Titaanien taisto, kumpi voittaa? Vertailussa Samsung Galaxy S7 ja Apple iPhone 6S

Samsungin viime sunnuntaina esittelemä uusin lippulaiva Galaxy S7 tulee Suomessa myyntiin maaliskuun puolivälissä. Viimeistään siinä vaiheessa huippupuhelinta hankkivan kuluttajan harkinnan varassa on, valitseeko uusimman Samsungin vai kenties Applen viime vuotisen lippulaivamallin iPhone 6S:n.

IPhone 6S alkaa näyttää muiden valmistajien lippulaivapuhelinten rinnalla jo varsin pieneltä. Galaxy S7 on selvästi kookkaampi ja siinä on isompi 5,1-tuumainen näyttö. IPhonen näytön koko on nykymittapuun mukaan pieni, 4,7 tuumaa.

Tuntuma kädessä

Kädessä Galaxy S7 tuntuu miellyttävämmältä kuin edeltäjändä Galaxy S6. Syynä ovat puhelimen pyöristetyt takareunat. Myös iPhonessa reunat on pyöristetty, eikä tuntumassa ole merkittävää eroa näiden kahden laitteen välillä. IPhone tuntuu kädessä mukavan kapealta verrattuna leveämpään Galaxyyn.

Näytössä eroja

IPhonen näyttö alkaa olla tarkkuudeltaan vanhaa tekniikkaa. Galaxy S7:n näyttö yltää QHD-tarkkuuteen, mutta iPhonen käyttäjä joutuu tyytymään 720p -tarkkuuteen. Silmä ei välttämättä havaitse eroa, ellei esimerkiksi valokuvia tarkastele erityisen tarkasti. Samsungin näyttö on perinteisesti ollut värikylläinen, mikä osaltaan hämää silmää vertailtaessa kuvan tarkkuutta iPhoneen.

Muistikorttipaikka ja vesitiiviys puoltaa Samsungia

Apple ei ole koskaan innostunut muistikorttipaikan sisällyttämisestä puhelimeensa. Sen sijaan laitteeseen on aina saanut runsaasti kiinteää muistia, toki maksamalla siitä melkoisen lisähinnan. Samsung palauttiu muistikorttipaikan uuteen Galaxyyn ja teki samalla puhelimesta vesitiiviin. Vesitiivys puuttuu iPhonesta, vaikka moni käyttäjä sitä varmasti toivoisikin.

Tiukka kisa akun kestosta

Galaxy S7:n uusi ominaisuus on Always on -näyttö, joka esittää esimerkiksi kellonajan ja kalenterin näytöllä, vaikka se olisi lukittu. Ominaisuudella tavoitellaan pidempää akun kestoa, kun käyttäjän ei tarvitse avata näyttöä kellonajan tarkistusta varten. Samsung on muutenkin edellä Applea virranhallintaominaisuuksissa. Galaxy S7:n kohdalla niitä on parannettu entisestään. Apple toi kuutos-iPhonen mukana ohjelmistoon kuuluvan virransäästöominaisuuden, mutta Android-käyttäjällä on enemmän mahdollisuuksia valita haluttu virransäästötila.

Galaxy S7:n uusi ominaisuus on Always on -näyttö, joka esittää esimerkiksi kellonajan ja kalenterin näytöllä, vaikka se olisi lukittu.

IPhonen akku kestää kovassa käytössä vajaan vuorokauden, mutta Galaxy S7:n uskotaan petraavan akun kestossa edeltäjäänsä verrattuna. Puhelimessa on energiatehokkaampi Android 6.0 -käyttöjärjestelmä sekä vähemmän virtaa kuluttava prosessori. Samsung lupaa puhelimelleen 13 tunnin videokatseluajan (teräväpiirto) yhdellä latauksella.

Samsung vie prosessoritehossa

Galaxy S7:n Suomeen tulevan puhelimen prosessorina on valmistajan oma Exynos 8990. Se tiedetään erittäin nopeaksi ja onkin oletettavaa, että Galaxy S7 päihittää iPhone 6S:n nopeusvertailuissa. Toisaalta iPhone on pärjännyt testeissä yllättävän hyvin uudempia puhelimia vastaan, lähinnä Applelle hyvin ohjelmoitujen sovellusten ansiosta. Toisin sanoen iPhonen käyttöjärjestelmä on optimoitu huippuunsa, eivätkä pelkät prosessorien teholukemat kerro koko totuutta.

Toisaalta iPhone on pärjännyt testeissä yllättävän hyvin uudempia puhelimia vastaan.

Galaxy S7:n etuna on myös 4 gigatavun keskusmuisti. IPhonessa keskusmuistia on vain 2 gigatavua, mikä sekin alkaa olla eilispäivän luku.

Entä kamera?

Samsung paransi Galaxy S7:n kohdalla etenkin kameran hämäräkuvausominaisuuksia. Kenno on aikaisempaa valovoimaisempi, vaikka megapikseleitä siinä on vähemmän kuin Galaxy S6:ssa. Galaxy S7:n kameran aukon koko on f/1.7, mikä on ehdotonta kärkiluokkaa älypuhelimissa. IPhonessa luku on f/2.2. Uuden Galaxyn kamerasensorissa on kaksoispikselitekniikalla varustettu automaattitarkennus, mikä tekee tarkentamisesta aikaisempaa nopeampaa.

Loppupäätelmä

Teknisten tietojen perusteella näyttää vahvasti siltä, että Galaxy S7 on iPhonea tehokkaampi ja ominaisuuksiltaan kehittyneempi pakkaus. Applelta odotetaankin merkittäviä parannuksia muun muassa iPhonen näyttöön ja kameraominaisuuksiin, kun se tuo uuden mallin markkinoille ensi syksynä.