Uusi verkkokauppa Teknavi.com

Vertailussa jättipuhelimet: iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy Note 4

Jos näytön koko ratkaisee, nämä älypuhelimet ovat kukkulan kuninkaita. Mutta mitä hyötyä isosta näytöstä oikeasti on?

Vuonna 2011 esitelty Samsung Galaxy Note oli ensimmäisiä älypuhelimia, joka toi uudenlaista ajattelua kosketusnäytön käyttöön. Toki stylus-kynällä varustettuja laitteita oli nähty jo 2000-luvun puolessa välissä, mutta tuolloin kynän käyttö oli kankeaa eikä herättänyt käyttäjissä hurraa-huutoja. Nokiallakin oli stylys-laite, oman aikansa pioneeri N800, joka oli tarkoitettu vain netin käyttöön.

Noten näyttöä pidettiin malliston julkaisun aikaan jättimäisenä, mitä se on edelleen. Samsungin veto oli kuitenkin oikea. Note-puhelimesta tuli nopeasti yksi elektroniikkajätin tärkeimmistä tuotteista. Viime vuoden lopussa Noteja oli myyty maailmanlaajuisesti jo 50 miljoonaa kappaletta. Uusinta, 5,7 tuuman näytöllä varustettua Note 4:sta on mennyt kaupaksi 4,5 miljoonaa kappaletta ensimmäisen kuukauden aikana.

Apple heräsi isoihin näyttöihin vasta tänä syksynä, kun iPhone 6 Plus näki päivänvalon. Applen edesmennyt ikoni Steve Jobs ei nimittäin pitänyt lainkaan isoista puhelimista. Jobsin mielestä alle 4-tuumainen näyttö oli ainoa oikea koko älypuhelimelle, koska sitä isompi näyttö olisi hänen mielestään pirstouttanut käyttöjärjestelmän ja tehnyt hallaa sovellusten ulkoasulle.

​

Kun jättipuhelimista tuli trendi, Apple ei voinut jättäytyä kelkasta. Syntyi iPhone 6 Plus, jonka näyttö on 5,5-tuumainen.

Ison puhelimen ostajan kannalta tärkein kysymys kuuluu, mihin jättinäyttöä tarvitsee. Useimmille käyttäjille koko on liian iso, jos kriteerinä on käytettävyys. Lähes 6-tuumaisen näytön käyttäminen yhdellä kädellä vaatii yli-inhimillisen pitkät sormet tai normaalia enemmän sorminäppäryyttä.

Applella on vielä paljon opittavaa ison näytön hyödyntämisestä. Siinä missä Galaxy Note 4 on monipuolinen työväline, iPhone 6 Plus ei tarjoa juuri mitään sellaisia toimintoja, jotka kannustaisivat ottamaan täyden hyödyn irti isosta näytöstä.

Esimerkiksi ruudun jakaminen puuttuu iPhonesta edelleen. Käyttäjä joutuu liikkumaan sovellusten välillä koti-näppäimen kaksoisnapautuksella ja valitsemalla sen jälkeen halutun sovelluksen.

Apple on helpottanut yhden käden käyttöä lisäämällä koti-näppäimeen hipaisutoiminnon. Kahdella peräkkäisellä hipaisulla näyttö ”laskeutuu” alas, jotta sormi ylttää hyvin esimerkiksi selaimen osoiteriville.
IPhone 6 Plus on parhaimmillaan viihdevälineenä. Television, videoiden ja elokuvien katselu tavallista isommalta näytöltä parantaa viihdekokemusta selvästi. Myös mobiilipelaaminen on mukavampaa, kun tuumia on riittävästi.

ARVIO: Samsung Galaxy Note 4

Tykkäsimme

Näytön jakaminen

Stylus-kynän tuomat mahdollisuudet

Akun energiansäästötila

Emme tykänneet

Näytön värikylläisyys

Mikä Note 4 on Samsungin uusin laite suosittuun Note-mallistoon. Se noudattaa aikaisemmista Noteista tuttua kaavaa eli laitteen tunnusmerkkinä on edelleen stylus-kynä ja iso näyttö.

Kenelle Käyttäjälle, joka haluaa viihdekäyttöön soveltuvan laitteen lisäksi tehokkaan ja monipuolisen työvälineen.

Tuntuma Note 4 on aikaisempia malleja laadukkaamman tuntuinen laitteen reunojen metallipinnan ansiosta. Takakuoren muovinen ”tekonahka” tuntuu sekin laadukkaalta. Stylus-kynä on erinomaisen tarkka ja sitä käyttää mielellään myös puhelimen perustoimintojen ohjaamiseen.

Näyttö Note 4:ssä on LG:n G3:sta tuttu QHD-teräväpiirtonäyttö, joka on tämän hetken markkinoiden tarkin (1440 x 2560 pikseliä). Näyttö on erittäin värikylläinen, ehkä liiaksikin. Kirkkautta piisaa riittävästi. Miinuspuolena on näytön kuluttama akkuteho.

Käyttö Stylus-kynän käyttö on luontevaa, kunhan opettelee sen niksit. Kynässä olevaa nappia painamalla avautuu ilmakomento-tila, joka on keskeisessä roolissa kynää käytettäess. Kynä soveltuu erinomaisesti luovaan työskentelyyn kuten piirtämiseen. Sen kosketustuntuma on tarkka ja kynä tunnistaa myös painalluksen voiman vaihtelun. Note 4:n Android-käyttöjärjestelmän päällä pyörii Samsungin tuttu TouchWiz, josta voi olla montaa mieltä. Testaajiamme käyttöliittymä ei miellyttänyt, sillä se tuntuu edelleen monimutkaiselta esimerkiksi iOS 8:aan verrattuna.

Erikoisuudet Note 4:n akun kesto on markkinoiden A-luokkaa. Energiapihi käyttäjä voi aktivoida Notesta ”erittäin tehokkaan virransäästötilan”, jolla akun kestoa voi pitkittää jopa kahteen päivään. Tilan ollessa kytkettynä laite vaihtaa näytön mustavalkoiseksi ja jättää käyttöön ainoastaan puhelut, tekstiviestit ja sähköpostien manuaalisen päivittämisen.

Mallisto Puhelimen värivaihtoehdot ovat valkoinen, musta, pronssinen, kulta ja pinkki.

Samsung Galaxy Note 4 tekniset tiedot
Näyttö 5,7 tuumaa.
Järjestelmä Android 4.4.4 KitKat
Tallennustila 32 gigatavua (+ microSD-muistikortti)
Kamera 16 megapikselin takakamera, 3,7 megapikselin etukamera
Keskusmuisti 3 gigatavua
Suoritin Qualcomm Snapdragon 805 / Exynos 5433
Liitännät Kuulokeliitäntä, microUSB 2.0.
Mitat 153.5 x 78.6 x 8.5 mm
Paino 176 g
Akku 10 tuntia netinkäyttöaikaa 3G-verkossa.
Hinta 799 €

​

ARVIO: Apple iPhone 6 Plus

Tykkäsimme

Muotoilu

Tehokas prosessori

Akun kesto

Emme tykänneet

Näytön hyödytämisestä

Mikä IPhone 6 Plus aloittaa kokonaan uuden malliston, koska aikaisemmin Apple ei ole valmistanut niin sanottuja phablet-laitteita. Laite on verrattavissa iPhone 6:een, sillä eroja näytön koon lisäksi on vähän. Plussan kamerassa on optinen kuvanvakaaja, jota ei löydy pienemmästä kutosesta.

Kenelle Käyttäjälle, joka haluaa perus-iPhonea isommalla näytöllä varustetun puhelimen videoiden katselua ja pelaamista varten.

Tuntuma Jos olet käyttänyt iPhonea, olet kuin kotonasi. Iso näyttö toki heikentää tuntumaa, koska laitteen käyttäminen yhdellä kädellä on hankalaa. Uudenlainen pyöreämpi muotoilu lisää riskiä, että puhelin lipeää otteesta ja tippuu maahan.

Näyttö Applen retina-näyttö on edelleen yksi markkinoiden tarkimmista, mutta ei niin ihmeellinen kuin pari vuotta sitten. Tarkkuus on kuitenkin enemmän kuin riittävä.

Käyttö IOS 8 on edelleen mobiililaitteiden helpoin käyttöjärjestelmä. Vuosien varrella siitä on kuitenkin tullut ehkä liiankin simppeli. Käyttöjärjestelmä ei tarjoa innovatiivisia ratkaisuja ison näytön hyödyntämiseen. Helppoutta arvostavalle iPhone on kuitenkin edelleen paras valinta.

Erikoisuudet IPhone 6 Plus ei tarjoa merkittäviä lisäominaisuuksia verrattuna iPhone 6:een. Akun kesto on kuitenkin parempi.

Mallisto Plussan värivaihtoehdot ovat hopea, kulta ja harmaa.

Apple iPhone 6 plus tekniset tiedot
Näyttö 5,5 tuumaa
Järjestelmä Apple iOS 8.1
Tallennustila 16/64/128 gigatavua (ei muistikorttia)
Kamera 8 megapikselin takakamera, 1,2 megapikselin etukamera
Keskusmuisti 1 gigatavua
Suoritin Apple A8
Liitännät Kuulokeliitäntä
Mitat 158.1 x 77.8 x 7.1 mm
Paino 172 g
Akku 12 tuntia netinkäyttöaikaa 3G-verkossa
Hinta 799-999 €

​

KOMMENTTI: Koska tulee Apple Pen?

Samsung tarjoaa hienon lisän monipuolisen älypuhelimen tarjontaan. Mitä enemmän kynää käyttää, sitä vaikeampi siitä on luopua. Kirjoittaminen, valikoiden selaaminen ja etenkin tekstin muokkaaminen oli nopeampaa kuin sormella tehtynä.

IPhone 6 Plussan kanssa Note 4:n kynää tulee melkein ikävä. Eikä se ole ainut asia, mitä Notesta jää kaipaamaan. On suorastaan ihme, miksei iPhone vieläkään kykene näytön jakamiseen. Note tuntuu tulevan kuin toiselta aikakaudelta, kun käytössä on näytön jakaminen ja kynä, jolla voin irrottaa osia tekstistä, ottaa kuvakaappauksia ja siirtää sovellusikkunan haluamaani paikkaan näytöllä. Sori vaan Apple, mutta tämä on nykyaikaa.

Samsung on osoittanut Note-mallistollaan, että stylus-kynä ei ole mennyttä historiaa.

Note 4:n kaikki hienoudet jäävät todennäköisesti monelta käyttäjältä huomaamatta. Jos kuitenkin tarvitset laitetta, joka tarjoaa muutakin kuin tavallisen älypuhelimen ominaisuudet, valinta on helppo.

Jään innolla odottamaan Apple Pen -kosketuskynää ja seuraavan iPhone Plus -version monikäyttömahdollisuuksia.

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Teknavin numerossa 20/2014.