennen kuin puhelin normaalisti irroitetaan laturista.

Mielenkiintoinen erikoisuus Xperia XZ:ssa on sen kamera. XZ käyttää samaa kameraa kuin sen kanssa samaan aikaan esitelty X Compact, mutta ässänä hihassa XZ tukee myös 4K-videokuvausta, jota X Compact ei hallitse.

23 megapikselin kennon kavereina on kaksi apukennoa ja kolminkertainen kuvantunnistus. Kokonaisuus yhdistää sekä laser- että vaihetarkennuksen. Lopputuloksena on nopea tarkennus ja esimerkiksi erinomainen valkotasapaino, ainakin siihen asti, että valo alkaa vähentyä. Hyvin valaistuissa oloissa kamera on erinomainen ja nopea käyttää, mutta hämärässä kuviin tulee kellertävä sävy.

Oletuksena kamera ottaa kahdeksan megapikselin kuvia, jotka ovat varmasti useimpiin tarkoituksiin riittäviä, eivätkä täytä tallennustilaa niin nopeasti kuin isommat kuvat. Täyden 23 megapikselin tarkkuuden saa käyttöön kameran asetuksista.

Toinen XZ:n kameran apukennoista auttaa valkotasapainon löytämisessä, hyvin tuloksin.

 

Hämärässä XZ:n kamera pärjää kohtuullisesti, mutta kuviin tulee kellerrystä. Hyllyn keskellä näkyy hieman linssivääristymää.

 

Maisemakuvaan mahtuu paljon yksityiskohtia, kun tarkkuus on 23 megapikseliä.

 

Tässä zoomattu versio yllä olevasta kuvasta.

 

Apple iPhone SE:n (ja 6s:n) kamera 12 megapikselillään kadottaa yksityiskohtia, kun kuvaa zoomataan.

 

Kuva kauppakeskuksen katolta valoa vasten Xperia XZ:lla…

 

… iPhone SE:llä…

 

… ja Samsung Galaxy S7 edgellä.

Sony on aiemminkin osannut tehdä kameroistaan tarkkoja, mutta XZ loistaa myös esimerkiksi nopealla tarkennuksellaan. Videokuvaustakin tuli testijakson aikana kokeiltua sen verran, että kuvanvakautusta voi kutsua hyvin toimivaksi. 4K-videokuvauksessa kannattaa huomioida, ettei vaihtoehtoa löydy suoraan videokuvauksen asetuksista, vaan kyseessä on erillinen kuvaustila, joka otetaan käyttöön kameran lisäsovelluksista. 4K-videokuvaus on myös järjestelmäpiirille sen verran raskasta, että laite antaa varoituksen mahdollisesta ylikuumenemisesta, joka tietyissä olosuhteissa saattaa keskeyttää kuvaamisen.

Yhteenveto

Millään osa-alueella ei isompaa moitittavaa löytynyt, ja 699 euron hinnallaan XZ ei ole sen kalliimpi kuin muidenkaan isojen valmistajien huippumallit. Muotoilu ja ulkonäkö ovat makuasioita, mutta ainakin XZ on rauhallisen tyylikäs ja enemmän edustusluokkaa kuin keväällä ilmestynyt Xperia X Performance. Sony on jo pidempään tarjonnut huippupuhelimiaan vedenkestävinä, eikä XZ tee sillä saralla poikkeusta.

Xperia XZ on jälleen todellinen lippulaivamalli Sonylta. Kokonaisuus tuntuu laadukkaalta, näyttää hyvältä ja toimii hienosti. Yhtiön puhelimilla on oma vankkumaton kannattajakuntansa, jolle uusi XZ sopii erinomaisesti, mutta yhtä lailla sitä voi suositella kaikille muillekin huippuluokan Android-puhelinta kaipaaville.