Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Italiasta rapsahti yli 102 miljoonan euron sakot Googlelle - syynä Android Auto -alustan sovellustarjonnan rajoittaminen

Googlelle määrättiin kovat seuraamukset.

Italian kilpailuviranomainen on määrännyt Googlelle 102 034 433,91 euron sakon kilpailun rajoittamisesta.

Kilpailuviranomaisen mukaan Google on estänyt kilpailua toteutumasta, kun se ei ole mahdollistanut  italialaisen Enel X -energiayhtiön JuicePass-sovelluksen tuomista tarjolle Android Auto -toiminnon kautta. Android Auto on Android-laitteiden toiminto, joka tarjoaa autojen viihdejärjestelmän kautta käytettävän käyttöliittymän eri toiminnoille ja sovelluksille.

Sakon ohella kilpailuviranomainen on edellyttänyt Googlen avaavan Android Auto -alustan myös muille sovelluksille, kuten Enel X:n sovellukselle. JuicePass sisältää toimintoja liittyen sähköautojen lataamiseen, mahdollistaen latauspisteiden löytämisen ja käyttämisen.

Kilpailuviranomainen toteaa, että kehittämänsä Android-käyttöjärjestelmän ja sen Google Play -sovelluskaupan kautta Google on hallitsevassa asemassa mitä tulee sovellusmarkkinoihin. Italiassa Androidin osuus älypuhelinmarkkinoista on noin kolme neljännestä.

Googlen nähdään suosineen Android Auton rajoittamisella omaa Google Maps -karttapalveluaan, johon se on myös jo tuonut tietoja muun muassa sähköautojen latauspisteistä.

Mielenkiintoisesti huhtikuun 2021 alussa Google avasikin Android Auton uusille navigointi-, pysäköinti- ja latauspaikkasovelluksille. Tältä osin Google näyttääkin siis jo reagoineen italialaisviranomaisen vaatimuksiin.

TechCrunchin mukaan Google kiistää toimineensa väärin ja olevansa eri mieltä kilpailuviranomaisen päätöksestä. Google ei kuitenkaan vahvistanut erikseen aikooko se mahdollisesti valittaa päätöksestä.

Googlen ohella myös Apple on avannut Android Autoa vastaavaa CarPlay-toimintoaan vain valikoidusti tiettyjen kategorioiden osalta.

Nyt Android Autoon liittyen annettu sakko on vain pieni osa eri teknologiajättejä vastaan käynnissä olevista prosesseista eri puolilla maailmaa. Google itsekin on saanut useampaan otteeseen eri asioista sakkoja Euroopan komissiolta – esimerkiksi jo vuonna 2018 4,3 miljardia euroa johtuen Android-laitevalmistajien kanssa tehdyistä, kilpailua rajoittavista sopimuksista.

Hiljattain Euroopan komissio totesi alustavassa kannanotossaan myös Applen rikkoneen EU:n kilpailulainsäädäntöä App Store -sovelluskaupan kanssa kieltämällä vaihtoehtoisten maksutapojen tarjoamisen. Komissiolta odotetaan jatkossa tuntuvia sakkoja Applelle sekä vaatimusta muuttaa toimintaansa.