Android 16:n kehitystyö etenee, ja on edennyt nyt jo toiseen beetatestiversioon.
Ensimmäisen Android 16 Betan Google julkaisi tammikuussa kahden sovelluskehittäjille suunnatun esiversion jälkeen. Beta-versiot soveltuvat jo laajempaankin kokeiluun ja ovat saatavilla Android Beta Program -ohjelman kautta siihen liitetyille laitteille. Toki beetojen yleisen testiluonteen mukaisesti, virheitä ja ongelmia voi esiintyä enemmän kuin tavallisissa julkaisuversioissa.
Googlen suunnitellun aikataulun mukaan Android 16:sta on luvassa kaikkiaan neljä beetatestiversiota, joista seuraavat ovat tulossa maalis- ja huhtikuussa.
Android 16:n ensimmäisen esiversion Google julkaisi marraskuussa. Android 16:n aikataulu kulkee selvästi edellä aiempia versioita ja Google kertoi jo lokakuun lopulla Android 16:n julkaisun olevan suunniteltu huhti-kesäkuulle 2025. Vertailun vuoksi esimerkiksi viimeisimmän Android 15:n Google julkaisi tänä vuonna osaksi Androidin avoimen koodin projektia 3. syyskuuta ja päivityksenä Pixel-laitteilleen vasta 15. lokakuuta alkaen.
Android 16:n beeta Googlelta on saatavilla seuraaville Googlen laitteille: Pixel 6 ja 6 Pro, Pixel 6a, Pixel 7 ja 7 Pro, Pixel 7a, Pixel 8 ja 8 Pro, Pixel 8a Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL ja Pixel 9 Pro Fold, Pixel Fold ja Pixel Tablet.
Android 16 ei näillä näkymin tule olemaan käyttäjälle suoraan näkyviltä uudistuksiltaan kovin merkittävä päivitys.
Pääasiassa uusien Android-versioiden keskeisimmät uudistukset liittyvätkin järjestelmän kehittäjille suomiin mahdollisuuksiin samalla, kun useimmat merkittävimmistä käyttäjille näkyvistä uusista ominaisuuksista ja muutoksista tapahtuvat Google Play -palvelujen ja/tai Googlen sovellusten päivityksinä.
Ensimmäisissä esiversioissaan Android 16 toi mukanaan uudistuksia, jotka ovat suunniteltu parantamaan sovelluskokemusta, akunkestoa ja tukemaan suorituskykyä samalla minimoiden yhteensopivuusongelmat.
Android 16 Beta 2:ssa on esitelty parannuksia kameroiden hyödyntämiseen mahdollistaen muun muassa kamerasovellusten helpomman kehittämisen.
Tarjolle on tuotu Camera2-rajapinnassa hybridivalotus, joka mahdollistaa sovelluksille valotuksen tiettyjen osien manuaalisen hallinnan automaattisen valotuksen algoritmin hoitaessa loput. Lisäksi videokuvaussovelluksille on avattu uusia mahdollisuuksia tarkkoihin värilämpötilan ja sävyjen säätöihin.
Myös liikekuvien tallentamista on helpotettu uusilla Intent-toiminnoilla ja mukaan lisätty tuki UltraHDR-kuville HEIC-tiedostomuodossa. Lisäksi Google on kertonut kehittävänsä UltraHDR-tukea myös AVIF-muodossa.
Televisioille Android 16 tarjoaa standardoitut API-rajapinnat ääni- ja kuvaprofiileihin sekä laitteistoon liittyviin asetuksiin mitä tulee esimerkiksi erilaisiin profiileihin elokuville, urheilutapahtumille sekä pelaamiselle.
Android 16 Beta 2 tuo toki mukanaan muitakin pienempiä uudistuksia. Käyttäjät voivat kustomoida käytettävää mittajärjestelmää kieli- ja alueasetuksissa ja kehittäjille Android 16 helpottaa live-taustakuvien luomista uudella sisältörajapinnalla.
Peleille ja muille paljon resursseja vaativille sovelluksille Android 16:ssa on tarjolla uusia arvioita saatavilla olevista keskus- ja grafiikkasuoritinresursseista uusilla rajapinnoilla, minkä pitäisi parantaa suorituskykyä ja akunkestoa.
Käyttäjälle näkyvänä uudistuksena Android 16 Beta 2 on tuonut Pixel-laitteissa mahdollisuuden virtapainikkeen kaksoispainalluksen toiminnon muuttamiselle kameran avaamisesta Google Wallet -maksusovelluksen avaamiseen.
9to5Google-sivusto on koonnut yhteen myös Android 16 Beta 2:ssa tapahtuneita pikkumuutoksia, kuten käyttöliittymässä tapahtunutta hienosäätöä ja nimeämismuutoksia.
Aiemmin ensimmäisessä Android 16 Betassa käyttäjälle näkyvin uudistus olivat Live Updates -ilmoitukset. Kyseessä on uusi ilmoitustyyppi, joka mahdollistaa tiedoiltaan päivittyvät ilmoitukset esimerkiksi kyytitilauksiin, ruokatoimituksiin ja navigointiin liittyen. Kyse on näin ollen vastaavista ilmoituksista kuin on nähty jo Applen käyttöjärjestelmissä jonkin aikaa Live-ilmoitusten nimellä.
Lisäksi Android 16 Beta 1 muun muassa lisäsi tuen uudelle Advanced Professional Video (APV) -videokoodekille, tarkemmin APV 422-10 Profile -profiilille. Uusi koodekki on suunniteltu korkealaatuiseen videotallennukseen ja mahdollistaa pakkaukseltaan havaittavalta tasolta lähes häviöttömän videotallennuksen.
Mukana on myös General Ranging -rajapinnat, jotka käyttävät BLE-kanavien kuuntelua, BLE RSSI -pohjaista arviointia, Ultra Widebandia ja Wi-Fi-yhteyttä määritelläkseen tuettujen laitteiden välisen etäisyyden ja suunnan. Uudet rajapinnat mahdollistavat näin sovelluskehittäjille laitteiden välisen lähialuepaikannuksen.
Lisäksi mukana Android 16 Beta 1:ssä on pienempiä, lähinnä sovelluskehittäjien kannalta merkittäviä uudistuksia. Ensimmäisessä beetassa oli myös korjattu joukko aiempien esiversioiden bugeja.