Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Elisan 5G-verkko laajeni Alavieskaan - verkon alueella asuu nyt jo yli 70 prosenttia suomalaisista

Elisan 5G-verkko on laajentunut nyt Pohjois-Pohjanmaalla Alavieskaan.

Yhteensä Elisan 5G-verkko palvelee valtakunnallisesti jo 138 eri paikkakunnalla ja on riippumattoman ajomittaustutkimuksen mukaan Suomen kattavin. Verkon alueella asuu yli 70 prosenttia suomalaisista.

Alavieskassa Elisan 5G palvelee alkuun keskustan alueella.

”Aloitimme 5G-verkon rakentamisen suurimmista kaupungeista, mutta nyt verkko laajenee nopeasti pienemmille paikkakunnille. Tämä antaa myös yhä useammalle yritykselle mahdollisuuden kehittää toimintaansa uuden teknologian avulla. Suomalaiset ovat tottuneita siihen, että verkko toimii luotettavasti ja nopeasti missä tahansa liikummekin. 5G:n avulla varmistumme tästä myös tulevaisuudessa, sillä uuden verkon avulla kapasiteettia ja nopeutta saadaan merkittävästi lisää”, kertoo Elisan Pohjois-Suomen aluejohtaja Jarmo Mikkola.

”Alavieskassa panostamme kuntalaisten asumisviihtyvyyteen ja samalla haluamme taata erinomaiset toimintaedellytykset alueen yrittäjille. Nopeat ja monipuoliset tietoliikenneyhteydet ovat tärkeä osa tätä kehitystä. 5G-verkko on loistava täydennys alueen valokuituverkolle, ja näin kuntalaisilla ja yrityksillä on jatkossa käytössään entistäkin nopeammat ja luotettavammat yhteydet”, kertoo Alavieskan kunnanjohtaja Kari Pentti.

Elisan 5G-verkko on väestöpeitoltaan laajin Suomessa kattaen yli 3,8 miljoonan suomalaisen asuinpaikan yli 70 prosentin väestöpeitolla. Muista operaattoreista Telia on kertonut viimeksi marraskuun alussa sen 5G-verkon väestöpeitoksi yli 3 miljoonaa. Suurimmissa kaupungeissa sen väestöpeitto on noussut jo 80 prosentin tasolle. DNA puolestaan on kertonut marraskuun aikana sen 5G-verkon alueella asuvan liki 3 miljoonaa ihmistä 124 eri paikkakunnalla ja 53 prosentin väestöpeitolla. Kaikki operaattorit laajentavat verkkojaan koko ajan, joten tilanne muuttuu jatkuvasti. DNA:n ja Telian käyttämän 5G-verkon rakentamisesta Itä- ja Pohjois-Suomessa vastaa yhteisyritys Suomen Yhteisverkko.

Tarkemmin Elisan 5G-kuuluvuusalueisiin voi tutustua sen sivuilla.

5G-verkko mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat, jopa moninkertaisesti jo 4G:tä nopeammat mobiiliyhteydet. Lisäksi 5G-verkon kapasiteetti on edeltäjiinsä verrattuna moninkertainen, jonka ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu verkkoon huomattavasti enemmän. Suomessa kapasiteetin tarve on erittäin suuri, sillä suomalaiset käyttävät eniten mobiilidataa maailmassa. Myös viive on 5G-verkossa pienempi, jatkossa entisestään itsenäisten Standalone-verkkojen tullessa laajemmin käyttöön.

5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella. 5G:n käyttöä varten tarvitsee 5G:tä tukevan päätelaitteen, 5G-liittymän sekä tulee olla 5G-verkon alueella. Elisa myy 5G-liittymiä 300, 600 ja 1000 Mbit/s -nopeuksilla.

5G:n voi hankkia mobiililaitteeseen tai sitä voi käyttää kiinteän yhteyden korvaajana ulkoasennuksella kodin tai pienehkön yrityksen yhteisenä yhteytenä.