Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Twitterin päivitetty kehittäjäsopimus vahvistaa: kolmansien osapuolten sovellukset palvelun käyttöön ovat nyt kielletty

Kolmansien osapuolten sovelluksilla ei enää Twitteriä käytetä.

Twitter on vahvistanut 19. tammikuuta päivitetyssä kehittäjäsopimuksessaan virallisesti kieltäneensä kolmansien osapuolten sovellukset, jotka mahdollistivat aiemmin Twitterin kokonaisvaltaisen käyttämisen.

Kehittäjäsopimuksen päivittäminen seuraa Twitterin yllättävää liikettä vajaata viikkoa aiemmin estää ilman minkäänlaista ennakkoilmoitusta kolmansien osapuolten sovelluksia sulkemalla ne sen rajapinnan ulkopuolelle.

19. tammikuuta 2023 alkaen Twitterin kehittäjäsopimus kieltää erikseen Twitterin rajapinnan hyödyntämisen Twitterin sovelluksia korvaavien tai vastaavien palvelujen tai tuotteiden luomiseen. Käytännössä uusi ehto kieltää kolmansien osapuolten kehittämät ja tarjoamat sovellukset Twitterin käyttämiseen, eli twiittien julkaisemiseen ja lukemiseen.

Twitter esti alun perin Suomen aikaa jo viime viikon torstain ja perjantain välisen yön aikana 13. tammikuuta kolmansien osapuolten tarjoamia Twitter-sovelluksia enää toimimasta.

Twitterin kolmansien osapuolten sovelluksille tarkoitettu rajapinta lopetti yllättäen monien sovellusten osalta toimimasta.

Monen päivän ajan Twitter ja sen pääomistaja Elon Musk eivät kommentoineet asiaa mitenkään, kunnes 17. tammikuuta Twitterin sovelluskehittäjille suunnatun Twitter Dev -tilin kautta todettiin, että ”Twitter panee täytäntöön pitkään voimassa olleita API-sääntöjään” ja että ”tämä voi johtaa siihen, että jotkin sovellukset eivät toimi”. Twitter ei kuitenkaan selventänyt, mitä tuolloisia sääntöjä kolmansien osapuolten sovellukset olivat rikkoneet.

Nähtävästi välissä annettu kommentti olikin täyttä valetta tai ainakin harhaanjohtamista, ja todellisuudessa Twitterillä oli vain tehty päätös estää kolmansien osapuolten sovellukset ennen kuin ne ehdittiin virallisesti kieltää kehittäjäsopimuksessa.

Twitterin toimintaa kolmansien osapuolten Twitter-sovellusten mahdollistaneen rajapinnan sulkemisessa ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta tai lopulta edes tiedoksiantoa on pidetty ennenkuulumattomana. Sovellusten käyttäjät saivat eteensä vain virheilmoituksen, ja sovellusten kehittäjille Twitter ei ole kertonut mitään selitystä tai perusteluja toiminnalleen.

Twitter on tähän asti ollut poikkeuksellinen sosiaalisen median palvelu siitä, että merkittävä osa käyttäjistä on käyttänyt sitä vain kolmansien osapuolten sovellusten kautta. Suosittuja kolmansien osapuolten kehittämiä Twitter-sovelluksia ovat olleet esimerkiksi juuri Tweetbot sekä lisäksi Twitterrific.

Kolmansien osapuolten sovellukset toivat paljon innovaatioita. Esimerkiksi Twitterrific keksi aikanaan nimetä palvelun julkaisut twiiteiksi (englanniksi tweet) sekä ottaa käyttöön logossa linnun.

Yli vuosikymmen sitten Twitter myös hankki pohjan omalle mobiilisovellukselleen ostamalla tuolloin suositun kolmannen osapuolen Twitter-sovelluksen Tweetien.

Twitter on vanhastaan sallinut edelleen kolmansien osapuolten sovellusten toiminnan, vaikka sitä onkin jo aiemmin vuosien saatossa rajoitettu. Kolmansien osapuolten sovellusten kautta Twitteriä on voinut käyttää ilman mainoksia, joista Twitter yhä saa valtaosan tuloistaan, joten sinällään Muskin heikkoon taloudelliseen tilaan ajamalla Twitterillä on kannusteet puuttua niiden toimintaan – vaikka Twitterin rajapinnan käyttökin on maksanut muille sovelluksille.

Twitter mahdollistaa edelleen rajapintansa kautta Twitterin tietojen hyödyntämisen ja toiminnan palvelussa erilaisille sovelluksille ja palveluille, jotka eivät kuitenkaan tarjoa kokonaisvaltaista Twitterin sovelluksia korvaavaa käyttökokemusta.