Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Samsung Galaxy Watch3 ja Galaxy Watch Active2 saavat EKG- ja verenpainemittauksen Pohjoismaissa 22. helmikuuta alkaen

Samsung-älykellojen terveysominaisuuksiin tulee merkittävä laajennus.

Samsung on kertonut tuovansa Samsung Health Monitor -sovelluksen älykelloilleen Galaxy Watch3:lle ja Galaxy Watch Active2:lle päivityksenä Pohjoismaissa vaiheittain 22. helmikuuta alkaen.

Uuden sovelluksen myötä Samsungin älykelloilla on jatkossa mitata ja seurata verenpainetta sekä EKG-sydänsähkökäyrää.

Jotta verenpaine- tai EKG-mittaus on mahdollista, Samsung Health Monitor -sovellus on ensin asennettava sekä älykellolle että Galaxy-puhelimelle. Kelloihin sovellus asentuu automaattisesti, kun Galaxy Wearable -sovellus päivitetään Galaxy Storen kautta viimeisimpään versioon.

Samsung tiedotti aiemmin päivityksen jakelun Euroopan maissa käynnistyvän jo 4. helmikuuta, mutta vasta nyt päivitys on toden teolla tulossa ainakin Pohjoismaissa.

Samsung Health Monitor sai CE-merkinnän joulukuussa 2020, minkä myötä sovellus hyväksyttiin käytettäväksi 28 Euroopan maassa. CE-sertifikaatti takaa, että tuote täyttää EU:n lääketieteellisille laitteille asettamat terveys-, turvallisuus- ja ympäristövaatimukset, ja sen myötä sovellusta toimintoineen voidaan nyt käyttää 28 Euroopan maassa, Suomi mukaan lukien.

“Samsung Health Monitoria on käyttänyt jo lähes miljoona ihmistä sovelluksen kesäkuussa 2020 tapahtuneen Korean julkaisun jälkeen. Innovatiivisen palvelun CE-merkintä, jonka myötä palvelu on hyväksytty käyttöön myös Suomessa, on tärkeä merkkipaalu pyrkimyksissämme parantaa käyttäjien jokapäiväistä elämää teknologian kautta”, toteaa Samsungin Suomen mobiililiiketoiminnan johtaja Mika Engblom.

Samsungin Galaxy Watch3 ja Galaxy Watch Active2 tukevat sydänkäyrä- eli elektrokardiogrammimittausta (EKG), minkä lisäksi niissä on tarvittavat anturit verenpaineen mittaamiseen.

Samsung Galaxy Watch3 ja EKG-sydänsähkökäyrän mittaustoiminto.
Samsung Galaxy Watch3 ja EKG-sydänsähkökäyrän mittaustoiminto.

Samsungin tiedotteen mukaan sydänsähkökäyrissä havaittavat poikkeamat tai kohonnut verenpaine voivat kieliä terveysongelmista, ja jatkossa älykello osaa varoittaa käyttäjäänsä asiasta. Sekä EKG-että verenpainemittaus ovat käynnistettävissä suoraan älykellolla milloin tahansa, ja tiedot synkronoituvat nopeasti älypuhelimeen, jossa niitä voi silmäillä tarkemmin.

Korkea verenpaine on useiden aivo-, munuais-, sydän- ja verenkiertosairauksien riskitekijä. Hoitamattomana se voi johtaa aivohalvaukseen tai sepelvaltimotautiin.

Verenpainemittauksen kannalta tulee huomioida, että älykello tulee ensin kalibroida perinteisen käden ympärille asetettavan verenpainemittarin avulla. Kalibroinnin jälkeen verenpainetta voi mitata milloin vain. Laite analysoi sisäänrakennettujen antureiden havaitsemia sykeaaltoja ja laskee kalibrointi- ja mittausarvojen eron avulla senhetkisen verenpaineen.

Eteisvärinä puolestaan on rytmihäiriö, joka vaivaa maailmanlaajuisesti yli 30 miljoonaa ihmistä ja joka voi aiheuttaa useita komplikaatioita, kuten veritulppia, sydänkohtauksia ja aivohalvauksia.

Health Monitor -sovelluksen EKG-toiminto analysoi sydämen rytmiä Galaxy Watch3:n tai Watch Active2:n sensorien avulla. Mittaus suoritetaan istuen, käsivarsi aseteltuna tasaiselle pinnalle. Mittauksen käynnistämisen jälkeen toisen käden sormi asetetaan laitteen painikkeille, ja 30 sekunnin jälkeen sovellus näyttää mittaustuloksen. Tulos voi olla joko normaali (sinusrytmi) tai epänormaali, mikäli eteisvärinän merkkejä havaitaan sykkeessä.

Muista älykelloista EKG-sydänsähkökäyrämittaus on tuttua aiemmin jo muun muassa Apple Watchista, Series 4 -mallista alkaen.