Google julkisti yhdeksän Android-uudistusta

Google on esitellyt uusia Android-ominaisuuksia.

Kaikkiaan niitä on tulossa yhdeksän kappaletta.

Androidiin on lähiaikoina tulossa runsaasti uudistuksia. Osansa saavat niin perinteiset Google-sovellukset kuin Android Auto sekä älykellotkin, ja monet uusista toiminnoista pohjautuvat tekoälyyn sekä Googlen Gemini-kielimalliin.

Gemini-kielimalli saapuu Messages-sovellukseen.

Googlen Messages-viestisovelluksella voi vastedes kirjoitella viestejä Geminin avulla. Pelkän ohjauksen ohella Gemini osaa myös antaa inspiraatiota tai ideoita vaikkapa erilaisia kutsuja varten – joskin ensi alkuun vain esiversiona (beta) ja englanniksi.

Myös Android Auto hyötyy tekoälystä tarjoten jatkossa nopeita yhteenvetoja saapuneista viesteistä. Tekoäly kokoaa yhteen pääasiat sekä kahdenvälisistä että ryhmille suunnatuista keskusteluista ehdotellen myös sopivia vastauksia vailla tarvetta matkan keskeyttämiselle. Sopivan vastauksen voi valita yhdellä napautuksella.

Google Docsiin puolestaan voi jatkossa tehdä merkintöjä piirtäen. Ominaisuus tukee sekä tavallista sormikosketusta että erilaisia kosketuskyniä, ja käytettävissä on laaja valikoima erilaisia värejä ja tyylejä, Google kuvailee.

Piirrettyjä muistiinpanoja Google Docsissa.

Android-älypuhelimilla voi puolestaan vaihtaa äänen ulostuloksi Spotify Connectin kautta kytketyn toistolaitteen. Jo aiemmin YouTube Musicille julkaistu toiminto tukee siis nyt myös Spotifya.

Fitbit-sovellukseen on samalla lisätty mahdollisuus Health Connectiin lisättyjen tietojen esittämiselle. Health Connect on Googlen loppuvuodesta 2022 esittelemä terveystietojen keskus, jonka päämäärä on tuoda eri palveluihin tallennetut liikunta- ja terveystietueet saataville yhdestä paikasta.

Spotify Connectin ulostulo yhdistyy Androidin äänivalikkoon.

Wear OS -älykelloilla voi sen sijaan vastedes esittää Google Walletiin tallennettuja asiakirjoja, kuten lentolippuja, salikortteja ja muita vastaavia halutessaan. Google Maps puolestaan oppii näyttämään julkisen liikenteen aikataulutietoja myös älykellolla.

Google Maps älykelloissa päivittyy joukkoliikennetiedoilla.

Google Lensin ja Mapsin yhteistoimintaan lisätään uusi, saavutettavuutta parantava lukutoiminto, jonka avulla käyttäjät voivat kuunnella esimerkiksi paikkojen esittelyjä Mapsia käyttäessään.

Google Lensille esiteltiin jo viime vuonna runsaasti muitakin, muun muassa saavutettavuuteen ja tekoälyyn pohjautuvia uudistuksia, joihin laajennettu Maps-integraatiokin osaltaan liittyy.

Myös Lookout-sovellus hyötyy tuottavasta tekoälystä.

Niin kään saavutettavuutta yleisesti parantava Lookout-sovellus saa heikkonäköisille suunnatun toiminnon, joka luo tuottavan tekoälyn avulla kuvauksia ruudulla näkyvistä kuvista.

Kaikki edellä esitellyt Android-uudistukset julkaistaan lähiaikoina. On hyvä huomioida, että jakeluaikataulussa voi olla alueellisia eroja.