Suuri älypuhelinvertailu: Joulun halutuin puhelin tulee Kiinasta

Älypuhelin on yksi tulevan joulun suosikkilahjoista. Valinnanvara ei lopu kesken, sillä kulunut vuosi on tuonut ostajalle monia kiinnostavia älypuhelimia ja mikä parasta, osa niistä on ominaisuuksiinsa nähden varsin kohtuuhintaisia.

Oneplus vastasi syksyn kovimmasta yllätyksestä, kun se toi markkinoille seuraajan suositulle kolmosmallille. Oneplus ehti olla myynnissä vain vajaan puolen vuoden ajan ennen kuin 3T otti sen paikan.

Oneplus 3T sysää Teknavin älypuhelinvertailussa iPhone 7:n ensimmäistä kertaa sivuun ykköspallilta.

Oneplus 3T sysää Teknavin älypuhelinvertailussa iPhone 7:n ensimmäistä kertaa sivuun ykköspallilta. 3T:n vahvuuksia ovat suorituskyky, akkukapasiteetti, nopea pikalataus, käyttöliittymän nopeus ja erinomainen hinta-ominaisuussuhde. Suomessa 3T aiheutti pienimuotoisen ryntäyksen, kun se tuli myyntiin ensimmäisenä maailmassa Helsingissä kaksi viikkoa sitten.

Vertailun keskivaiheilla tapahtui muutoksia kun Huawein uusin älypuhelin Mate 9 Pro tunkeutui nelospaikalle. Se on hyvin lähellä Samsungin lippulaivaa Galaxy S7 edgeä, mutta parempi kamera pitää Samsungin edelleen kolmosena.

Huawei on hyvin edustettuna vertailussa. Honor 8 voisi olla neljäntenä, mutta arvostimme Mate 9 Pron teknisiä ominaisuuksia asteen verran Honoria korkeammalle. Mate 9 Pron tarjoaa erinomaisen akun keston ja lisäksi siinä on mielenkiintoinen ominaisuus, joka pidentää puhelimen käyttöikää.

Teknavin älypuhelinvertailun tulokset:

1. Oneplus 3T
2. iPhone 7
3. Samsung Galaxy S7 edge
4. Huawei Mate 9 Pro
5. Honor 8
5. Huawei P9
6. LG G5

Oneplussan ja Huawein puhelinten nousu vertailussa kertovat siitä, että huippuominaisuudet yleistyvät keskihintaisissa puhelimissa. Toisaalta Huawei Mate 9 Pro on valmistajan ensimmäinen yli 800 euron hintainen älypuhelin, jolla Huawei yrittää kiilata iPhonen ohi etenkin jenkkimarkkinoilla.

Tästä eteenpäin voit lukea tarkemmat arviot kustakin vertailussa mukana olleesta puhelimesta.

Apple iPhone 7

Hinta: Alkaen 779 euroa

Tykkäsimme:
+ Kameran uudistukset
+ Vesitiiviys
+ Parantunut akun kesto

Emme tykänneet:
– Perinteisen kuulokeliitännän puuttuminen
– Langattoman latauksen puuttuminen

Kun Apple vuosi sitten esitteli iPhone 6s -mallin, reaktiot olivat kaksijakoiset. Puhelimen merkittävin uudistus oli uudenlainen kosketusnäyttöpaneeli, joka tunnisti voimakkaamman painalluksen ja toi näin ollen uudenlaisia toiminnallisuuksia, esimerkiksi pikavalikoita suoraan sovellusikoneista. Muuten kyseessä oli vain päivitys edellisestä kuutosmallista, joka uudisti iPhonen perusteellisesti myös ulkoisesti.

Viime perjantaina myyntiin Suomessakin tullut iPhone 7 ei sekään ole ulkoinen uudistus. Puhelin näyttää lähes samalta, lukuun ottamatta antenniviivojen sijainnin muuttamista takakannessa ja sitä olennaisinta fyysistä muutosta: 3,5 millin kuulokeliitännän poistumista. Siitä lisää myöhemmin.

Toinen huomattava uudistus löytyy puhelimen takaa: kamera on nyt selvästi aikaisempaa isompi ja se on muotoiltu takakanteen tyylikkäämmin.

Applen ansiona voi pitää sitä, että jokainen iPhone-käyttäjä on uuden mallin ostaessaan kotonaan. Näppäinten paikkoja ei ole muutettu, kaikki toimii vanhaan tuttuun tapaan. Vaikka moni janoaa uudistuksia, toimivia ratkaisuja ei välttämättä kannata muuttaa vain muuttamisen takia.

Vaikka Apple väittää parantaneensa näytön kirkkautta, käytössä se vaikuttaa samalta kuin 6s-mallissa. 

Kotinäppäin uusiksi

Kotinäppäimen osalta Apple on kuitenkin päätynyt muutokseen, joka vaikuttaa uudistukselta uudistuksen takia. Kotipainike reagoi nyt pienempään painallukseen, nappi ei painu alas lainkaan ja siihen siihen on lisätty tärinävaste. Asetusvalikosta käyttäjä voi päättää, minkä kolmesta painallusvaihtoehdosta hän valitsee. Vaihtoehdot eroavat toisistaan painalluksen responsiivisuudessa.

Kotinäppäin ei enää naksahda.

Kotinäppäimen uudistuksella voi olla vaikutusta painikkeen kestävyyteen. IPhone-käyttäjät tietävät, että kotinäppäin on ollut aikaisemmissa iPhoneissa mute-näppäimen ohella varsin vikaherkkä. Muutoin olisimme yhtä hyvin käyttäneet vanhanmallista painiketta.

Apple on parantanut haptista tuntopalautetta puhelimen eri toiminnoissa. Se näkyy esimerkiksi 3D Touch -toiminnoissa (kuvakkeen voimakas painallus).

Lisää vakautta kuvaukseen

IPhone 7:n kamera on ollut aina yksi parhaista älypuhelinmarkkinoilla. Viime vuonna Apple päätti jättää optisen kuvanvakaajan ainoastaan iPhone 6s Plussan käyttäjien iloksi. Seiskaversiossa se on myös normaalikokoisessa malliversiossa. Tämä on hyvä uutinen mobiilikuvaajalle.

Optinen kuvanvakaaja parantaa ainakin teoriassa kuvien laatua vähentämällä tärinää. Digitaaliseen kuvanvakaajaan verrattuna optinen on aina parempi vaihtoehto. Hämäräkuvauksen laatu paranee kun tärähdykset vaimenevat. Apple on samalla kasvattanut kameran aukkolukua, mikä niin ikään parantaa hämärässä otettujen kuvien laatua.

IPhonen kamera on saanut optisen kuvanvakaajan.

Viimeaikaisissa kansainvälisisissä vertailuissa Samsung Galaxy S7 on päihittänyt uuden iPhonen etenkin hämäräkuvauksessa. Samsungin valovoimaista kennoa on vaikea voittaa, mutta useimmiten laadukas kuva vaatii joka tapauksessa riittävän valon. Ulkona päivänvalossa ja sisätiloissa iPhonen kamera on aina tuottanut laadukasta jälkeä.

IOS10:n kamerasovellus on tismalleen sama kuin edeltäjässä. Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasoftaansa minkäänlaisia manuaalisäätimiä, joten kuvaus hoituu käytännössä yhtä nappia painamalla. Se ei haitanne paatuneita iPhone-kuvaajia mutta voi olla vierasta Android-kameroista Apple-maailmaan siirtyville. Toisaalta osaamattomissa käsissä manuaaliasetusten sörkkiminen voi hyvinkin pilata kuvan.

Kameran led-salama on aikaisempaa kirkkaampi, koska siinä on neljä led-valoa. Monen mobiilikuvaajan harvoin käyttämä salama on nyt jotenkin käyttökelpoinen, vaikka hyviä kuvia mobiilikameran salama harvoin tarjoaa.

Perinteisen kuulokeliitännän kuolema

Apple on aikaisemminkin tehnyt rohkeita ratkaisuja, ja useimmiten ne ovat liittyneet liitäntöjen suoraviivaiseen karsimiseen. Apple ei todellakaan näytä pitävän ylimääräisistä liitännöistä.

Tuotepakkauksen mukana tulee adapteri, jotta iPhoneen voi liittää "vanhanmalliset" kuulokkeet.

IPhone 7:n myötä Apple hautaa 3,5 millisen kuulokeliitännän ja tuottaa samalla rutkasti päänvaivaa monelle käyttäjälle. Tuotepakkauksen mukana tulee adapteri, jolla vanhat kuulokkeet saa Applen lightning-porttiin, mutta kuka muistaa aina kantaa mukanaan lyhyttä adapterijohtoa? Ennen pitkää se hukkuu, eikä sen jälkeen ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa langattomat kuulokkeet tai päivittää langalliset lightning-maailmaan.

Ei enää perinteistä kuulokeliitäntää.

Mitä niin suurta etua lightning-liitännästä sitten on, jotta perinteinen kuulokeliitäntä kannattaa kuopata? Ainakin se, että Apple voi tehdä puhelimistaan jatkossa ohuempia.

On helppoa uskoa että merkittävä osa käyttäjistä ei pidä Applen ratkaisusta.

Lightning-portin väitetään parantavan musiikin laatua. Lisäksi se tarjoaa kuulokkeilla virtaa, joten esimerkiksi taustamelukuulokkeisiin ei enää tarvitse rakentaa omaa virtalähdettä.

Yhtä kaikki, on helppoa uskoa että merkittävä osa käyttäjistä ei pidä Applen ratkaisusta. Emme mekään, mutta toisaalta tämä voi avata uuden aikakauden kuulokeliitännöissä myös Android-puhelimissa. Kuka tietää, milloin näemme ensimmäiset USB Type-C -kuulokkeet esimerkiksi Samsungin älypuhelimen tuotepakkauksessa.

IPhone 7:n kuulokeliitännän vierestä löytyy nyt kaksi kaiutinta, toisin sanoen iPhone toistaa ääntä stereona. Samalla kaiutinten äänenvoimakkuus on aikaisempaa suurempi. 

Pientä parannusta akun kestoon

IPhonea ei liiemmin tunneta isosta akustaan. Uusimmassa puhelimessaan Apple on kuitenkin kasvattanut akun kokoa hieman entisestä. IPhone 7:ssä käytetään 1960 milliampeeritunnin akkua. Vielä 6s-mallissa akun koko jäi 1715 milliampeerituntiin. Edelleenkään koko ei ole vakuuttava ja jää jälkeen monista kilpailijoista, mutta Applen mukaan seiskaversiossa riittää potkua kaksi tuntia pidempään käyttöön yhdellä latauksella.

On suorastaan erikoista, miksei Apple ole vieläkään esitellyt iPhonelleen langatonta latausta. Sellainen on jo arkipäivää muun muassa Samsungin puhelimissa. Nokia esitteli sellaisen jo vuosia sitten Lumia-puhelimilleen.

Yksi syy voi olla se, että Applella on kehitteillä oma nopea langaton lataustekniikkansa, jonka se haluaa esitellä vuoden kuluttua iPhonen 10-vuotisjuhlalanseerauksessa. Tuolloin puhelimen odotetaan uudistuvan perusteellisesti myös ulkoisesti.

Vihdoin vesitiivis – Vai onko sittenkään?

IPhone 7:n voi vihdoin ottaa huoletta mukaan vesisateeseen, eikä sen kanssa tarvitse pelätä rannalla. Apple lupaa laitteen kestävän 30 minuutin upotuksen metrin syvyiseen veteen. Näin se tulee vihdoin samalle, tai ainakin lähes samalle viivalle Samsungin ja Sonyn älypuhelinten kanssa.

Todellisuus ei välttämättä ole näin auvoinen. Apple varoittaa, että upotus suolaveteen voi olla kohtalokas ja puhelin pitäisi sen jälkeen huuhdella välittömästi tavallisella vedellä. Lisäksi valmistaja huomauttaa, ettei märkää puhelinta tulisi liittää laturiin.

Testikäytössämme upotus veteen sujui ilman ongelmia ja puhelin toimi vielä sen jälkeenkin. Pidempi käyttökokemus näyttää, onko iPhone 7 oikeasti vesitiivis.

IOS10: Mitä uutta?

Uuden iPhonen myötä on totuttu myös uuteen käyttöjärjestelmäversioon. Koska käyttöjärjestelmä on yksi syy iPhonen suosioon, perehdytään siihen hetkisen verran.

Ensimmäisenä vastaan tulee näytön automaattinen herätys puhelinta nostamalla. Android-puhelimista tuttu ominaisuus on siis saapunut iPhoneen.

Ilmoitukset ovat nyt puhekuplissa ja niihin on lisätty 3D Touch -toimintoja. Voimakas painallus ilmoituksen päällä avaa valikon, josta käyttäjä voi hyväksyä esimerkiksi kalenterikutsun avaamatta kalenterisovellusta. Viestiin voi vastata voimakkaammalla painalluksella avautuvasta valikosta, jopa suoraan lukitusnäytöltä. 3D Touch -toiminnot ovat myös kolmansien osapuolten sovellusten käytettävissä.

Ruudun alalaidasta näkyviin vedettävä komentokeskus on uudistunut ja selkeytynyt.

Ruudun alalaidasta näkyviin vedettävä komentokeskus on uudistunut ja selkeytynyt. Night Shift -toiminto on nyt näkyvällä paikalla ruudulla neljän pikavalikkokuvakkeen alapuolella. 

Komentokeskusta on uudistettu.

Musiikkia kontrolloidaan pyyhkäisemällä vasemmalle komentokeskusnäkymässä. Näin ollen musiikkipainikkeet ovat saaneet kokonaan oman näkymänsä.

Musiikkia kontrolloidaan omasta näkymästä.

Lukitusnäytöstä pääsee aikaisempaa kätevämmin kamerasovellukseen. Siinä missä aikaisemmassa iOS-versiossa piti pyyhkäistä pientä kamerakuvaketta ylöspäin ruudun alalaidasta, nyt riittää yksi pyyhkäisy vasemmalle mistä tahansa kohtaa näytöltä. Kotinäkymän pyyhkäisy oikealle avaa sen sijaan uuden widget-sivun.

Apple on parantanut karttojaan uuteen iOS-versioon. Karttanäkymää voi nyt zoomata sisään ja ulos navigoinnin aikana. Navigointiin on lisätty myös tiedot ruuhkista ja karttapohjaan on lisätty point of interest -pisteitä.

Uudistukset tekevät Applen omasta viestisovelluksesta monipuolisen kokemuksen.

Uudessa käyttöjärjestelmäversiossa viesteihin voi lisätä helposti livevideokuvaa ja viesteihin voi vastata piirtämällä tai kirjoittamalla vapaasti pieneen ikkunaan. Toiminto on tuttu Apple Watch -älykellosta. IOS10:n Digital Touch -toiminnolla käyttäjät voivat lähettää toisilleen tulipalloja, suudelmia ja sydämensykkeen. Uudistukset tekevät Applen omasta viestisovelluksesta monipuolisen kokemuksen.

Viestisovellukseen voi nyt liittää käsin piirrettyjä kuvia.

Kenelle?

IPhone 7 on hyvä älypuhelin. Teknisesti markkinoilla on parempia, mutta kokonaisuutena iPhone 7 on edelleen terävintä kärkeä. Sen käyttölogiikka toimii edelleen hienosti ja se on ehkä yksi syy, miksei Apple ole tehnyt suuria muutoksia. Yksinkertaisesti sanottuna: Suuria puutteita ei ole, ellei sellaisena pidetä langattoman latauksen puuttumista.

Jos omistat iPhone 6s-mallin, seiskaversio ei tuo mullistavia uudistuksia. Jos olet ahkera mobiilikuvaaja, optinen kuvanvakaaja tuo kuvien napsimiseen toivotun uudistuksen. Jos liikut paljon ulkona, vesitiiviys on varteenotettava uudistus sinulle.

Vanhemman iPhonen omistaja saa monet iPhone 7:n mukanaan tuomista uudistuksista iOS10-päivityksen myötä.

Mutta, mutta. Sitten se hinta. Vaikka moni ostaakin nykyään puhelimen kuukausimaksulla, 779 euron alkaen-hintainen iPhone 7 on kallis hankinta. Applen ongelmana alkaa olla se, että satasia halvemmalla saa yhtä edistyksellisen puhelimen. Huippuominaisuudet ovat laajentuneet edullisiin laitteisiin, jotka myös näyttävät hyviltä.

Jos hinta ei ole este ja pidät iOS-käyttöjärjestelmää tärkeimpänä valintakriteerinä, ratkaisu on harvinaisen helppo. Silloin kilpailua ei ole.

Samsung Galaxy S7 edge

Hinta: Noin 800 euroa

Tykkäsimme
+ Muotoilu
+ Akun kesto
+ Kamera

Emme tykänneet
– Edge-näytön käyttömahdollisuudet
– Virhepainallusten määrä

Samsung Galaxy S7 edge on Samsungin uusin lippulaivapuhelin, joka seuraa viime vuonna esiteltyä Galaxy S6 edgeä.

Galaxy S7 edgen tunnistaa reunanäytöstä. Ulkoisesti puhelin on lähes kopio edeltäjästään. Näyttö on kasvanut 0,4 tuumalla, ja sen takia myös puhelimen fyysinen koko on hieman suurempi. Lisäksi puhelimen takaosan reunat on muotoiltu pyöreiksi, minkä ansiosta laitteen otetuntuma on parempi. Kulmikkaat reunat ovat historiaa.

Muilta osin erot ovat vähissä. Yksi sellainen on takaosan kameran linssin sijoittaminen aavistuksen alemmas kuin edeltäjässä. Lisäksi linssi on nyt vähemmän ulkoneva ja sen takia puhelin näyttää aavistuksen linjakkaammalta.

Kaiken kaikkiaan Galaxy S7 on yksi markkinoiden kauneimmista, ellei kaunein älypuhelin. Samsung on onnistunut erinomaisesti luomaan erottuvan ja omintakeisen muotokielen. Tämä puhelin erottuu edukseen.

Reunanäytöllä vähän käyttöä

Galaxy S7 edgen reunanäyttö lisää puhelimen ulkonäöllistä vaikutelmaa, mutta sen käyttötarkoitus jää usein hämäräksi. Ellei itseään pakota reunanäytön käyttämiseen, sen hienoudet jäävät usein hyödyntämättä.

Ärsyttävä piirre reunanäytössä on virhepainallusten määrä. Jos puhelinta yrittää käyttää yhdellä kädellä, sormi eksyy usein väärään paikkaan ja seurauksena on usein väärän toiminnon käynnistyminen.

S7 edgessä reunanäytölle on keksitty uusia käyttökohteita. Näytössä on nyt kaksi vierekkäistä riviä, joten siihen voi liittää aikaisempaa enemmän sovelluksia. Sovelluksia voi koota myös kansioihin. Lisätila mahdollistaa myös aikaisempaa useamman yhteystiedon kiinnittämisen näyttöön.

Vähemmän hyödyllisiä toimintoja ovat kompassi ja viivotin. Siihen väliin sijoittaa uutisfeed, joka hakee uutisia Yahoon uutispalvelusta. Uutiset ovat luonnollisesti englanninkielisiä, mikä voi olla este joillekin suomalaiskäyttäjille.

Edge-näyttöön saa myös säätiedot, jotka tosin useimmiten luetaan suoraan kotinäkymään liitetystä widgetistä.

Vihdoin vesitiivis

Galaxy S7 ja S7 edge ovat molemmat vesitiiviitä. Niitä voi pitää matalassa vedessä jopa puolen tunnin ajan ilman vaurioita. Moni kuluttaja saattaa ihmetellä, miten suojaamattomat liittimet voivat olla vesitiiviitä. Salaisuus piilee puhelimen sisällä. Komponentit on suojattu sisältäpäin, eikä vesi pääse turmelemaan sinänsä arkaa elektroniikkaa. Vesitiiviyden pitäisi olla vakio-ominaisuus kaikissa uusissa älypuhelimissa.

Muistikorttipaikka tekee paluun

Galaxy S6:n ostajat eivät liiemmin innostuneet Samsungin päätöksestä luopua puhelimen muistikorttipaikasta. S7 -mallien kohdalla microSD-paikka on tuotu takaisin, ja hyvä niin.

Puhelin tukee enintään 200 gigatavun korttia, eli Suomessa myytäviin malleihin saa yhteensä 232 gigaa tallennustilaa, jos mukaan lasketaan laitteen fyysinen tallennusmuisti. Tämä riittää jokaisen käyttäjän tarpeisiin. Muistikorttipaikka on samassa kolossa sim-kortin kanssa.

Kameraan lisää valoa

Galaxy S7:n kamera osoittautui testimme aikana lupausten arvoiseksi. Samsung on parantanut kameran kennon valovoimaa vähentämällä megapikselien määrää. Edeltäjään verrattuna megapikseleitä on neljä vähemmän, mutta hämäräkuvaus on saatu nostettua uudelle tasolle. Kamerassa on monipuoliset kuvausasetukset, jollaisia toivoisi myös iPhone-maailmaan. Hämäräkuvauksen kannalta erityinen merkitys on kameran kennon vastaanottaman valon määrällä. Tätä Samsung on pystynyt parantamaan merkittävästi. Silti on syytä muistaa, ettei mobiilikamera yllä hämäräkuvauksessa järjestelmäkameran tasolle.

Toinen merkittävä parannus on automaattitarkennuksen nopeutuminen, mistä on hyötyä etenkin videokuvauksessa. Kamera käyttää tarkennuksessa Dual Pixel -teknologiaa.

Nopeaa latausta

Samsung on ottanut virransäästöominaisuudet tosissaan. S7:n akun voi ladata nollasta 30 prosenttiin noin 30 minuutissa ja nollasta täyteen 100 minuutissa, tosin ainoastaan puhelimen mukana tulevalla latauskaapelilla.

Puhelimessa ei ole uutta usb Type-C -liitäntää, johon latauskaapelin voi sujauttaa kummin päin tahansa. Samsungilla on ratkaisuun selvä syy: Type-C ei ole yhteensopiva Gear VR -virtuaalilasien kanssa ja toisaalta pikalataustekniikka mahdollistaa "vanhanmallisellakin" kaapelilla yhtä nopean lataamisen.

Galaxy S7 edge on muutenkin akun kestoltaan hyvällä tasolla. Laitteessa on 1000 milliampeerituntia suurempi akku kuin edeltäjässään. Lisäksi prosessori on aikaisempaa energiatehokkaampi ja Android 6.0 -käyttöjärjestelmä vie vähemmän virtaa kuin aikaisempi versio.

Kenelle?

Samsung Galaxy S7 on monelta osin tämän hetken ykkösluuri. Testaamamme S7 edge on reunanäyttönsä ansiosta perusmallia kauniimpi, mutta toisaalta 100 euroa kalliimpi. Lisärahalla saa enemmän kokoa ja näköä.

Galaxy S7 edge sopii käyttäjälle, joka ei halua tehdä puhelimensa valinnassa kompromisseja. Selvästi edullisemmalla hinnalla saa nopealla prosessorilla, teräväpiirtonäytöllä ja riittävällä tallennusmuistilla varustettuja älypuhelimia, mutta premiumia ne eivät ole. Samsung on onnistunut yhdistämään edistyksellisen muotoilun ja erinomaisen kameran, mikä ei ole helppo tehtävä. Lisäksi puhelimen laatuvaikutelma on erinomainen. Laite ei nitise ja natise ja istuu käteen loistavasti, kunhan on valmis hyväksymään edgen ison koon.

Jos olet innokas mobiilipelaaja, Galaxy S7:n hankinta on hyvä päätös. Puhelin käsittelee peligrafiikkaa selvästi aikaisempaa nopeammin, minkä lisäksi pelaajalla on mahdollisuus estää puhelimeen tulevat puhelut ja tekstiviestit pelisession ajaksi. Uutta on myös mahdollisuus ottaa kuva- ja videokaappauksia pelitapahtumista.

Oneplus 3T

Hinta: alkaen 439 euroa

Tykkäsimme
+ Hinta-ominaisuussuhde
+ Prosessoriteho
+ Käyttöiittymän selkeys ja nopeus

Emme tykänneet
– Puhelin ei ole vesitiivis

Oneplus 3 tuotiin markkinoille viime kesänä. Siksi onkin erikoista, että valmistaja lanseeraa uuden huippumallin jo nyt, noin kuusi kuukautta edellisen jälkeen. Tähän asti Oneplus on esitellyt uuden puhelimen vuoden välein.

Valmistajan mukaan syynä ovat uudistukset, joiden kanssa ei haluttu odottaa ensi vuoteen. Totuus voi olla jotain muuta, mutta toisaalta Oneplus-käyttäjät kuuluvan siihen ryhmään, jotka ovat valmiita päivittämään laitteensa nopeasti edellisen jälkeen. Toisaalta uuden puhelimen tuominen markkinoille saattaa aiheuttaa turhautumisen tunteita niissä ostajissa, jotka ovat juuri hankkineet itselleen Oneplus 3:n.

Oneplus on onnistunut haastamaan markkinoiden kalleimmat älypuhelimet jopa puolet halvemmalla hintalapulla, silti tekemättä tuotteestaan mielikuvaltaan edullista. Puhelin on alusta asti tarjonnut huippuominaisuudet ilman kompromisseja. Ei ole ihme, että valmistaja on onnistunut haalimaan ison joukon uskollisia käyttäjiä.

Ostajan kannalta yksi merkittävimmistä muutoksista on 3T:n kallistunut hinta edelliseen kolmosmalliin verrattuna. Nyt laite maksaa vähintään 439 euroa. Kalliimpi 128 gigatavun malli maksaa 479 euroa. Kallistumisestaan huolimatta puhelin on edelleen erittäin kilpailukykyisesti hinnoiteltu. Aikaisemmin myynnissä ei ole ollut 128 gigatavun muistiversiota.

Viimeisintä prosessoriteknologiaa

Oneplus 3T on tuttua Oneplussaa, itse asiassa ulkoisesti täysin identtinen kolmosmallin kanssa. Kuten Oneplus 3, 3T painaa 158 grammaa mutta tuntuu kädessä kevyeltä. Ulkoisesti uutta on uusi tummanharmaa värivaihtoehto (gunmetal).

Oneplus ei ole sisällyttänyt laitteeseen muistikorttipaikkaa. Selityksenä on, että muistikortilta haettava tieto latautuu hitaammin kuin kiinteästä muistista.

Prosessorinopeus on ollut selvästi yksi syy esitellä uusi malli pian edellisen version jälkeen. 3T:ssä on Qualcommin uusin Snapdragon 821 -prosessori, jollainen löytyy vielä suhteellisen harvasta älypuhelimesta (muun muassa Google Pixelistä). Hienoinen pettymys on puolestaan se, että puhelinta ei toimiteta valmiiksi uusimmalla Android 7 -käyttöjärjestelmällä. Se on kuitenkin tulossa päivityksenä vielä tämän vuoden puolella.

Oneplus viehättää monia käyttäjiä siksi, että sen käyttöliittymä on hyvin lähellä puhdasta Androidia. Tällä kertaa valmistaja on ladannut valmiiksi joitakin "ylimääräisiä" sovelluksia kuten sään ja ääninauhurin, mutta enimmäkseen Oneplussan käyttöliittymä on selkeä ja karsittu kaikesta turhasta. Oneplus on säilyttänyt, käyttäjien toiveesta, puhelimissaan erillisen sovellusvalikon. Pieni muutos käyttöliittymässä on se, että ilmoitusvalikosta voi nyt säätää näytön kirkkauden automaattiseen tilaan.

Pikalataus vakuuttaa

Oneplus on kasvattanut laitteessa olevan akun kokoa kolmosmallin 3000 milliampeeritunnista 3400 milliampeerituntiin ilman, että puhelimen koko on kasvanut.

Muutos ei tuo mullistavaa etua käyttäjälle, mutta takaa laitteen käytön yhdeksi vuorokaudeksi yhdellä latauksella. Ei siis huikea saavutus, mutta kaikki lisäkapasiteetti on plussaa. Vähemmällä käytöllä 3T:ssä riittää virtaa jopa 1,5 päivän ajaksi.

Oneplussan etuna esimerkiksi uusimpaan iPhoneen on se, että siinä on oma pikalataus. Kun pikalatausta käyttää kerran, paluu vanhaan on haasteellista.

Valmistajan mukaan puhelimen Dash Charge -pikalatauksella saavutetaan päivän käyttöaika vain 30 minuutin latauksella. Jo viiden minuutin latauksella saa laitteeseen riittävästi virtaa, jotta selviää työpaikalta kotiin kauppareissun kautta.

Selfie-kamerassa 16 megapikseliä

Oneplus käyttää 3T:ssä samaa Sonyn 16 megapikselin kamerakennoa kuin kolmosmallissaan. Käyttäjä voi säätää muun ISO-arvoa, suljinnopeutta, kontrastia ja valkotasapainoa. Kuvat voi tallentaa myös RAW-formaatissa.

Kansainvälisissä kameravertailuissa Oneplus ei ole noussut aivan samalle tasolle kuin iPhone 7 ja Samsung Galaxy S7, mutta 3T:n kameraa voi siitä huolimatta pitää selvästi kalliimpien puhelinten tasoisena.

Suurin uudistus kamerarintamalla löytyy puhelimen etupuolelta. Selfie-kamerassa on nyt peräti 16 megapikseliä. Etukameran kenno ei ole kuitenkaan Sonyn valmistama.

Kenelle?

Oneplus 3T on lähes täydellinen valinta käyttäjälle, jonka budjetti rajoittuu noin 500 euroon. Tässä hintaluokassa pahimpia kilpailijoita ovat Huawein puhelimet, kuten Honor 8 ja P9. Jälkimmäinen on saamassa pian seuraajan.

Jos olet hankkinut vastikään Oneplus 3:n, 3T ei ole missään nimessä pakkohankinta. Jos sen sijaan olet parhaillaan suunnittelemassa uuden puhelimen ostamista etkä halua satsata laitteeseen yli 700 euroa, Oneplus 3T on erittäin suositeltava valinta.

Erinomainen valinta Oneplus 3T on myös käyttäjälle, joka arvostaa kohtuullisen hyvää akun kestoa ja pikalatausta. Vesitiivistä puhelinta etsivälle Oneplus 3T ei sen sijaan käy.

Huawei P9

Hinta: Noin 470 euroa

Tykkäsimme
+ Kameran tarkkuus mustavalkokuvauksessa
+ Erinomainen tuntuma kädessä
+ Nopea sormenjälkitunnistin

Emme tykänneet:
– Kamerassa ei optista kuvanvakaajaa
– Kosketusnäytön tuntuma

Huawein P-sarjan kirjaintunniste tulee sanasta Premium ja uutuuden kohdalla tuotelupaus pitää paikkansa, vaikka hinta ei olekaan Apple iPhone 6s:n tai Samsung Galaxy S7:n tasolla. Huawein etuna onkin suhteellisen edullinen hinnoittelu, eikä yhtiö edes halua kalleimpien älypuhelinten markkinoille.

P9:n muotoilu on onnistunut. Laitteen reunat on pyöristetty ja puhelinta on mukava pitää kädessä. P9:n 5,2-tuumainen näyttö on juuri sopivan kokoinen. Harmittavasti Suomen markkinoille saapuu alkuvaiheessa vain kaksi värivaihtoehtoa, valko-hopea ja titaani-musta. Myöhemmin myyntiin odotetaan myös ruusukultaista versiota.

P9:n takaa löytyy uudistettu kamera, tarkemmin sanottuna kaksi sellaista. Vierekkäin istutetuista 12 megapikselin kameroista toinen kuvaa RGB-värikuvia ja toinen pelkästään mustavalkokuvia. Kun sensorien kuvat yhdistetään, valokuvien terävyyden ja väritoiston pitäisi parantua. Etua luvataan myös hämäräkuvauksessa. Kamera on saatu mahtumaan pieneen tilaan, sillä se ei törrötä ulos laitteesta.

Todellisuudessa asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Kuvien lopputulos on hyvä myös vähäisessä valaistuksessa, mutta mitenkään mullistava P9:n kamera ei ole. Välillä kuvien syvyystarkennus näyttää omituisen suttuiselta, välillä erittäin onnistuneelta. Paikoin kamera näyttää sumentavan liikaa taustalla olevia kohteita. Kyse on ennen kaikkea ohjelmallisesta ominaisuudesta. Parhaimmillaan bokeh-efekti on kuitenkin erittäin onnistunut ja kuvat erottuvat edukseen sosiaalisessa mediassa.

Suurempi miinus tulee optisen kuvanvakaajan puuttumisesta. Huawei perustelee poisjättämistä sillä, että P9:ssä on nopea lasertarkennus, jonka kanssa optista vakainta ei tarvita. Tämä ei ainakaan testimme perusteella pidä paikkaansa, sillä liikkeessä otettu kuva tärähtää ikävästi. Kilpailijoista esimerkiksi LG käyttää uusimmassa G5-puhelimessaan sekä lasertarkennusta että optista kuvanvakainta.

Huawei on pannut hynttyyt yhteen perinteikkään järjestelmäkameravalmistajan Leican kanssa. Leican käsialaa ovat nimenomaan kameran linssit, itse sensori on Sonyn. Kuvanlaadullisesti on vaikea arvioida, miten paljon Leican osaaminen parantaa P9:llä otettujen kuvien laatua. Mustavalkokameralla otetut kuvat ovat kuitenkin erittäin tarkkoja.

P9:n kamerasovelluksen asetuksissa riittää näprättävää, ja kokeneempikin kuvaaja tuntee olonsa kotoisaksi.

P9:n prosessorina on Huawein oma Kirin 955, joka vaikuttaa nopealta. Huawei on uudistanut myös Android 6.0:n päälle liitetyn EMUI-käyttöliittymänsä. Se on applemaisen yksinkertainen ja miellyttääkin eniten Apple-puhelinten käyttäjiä. Sen sijaan paatunut Android-fani saattaa kokea Huawein ratkaisun hieman liian simppeliksi.

P9:n yksi parhaista puolista on erittäin nopea, puhelimen taakse sijoitettu sormenjälkitunnistin. Se reagoi sormen kosketukseen välittömästi, nopeammin kuin Apple iPhone 6s.

Akun kestossa Huawei on niin ikään vahvoilla verrattuna kilpailijoihin. Puhelinta käyttää helposti yhden päivän, mikä on esimerkiksi iPhone 6s:n kohdalla työn takana.

Kenelle?

Huawei P9 sopii käyttäjälle, joka haluaa erottua iPhone- ja Samsung-käyttäjien massasta ja joka ei silti tyydy keskiluokan älypuhelimeen. Puhelin on hyvä valinta iPhonen käyttöjärjestelmään tottuneelle. Kuvauksesta kiinnostunut löytää P9:stä mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten erittäin tarkan mustavalkokuvauksen. P9:n hinta on laskenut jo hieman alle 500 euroon, joten rahalle saa hyvän vastineen.

LG G5

Hinta: Noin 500 euroa

Tykkäsimme
+ Moduulirakenne varauksin
+ Laajakulmakamera
+ Nopea käyttöliittymä

Emme tykänneet
– Akun kesto
– Sormenjälkitunnistimen ongelmat

LG:n lippulaiva on piristävästi erilainen. Siitä pitää huolen moduulirakenne, jonka ansiosta laitteeseen voi liittää lisäosia irrottamalla puhelimen alaosan. Luonnollisesti myös puhelimen akku on vaihdettavissa. Liitettäessä puhelimeen muita moduuleja, akku irrotetaan ja liitetään uuteen palikkaan.

LG:n tavoitteena on tuoda jatkossa myyntiin moduuleja, jotka tuovat puhelimeen uusia ominaisuuksia tai parantavat entisiä. Tässä vaiheessa lisäosia on myynnissä kaksi: kamerapidikkeen ja lisäakun virkaa ajava LG Cam Plus ja Bang & Olufsenin käsialaa oleva LG Hi-Fi Plus, joka parantaa puhelimen äänentoistoa. DAC-muuntimella ja omalla vahvistimella varustettu Hi-Fi Plus on käytettävissä myös muiden valmistajien puhelinten lisävarusteena. Erikoinen yksityiskohta on se, että normaalisti puhelimen päällä oleva kuulokeliitäntä vaihtuu alaosaan, jos käytössä on hifimoduuli.

LG Cam Plus -kamerapidike tarjoaa myös lisää virtaa.

Moduuliajattelu on virkistävä tuulahdus älypuhelinmarkkinoilla, mutta sen hyödyllisyys jää vielä tässä vaiheessa aavistuksen epäselväksi. Kamerapidike on kiva idea, mutta ei missään nimessä 100 euron lisähinnan arvoinen. Ei vaikka käyttäjä saa sen mukana 1200 milliampeerituntia lisävirtaa. Suomessa jotkin jälleenmyyjät tarjoavat kamerapidikettä kaupan päälle G5:n ostajalle, jolloin asiakas saa rahalleen melko hyvän vastineen.

Todellinen hyöty moduuleista saadaan silloin, kun käyttäjä voi vaihtaa halutun komponentin, esimerkiksi näytön tai prosessorin, ilman että kaupasta täytyy ostaa kokonaan uutta puhelinta.

Moduulirakenne on muotoilullisesti haastava, sillä jo parinkymmenen irrotuksen jälkeen G5:n alaosa näyttää olevan aavistuksen löysä ja jättävän puhelimen rungon ja moduulin väliin pienen välin. Tämä ei ole hyvä merkki siitä, että moduuli pysyisi tiiviisti kiinni puhelimessa parin vuoden käytön ajan.

G5:n akku liukuu ulos puhelimen alareunasta.

LG:n yritystä voi silti pitää hatunnoston arvoisena aikana, jolloin valmistajien on vaikea keksiä mitään uutta ja ihmeellistä älypuhelimiinsa. Eikä moduuliajattelu on vaatinut uhrauksia kuten muistikorttipaikasta luopumista.

LG on jättänyt moduulirakenteen kehitystyön ikävästi kesken, ainakin käytettävyysmielessä. Ennen jokaisen moduulin asentamista puhelimen virta on kytkettävä pois päältä. Kätevämpää olisi, jos lisäosan voisi vaihtaa laitteeseen lennossa.

LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta.

Lähitulevaisuus näyttää, miten moduulit otetaan vastaan. LG:n kannalta haasteena on saada käyttäjät innostumaan lisäosien ostamisesta ja vaihtamisesta. Käyttäjän kannalta olisi suotavaa, että lisäosat olisivat yhteensopivia myös seuraavien LG:n puhelinmallien kanssa. Tästä ei ole vielä mitään takeita. Jos moduulit jäävät G5:n ostajan etuoikeudeksi, ne ovat varsin lyhytikäisiä lisäosia.

Muodollisesti pätevä

LG on siirtynyt G5:n myötä vähemmän tunnistettavaan muotoiluun. Vielä edellinen G4 oli takaosastaan kaarevampi. G5 ei ole enää yhtä persoonallinen, mutta se ei tarkoita että LG:n muotoilutiimi olisi epäonnistunut. Muovisuus on unohdettu ja LG on siirtynyt lippulaivassaan metallirakenteeseen. G5:n eduksi on mainittava se, ettei puhelimessa ole esteettistä vaikutelmaa häiritseviä antenninauhoja Galaxy S7:n ja iPhone 6s:n tapaan.

G5 on Samsung Galaxy S7:n jälkeen yksi tämän hetken kauneimmista älypuhelimista. Muotoilullisista yksityiskohdista kannattaa mainita puhelimen takakannen kameramoduulin, joka istuu saumattoman näköisesti laitteeseen ilman kannesta ulos törröttävää linssiä. Takaa löytyy LG:n puhelinten tunnusmerkki, sormenjälkitunnistin, joka toimii myös virtapainikkeena. Sormenjälkitunnistin on nopea, lähes samaa luokkaa kuin äskettäin myyntiin tulleessa Huawei P9 -älypuhelimessa. Siinä on kuitenkin häiritsevä ongelma: tunnistin ei läheskään aina reagoi sormen kosketukseen. Testimme aikana kalibroimme tunnistimen uudelleen mutta sekään ei auttanut.

G5 on muotoilultaan onnistunut.

Koska virtapainike on sijoitettu puhelimen taakse, laitteen sivuilla on vain yksi fyysinen painike, jolla säädetään äänenvoimakkuutta. Tämä osaltaan parantaa G5:n ulkoista vaikutelmaa.

Käteen G5 istuu hyvin, mutta tuntuu aavistuksen painavalta verrattuna iPhone 6s:ään. Yhden käden käyttö onnistuu kohtuullisesti, ainakin miehen kädessä.

Android-kokemusten aatelia

Jos etsit nimenomaan Android-puhelinta ja olet jo sinut käyttöjärjestelmän kanssa, LG G5 on mutkaton valinta. Android 6.0:n päälle istutetussa Optimus UI -käyttöliittymässä ei ole turhia kikkailuja, eikä se toisaalta ole liian simppeli kuten esimerkiksi Huawei P9:ssä.

Käyttöliittymän parhaita puolia on sen nopeus. Siihen vaikuttaa merkittävästi Snapdragon 820 -prosessori, joka on parasta mitä älypuhelimiin on tällä hetkellä tarjolla. Sovelluksista valtaosa ei osaa täysin hyödyntää puhelimen nopeaa prosessoria, mutta siitä huolimatta käyttökokemus on pääsääntöisesti miellyttävä ja asiat tapahtuvat usein nopeammin kuin iPhone 6s -puhelimessa.

Testikäytössä jotkin sovellukset alkoivat kuitenkin hidastua sitä mukaa, mitä enemmän niitä oli käynnissä. Ongelma ratkesi kullakin kerralla, kun kaikki sovellukset suljettiin.

LG:n uusimmassa käyttöliittymäversiossa on luovuttu omasta sovelluslaatikosta, joka on ollut monen Android-luurin tunnusmerkki. Näin ollen sovellukset latautuvat kotinäkymään niin monelle sivulle kuin on tarpeen. Entisiä iPhone-käyttäjiä tämä ei harmita, mutta vannoutunut Android-fani voi olla toista mieltä. Sovelluslaatikon saa näkyviin lataamalla puhelimeen vanhemman Optimus UI -version.

Näyttö ei nuku

G5:n 5,3-tuumainen näyttö on juuri ja juuri soveltuva yhden käden käyttöön, jos sormet ovat riittävän pitkät. Moni käyttäjä joutunee tyytymään kahteen käteen, muutoin puhelin on vaarassa livetä kourasta.

Samsung Galaxy S7:n tavoin G5:n näyttö toimii niin sanotulla Always on -tekniikalla eli se on aina päällä näyttäen kellonajan ja päivämäärän sekä ilmoittaen puheluista ja saapuneista viesteistä kyseisen sovelluksen kuvakkeella.

Toiminto on kaksijakoinen. Se kuluttaa hieman enemmän puhelimen akkua, mutta jos käyttäjä muuten avaisi näytön jatkuvasti tarkastaakseen onko viestejä saapunut, silloin Always on voi jopa säästää virtaa. Pelkkä puhelimen näytön vilkaisu riittää päättämään, onko laite tarpeellista avata viestiin vastaamista tai puhelin soittamista varten.

Toisaalta puhelimen näyttöä tulee tuijotettua tämän tästä, jos laite on asetettu äänettömään tilaan. Tavallaan Always on siis lisää puhelimen vilkuiluun käytettävää aikaa. Onneksi toiminnon saa kytkettyä pois G5:n asetusvalikosta.

G5:n näyttö sijoittuu markkinoiden parhaiden joukkoon. QHD-tarkkuus on enemmän kuin tarpeeksi, mutta toisaalta LG on Samsungin ohella tunnettu laadukkaista näyttöpaneeleistaan joten teknisesti G5:ltä ei voisi odottaa huonompaa.

Tuplakamera, päivän sana

HTC:n aikanaan ensimmäisenä esittelemä kaksoiskamera on viime aikoina nähnyt päivänvalon Huawei P9:ssä ja sellainen löytyy myös G5:stä, tosin erilaisena variaationa.

G5:n takana komeilevat 8 ja 16 megapikselin kamerat, joista ensiksi mainittu on valjastettu 135 asteen panoraamakuvaukseen. Eri kameroiden välillä voi vaihtaa kamerasovelluksesta.

G5:n takaa löytyy laajakulmalinssi, joka parantaa esimerkiksi maisemakuvien laatua.

Laajakulmalinssi tarjoaa hyvän vastineen rahalle. Peräti 135 asteen kulma tarjoaa laajemman näkymän kuin mihin ihmissilmä pystyy. Eniten hyötyä kamerasta on maisemakuvauksessa ja esimerkiksi isojen rakennusten tallentamisessa. Myös ryhmäkuvaus onnistuu aikaisempaa helpommin.

Mitä enemmän laajakulmakameraa käyttää, sitä kätevämmältä se tuntuu. Testimme loppuvaiheessa tuntui siltä, ettei tavallista kameraa halua enää käyttää laisinkaan. LG:n laajakulmakamera tuntuu käytön myötä fiksummalta kuin Huawei P9:n mustavalkokamera, vaikka sekin on omassa sarjassaan erinomainen.

G5:n selfie-kamerasta laajakulmaominaisuus puuttuu, mikä on harmi, sillä juuri selfiet kaipaisivat usein "extrakättä" kuvien onnistumiseen.

G5:n kamerasovelluksessa on kätevä toiminto, jolla kuvan voi jakaa yhdellä painalluksella haluttuun sosiaalisen median palveluun tai esimerkiksi whatsappiin.

Akun kesto pullonkaulana

LG on pienentänyt akkuaan edellisestä mallista ja nykyvertailussa sen koko häviää esimerkiksi Samsungin Galaxy S7:lle. Ikävä kyllä tämä näkyy myös G5:n virrankestossa.

G5:n 2800 milliampeeritunnin akun saa tyhjäksi vajaan päivän käytöllä. Erityisiä akkusyöppöjä ovat tarkka näyttö ja nopea prosessori, vaikka prosessorien virrankulutusta onkin saatu laskettua melkoisesti. G5 tukee pikalatausta, mikä paikkaa heikohkoa akun kestoa. Kiireiselle riittää jo puolen tunnin lataus, mikä antaa G5:lle tarvittavan lisäpotkun pariksi kolmeksi tunniksi. Jos puhelin ei tukisi pikalatausta, akun kesto olisi paljon suurempi ongelma.

Kenelle?

LG G5 on kunnianhimoinen yritys tuoda älypuhelinmarkkinoille pitkästä aikaa jotain uutta ja aidosti mielenkiintoista. Yritys lässähtää hieman moduuleiden vähäiseen valikoimaan. Uusia moduuleita ei ole tullut myyntiin puhelimen lanseerauksen jälkeen, joten lupaava uudistus näyttää lässähtäneen.

G5 soveltuu mobiilikuvaajalle, joka haluaa ottaa täyden hyödyn mobiilikamerasta. Kameraharrastajaa miellyttää myös erinomainen laajakulmatoiminto.

Huawei Mate 9 Pro

Hinta: 849 euroa (Mate 9:n hinta 699 euroa)

Tykkäsimme
+ Pitkäkestoinen akku
+ Nopea pikalataus
+ 2 SIM-korttipaikkaa

Emme tykänneet
– Puhelimen etuosan persoonaton muotoilu
– Kameran ominaisuudet hämäräkuvauksessa

Huawein uusin älypuhelin Mate 9 on erikoinen tapaus Euroopassa. Puhelimen Pro-versio tulee Kiinan ulkopuolella tarjolle ainoastaan Pohjoismaihin. Muualla Euroopassa myyntiin tuodaan samaisen puhelimen Porsche Design -malli, joka on selvästi kalliimpi versio Mate 9:stä.

Mate 9 Pro on Huawein mallistossa poikkeuksellinen puhelin, sillä se maksaa selvästi enemmän kuin P9 tai Honor-mallisto. Noin 850 euron hinta on iso pala monelle Huawein edullisiin puhelimiin tottuneelle. Toisaalta Huawei yrittää päästä länsimarkkinoilla eroon edullisen merkin maineestaan. Mate 9 on ensiaskel premium-hintaisten puhelinten markkinoille Euroopassa. Kiinassa Huawei on tähänkin asti ollut premium-valmistajan maineessa.

Mate 9 Pro on ulkoisesti häkellyttävän yhdennäköinen Samsungin Galaxy S7 Edgen kanssa. Vaikutelma syntyy puhelimen aavistuksen kaartuvasta näyttölasista ja sormenjälkitunnistimesta, joka on sijoitettu Huawein aikaisemmista puhelimista poiketen laitteen alareunaan ja muotoiltu yhdennäköiseksi Samsungin huippupuhelinten sormenjälkitunnistimen kanssa. Varsinkin aluksi yhdennäköisyys on jopa hämmentävä.

Mate 9 Pron sormenjälkitunnistimen muotoilu on kuin suoraan Samsungin puhelimista.

Huawein muotoilullinen ratkaisu on vähintään erikoinen, sillä valmistajan aikaisemmat puhelimet ovat olleet tunnusomaisesti erilaisia ja sellaisenaan tyylikkäitä. Mate 9 Prosta on ilman Huawein logoa vaikea sanoa, onko se Samsungin vai Huawein valmistama. On myös erikoista, miksi Huawei haluaisi profiloitua Samsungin muotokieleen varsinkaan nyt, kun se on onnistunut kasvattamaan reilusti myyntiään Euroopassa ja Samsung on saanut päinvastaista julkisuutta muun muassa laitteidensa akkuongelmista.

Niin tai näin, Mate 9 Pro on selvästi jonkinlainen testi siitä, ottavatko kuluttajat omakseen myös kalliimman hintaluokan Huawei-puhelimen. Samalla Huawei haluaa haastaa tosissaan iPhone 7:n ja Samsungin Galaxy S7:n. Tähän asti hintamielikuva on sijoittanut Huawein puhelimet aavistuksen eri sarjaan. Mate 9 ja Mate 9 Pro ovat ennen kaikkea Huawein yritys murtautua Yhdysvaltain markkinoille.

Huawei on säilyttänyt 3,5 millin kuulokeliitännän.

Jos unohdetaan yhdennäköisyys Samsungin puhelinten kanssa, Mate 9 Pro näyttää linjakkaalta ja tyylikkäältä. Puhelimen runko on metallia ja viimeistely on hyvää tasoa, vaikka ei mitenkään massasta poikkeava. Laitteen alareunassa merkille pantavaa on se, että kaiutin on sijoitettu ainoastaan puhelimen oikeaan reunaan. Stereokaiutinta ei siis ole. Huawei on sen sijaan säilyttänyt (onneksi) perinteisen 3,5 millin kuulokeliitännän. Näyttö on kookas, 5,5-tuumainen eli samaa luokkaa iPhone 7 Plussan kanssa. Yhden käden käyttöä ajatellen puhelin ei ole otollisimman kokoinen.

Yhteistyössä Leican kanssa suunniteltu kaksoiskamera on tunnistettavasti huaweimainen.

Takapuolella näkymä on selvästi enemmän huaweimainen, pitkälti kaksoiskameran ansiosta. Mate 9 Pron takaa löytyy Huawein ja Leican yhteistyönä syntynyt kaksoiskamera, joka esiteltiin ensimmäisen kerran P9-mallissa. Kehuja saaneen kameran toinen 20 megapikselin mustavalkokenno ottaa ainoastaan mustavalkokuvia. Toinen 12 megapikselin kamerakenno on varustettu optisella kuvanvakaajalla. Kun kahden kennon kuvat yhdistetään, saadaan aikaan niin sanottu bokeh-efekti, jolloin tausta sumentuu ja etualalla oleva kohde pysyy tarkkana. Käyttäjä voi säätää syväterävyyttää kuvaussovelluksesta.

Käyttöikä pidentyy – Puhelin nopeutuu ajan myötä?

Huawei ansaitsee kiitoksen Mate 9:n uudesta ominaisuudesta, jonka tarkoituksena on pidentää puhelimen käyttöikää. Moni käyttäjä on tottunut päivittämään laitteensa vuoden välein, vaikka puhelin olisi vielä hyvin käyttökelpoinen seuraavat 12 kuukautta. Useimmiten ongelmana on kuitenkin älypuhelimen hidastuminen ajan mittaan.

Huawei on pyrkinyt ratkaisemaan ongelman algoritmillä (Machine Learning Algorithm), joka aistii miten puhelinta käytetään. Algoritmi priorisoi sovelluksia, joita käytetään useimmiten ja optimoi laitteen mahdollisimman nopeaksi. MLA:n avulla puhelimen luku- ja kirjoitusnopeutta sekä suorituskykyä voidaan boostata enintään 20 prosenttia.

Jos algoritmi toimii lupausten mukaan, Mate 9:n ja Pron käyttö nopeutuu ajan mittaan ja puhelinta ei tarvitse päivittää uuteen vielä vuoden jälkeen. Tämä tosin edellyttää myös sitä, että puhelimelle on saatavilla uusimmat käyttöjärjestelmäpäivitykset senkin jälkeen, kun seuraava malliversio on tullut markkinoille.

Ei nopein, mutta nopea

Mate 9 Pron käyttö on nopeaa, pitkälti sujuvan käyttöliittymän ja salamannopean sormenjälkitunnistimen ansiosta. Huawei on päivittänyt Androidin päällä olevan käyttöliittymänsä uuteen versioon. Graafisesti uusi Emotion UI 5 on asteen näyttävämpi kuin aikaisempi versio. Uusimman Androidin myötä käyttäjä voi jakaa näytön kahteen osaan, kahdelle eri sovellukselle. Huawein aikaisemmista käyttöliittymistä tuttuun tapaan sovelluksille ei ole omaa kansiotaan vaan ne sijoittuvat vierekkäisille kotinäytöille Applen iOS-käyttöjärjestelmän tavoin.

Laitteen käyttönopeuden kannalta hyvä ominaisuus on se, että puhelin muistuttaa, kun taustalla pyörii liian monta resursseja ja akkutehoa kuluttavaa sovellusta.

Käytön nopeutta parantaa myös neljän gigatavun keskusmuisti sekä kiitettävän nopea Huawein oma Kirin 960 -prosessori. Huawein omaa väitettä maailman tehokkaimmasta älypuhelimesta on kuitenkin vaikea sulattaa, sillä kansainvälisisissä nopeusmittauksissa laite on jäänyt esimerkiksi Samsungin Galaxy S7:n taakse. Tavallisen käyttäjän näkökulmasta Mate 9 Pro on kuitenkin erittäin tehokas älypuhelin.

Akun kesto ja mustavalkokuvat puhelimen parasta antia

Mate 9 Prossa on peräti 4000 milliampeeritunnin akku. Se lupaa hyvää virrankeston kannalta, eivätkä odotukset petä. Pron akku kestää heittämällä yhden päivän käytön ja pitkälle toistakin vuorokautta. Akun kestoa mitattaessa Mate 9 on yksi tämän hetken parhaista älypuhelimista.

Mate 9 Pro tukee pikalatausta USB-C -kaapelilla.

Mate 9 Pro tukee pikalatausta. Laite ladataan USB-C -kaapelilla. Kun laite ladataan valmistajan omalla pikalaturilla, puhelimen akkuun saa yhden päivän edestä käyttöaikaa alle 30 minuutin latauksella. Näin ollen Mate 9 on samalla viivalla Oneplus 3T:n kanssa, jota on hehkutettu nopeasta latausajasta.

Mate 9 Pron kamera on sama kuin Huawei P9:ssä. Sen kiinnostavin ominaisuus (bokeh-efektin lisäksi) on mahdollisuus ottaa 20 megapikselin mustavalkokuvia. Kamera sopiikin etenkin sellaiselle käyttäjälle, joka nauttii normaalia enemmän taiteellisista vapauksista. Kaksoiskameran ansiosta kuvien tarkennusta voi muuttaa vielä kuvan ottamisen jälkeen. Toisin kuin P9:ssä, nyt kuvan syväterävyysefektin näkee näytöllä jo kuvanottohetkellä.

Huawei Mate 9 Prolla otettu mustavalkokuva.
Samasta asetelmasta Mate 9 Prolla otettu värikuva.
Mate 9 Pron kamerasovelluksessa on kattavat manuaalisäätömahdollisuudet.

Huawei ei ole onnistunut tekemään markkinoiden parasta kameraa, sillä Mate 9 Pro ei pärjää esimerkiksi hämäräkuvauksessa Samsungin Galaxy S7:lle.

Hauska ja ajoittain erittäin toimiva ominaisuus Huawein kamerassa on Light Painting, joka valotusaikaa lisäämällä tuo valokuviin lisää tunnelmaa.

SIM-korttien käyttöä hallitaan asetusvalikosta.

Videota Mate 9 Prolla voi kuvata 4K-tarkkuudella. 4K-videoille on 128 gigatavua tallennustilaa, jota ei ikävä kyllä voi laajentaa muistikortilla. Muistikorttipaikan sijasta puhelimessa on kaksi sim-korttipaikkaa. Mielenkiintoinen yksityiskohta puhelimessa on se, että laitteella voi käyttää kahta erillistä Whatsapp-tiliä. Molemmille tileille voi antaa oman numeronsa.

Yhteenveto

Huawei Mate 9 Pro on valmistajan ensimmäinen todellinen yritys kampittaa iPhone ja Samsungin huippupuhelimet. Siinä se onnistuu osittain. Puhelimen kamera ei ole aivan samaa tasoa Samsung Galaxy S7:n kanssa, varsinkaan hämäräkuvausominaisuuksissa. IPhone 7:n kameran kanssa sen sijaan ero on pienempi. Prosessoritehokaan ei yllä aivan markkinoiden parhaiden tasolle, mutta sillä ei ole suurta merkistystä käyttäjän kannalta. Laitteen 849 euron hinta on kova, mutta toisaalta linjassa iPhone 7:n kanssa.

Huawei pesee iPhone 7:n akun kestossa ja latausnopeudessa. Lisäksi se tarjoaa premium-luokassa harvinaisen ominaisuuden: mahdollisuuden käyttää kahta sim-korttia samanaikaisesti. Huomionarvoista on myös Huawein esittelemä uusi algoritmi, joka pidentää puhelimen käyttöikää optimoimalla sovellusten toimintaa.

Samaan aikaan Pro-mallin kanssa tulee myyntiin Mate 9, jossa sormenjälkitunnistin on sijoitettu laitteen taakse. Mate 9 on muutoin sama laite kuin Pro, mutta sen näyttö on suora ja tukee ainoastaan full hd -resoluutiota. Muita eroja ovat pienempi 64 gigatavun tallennusmuisti ja 4 gigatavun keskusmuisti. Mate 9 Pron etuna on siis ennen kaikkea selvästi tarkempi näyttö.

Mate 9 Pro on hyvä valinta käyttäjälle, joka haluaa nykyaikaisen Android-puhelimen hyvällä akun kestolla. Puhelin on tyylikkään näköinen ja tarjoaa riittävästi sisäistä tallennustilaa. Sen pahin kilpailija Android-leirissä on Samsung Galaxy S7, joka tosin saa ensi keväänä seuraajan.

Honor 8

Hinta: 450 euroa (32 Gt)

Tykkäsimme:
+ Tyylikäs muotoilu
+ Dual-SIM
+ Sormenjälkitunnistimen nopeus

Emme tykänneet:
– Aavistuksen liian painava kädessä
– Ei vesitiivis

Honor 7 on ollut Huaweille iso menestys Suomessa. Puhelin on myynyt erinomaisesti viime loppukesän lanseerauksestaan lähtien. Suosio on perustunut pitkälti puhelimen ominaisuus-hintasuhteeseen: Honor 7:n ostaja on siis saanut alle 400 eurolla samat ominaisuudet kuin ostamalla selvästi kalliimman puhelimen. Alkuperäisen Honor 7:n aiheuttamaa huumaa on pidetty yllä tuomalla myyntiin suuremmalla tallennuskapasiteetilla ja kultaisella värillä varustettu Honor 7 Premium.

Huawei julkisti Honor 7:n seuraajan heinäkuussa Kiinassa ja puhelin on ennättänyt jo myös Yhdysvaltain markkinoille. Euroopan lanseerausta on kuitenkin viivytetty aina näihin päiviin asti.

Honor 8 tuli Suomessa myyntiin kesällä. Siinä missä Honor 7 tuli myyntiin otolliseen aikaan keskihintaisten mutta silti laadukkailla ominaisuuksilla varustettujen älypuhelinten vasta noustessa Suomen markkinoilla, Honor 8 sai heti kättelyssä kovan kilpailijan: OnePlus 3:n, joka on lähes revitty käsistä Elisan myyntiverkostossa.

Ei enää halpa

Honor 8 joutuu vastaamaan koviin odotuksiin. OnePlus 3 on edullisempi ja tarjoaa vähintään yhtä hyvät ominaisuudet, ellei jopa paremmat.

Huawei on nostanut Honor 8:n hintaa. Siinä missä seiskaversion sai 400 euron tuntumaan, Honor 8:n hinta alkaa 50 euroa ylempää 449 eurosta. Uutuudesta tulee myyntiin myös kalliimpi, 499 euron versio, jossa on 64 gigan tallennusmuisti. Molemmissa malleissa on taatusti riittävät 4 gigaa keskusmuistia.

Kalliimpi hinta on puolusteltavissa, sillä Honor 8 on kokonaisuutena selvästi tehokkaampi ja parempi puhelin kuin edeltäjänsä. Nähtäväksi jää, vetoaako lähes 500 euron hinta kuluttajiin. Honor-malliston kohdalla edullinen hinta on ollut oleellinen valintakriteeri.

Katseenkestävä

Honor 8 on kaunis ja linjakas puhelin kuten edeltäjänsä. Uutena värinä myyntiin tulee sininen, joka on Euroopan maista myynnissä ainoastaan Suomessa. Sininen Limited Editionin saa aluksi kalliimpaan 64 gigan malliin. Edullisemmasta 32 gigan mallista saataville tulevat valkoinen, musta ja myöhemmin myös sininen. Sen sijaan kultainen väri on saatavilla jatkossakin vain 64 gigan muistiversioon.

Honor 8:n takakuori on päällystetty lasilla, mikä ei miellytä sormenjälkikammoisia. Lasi tekee kuitenkin puhelimesta arvokkaan tuntuisen. Samalla se nostaa jonkin verran puhelimen painoa: Honor 8 ei ole 185 gramman painoisena mitenkään erityisen kevyt. Puhelimen reunat ovat alumiinia, kuten kalliimmissakin älypuhelimissa on totuttu näkemään.

Sormenjälkimagneetti

Honor 8:n 5,2-tuumainen näyttö ei ole huippulaatua, mutta täyttää tämän hintaluokan vaatimukset. Full hd -näyttö on tarkka ja riittävän kirkas. Käyttäjä voi säätää näytön väriälmpötilaa, mikä vähentää silmien rasitusta käytettäessä puhelinta hämärässä. Akun säästämiseksi käyttäjä voi kytkeä päälle matalan resoluution tilan.

Honor 8:n lasikuoret keräävät sormenjälkiä kuin pahemman luokan magneetti. Asiaa ei auta edes puhelimen tuotepakkauksessa tuleva puhdistusliina.

Fiksu sormenjälkitunnistin ja kätevä kuvakaappaus

Huawein uusissa puhelimissa parasta antia on tarjonnut erittäin nopea sormenjälkitunnistin. Tässä mielessä Honor 8 ei petä, sillä taakse sijoitettu tunnistin avaa näyttölukituksen lähes välittömästi kun sormi asetetaan sensorin päälle. Tällä kertaa sormenjälkitunnistinta voi myös painaa. "Älynäppäimen" voi ohjelmoida avaamaan haluttuja sovelluksia kuten kameran tai nettiselaimen. Näin ollen kameran käynnistäminen nopeutuu oleellisesti. Kameran voi toki käynnistää myös lukitusnäytöltä samaan tapaan kuin iPhonessa.

Näppäimeen voi ohjelmoida kaksi toimintoa; yhden ja kahden painalluksen taakse. Testikäytössä valittu sovellus aukesi tunnistinta painamalla erittäin nopeasti.

Kuvakaappauksen ottamiseen Honor 8:ssa voi käyttää apuna rystysiä. Kaappaus tallentuu kuvakirjastoon napauttamalla näyttöä kahdesti rystysellä.

Melkein kuin lippulaiva

Huawei ei ole tinkinyt Honor 8:n kameraominaisuuksista. Itse asiassa se tarjoaa pitkälti samat kameraominaisuudet kuin Huawein omalla tuotemerkillä kulkeva lippulaiva P9, ainakin paperilla.

Honor 8:ssa on 12 megapikselin kaksoiskamera, joista toinen kuvaa P9:n kameran tapaan mustavalkokuvia. P9:ssä mustavalkosensorin valinta kamerasovelluksesta on tehty helpommaksi, Honor 8:ssa käyttäjä joutuu hakemaan mustavalkotilan valikon takaa.

Toisin kuin P9:n kehitystyössä, Honor 8:n kohdalla perinteikäs järjestelmäkameravalmistaja Leica ei ole ollut mukana kameran suunnittelussa. Kameran idea on silti sama: toinen takakameroista kuvaa värikuvia, toinen pelkästään mustavalkokuvia. Värikuvissa käytetään kuitenkin myös mustavalkosensoria parhaan mahdollisen tarkkuuden saavuttamiseksii. Käytännössä kuviin saadaan enemmän syvyysvaikutelmaa, mikä mahdollistaa taiteellisemman lopputuloksen.

Ensimmäisissä kansainvälisisissä kameravertailuissa Honor 8:lla otettujen kuvien laatu ei ole yltänyt P9:n tasolle. Voi siis olla, että P9:n korkeampi hinta (549 euroa) on perusteltu ennen kaikkea paremman kameran takia.

Honor 8 ei juurikaan kalpene P9:lle teknisissä ominaisuuksissa. Sen prosessori on hitusen hitaampi, mutta keskusmuistia on yhtä paljon. Näyttö on sen sijaan isompi ja tarkempi kuin lippulaivamallissa. Siinä missä P9:n näyttö tukee ainoastaan full hd -resoluutiota (1080p), Honor 8 yltää 2K-tasolle.

Entä akun kesto?

Honor 8:n sisuksiin on piilotettu 3000 milliampeeritunnin akku. Se ei ole tämän kokoluokan puhelinten suurimpia, mutta sellaisenaan riittävä. Akussa riittää parhaimmillaan potkua yli vuorokaudeksi, mutta aktiivisen käyttäjän kannattaa varautua lataamaan puhelin päivittäin. Valmistajan mukaan potkua riittää 20 tunnin yhtäjaksoiseen musiikin kuunteluun tai 11 tunnin videokatseluun.

On positiivista, että Honor 8 tukee pikalatausta. Sen ansiosta akku latautuu nollasta 50 prosenttiin noin puolessa tunnissa.

Muistikorttipaikka ja dual-SIM

Peruskäyttäjä osaa arvostaa yksinkertaisia, mutta harvoista huippupuhelimista löytyviä ominaisuuksia. Tällainen on mahdollisuus asentaa puhelimeen kaksi sim-korttia. Ominaisuus helpottaa arkea silloin kun käytössä on oma numero työ- ja vapaa-ajalle.

Honor 8:aan voi työntää myös muistikortin, mikä tuo selvästi lisää tallennuskapasiteettia. Tällöin kuitenkin toinen SIM-korttipaikka poistuu käytöstä.

Kenelle?

Honor 8 on varteenotettava valinta vaativalle käyttäjälle. Vastaus on selvä: Kyllä. Honor 8:n ominaisuudet ovat sitä luokkaa, että olisi suorastaan hölmöä olla suosittelematta laitetta käyttäjälle, joka etsii puhelinta alle 500 euron hintaluokasta.

Huawei on pitänyt kiinni linjastaan: Se ei petä kasiversiolla aikaisempien Honor-puhelinten ystäviä, vaikka onkin hieman nostanut hintaa. Eri asia on, tarvitseeko aikaisempaan Honor 7:aan tottunut käyttäjä tehokasta prosessoria, neljän gigan keskusmuistia tai 2K-näyttöä.

Varsinaista moitittavaa puhelimessa ei juuri ole. Pieni pettymys on se, ettei kaksoiskamera ole samaa luokkaa kuin asteen kalliimmassa P9:ssä. Toisaalta nälkä kasvaa syödessä, sillä jos kamerakin olisi yhtä hyvä, Honor 8 olisi ominaisuuksiensa puolesta Huawein lippulaivapuhelin.

Kilpailijaansa OnePlus 3:een verrattuna Honor 8 on lähes samalla viivalla. OnePlus nousee voittajaksi vain keskusmuistin määrässä ja prosessoritehossa, jota siitä löytyy Honoria enemmän.